Factorii de risc pentru melanom, cel mai agresiv cancer de piele!

La nivel mondial, cazurile de melanom apar cel mai frecvent în Australia si Noua Zeelanda, unde sunt de trei ori mai frecvente decât în Europa. Însă, în ultimii ani numărul îmbolnăvirilor este în creştere şi pe continentul european.
  • Publicat:
Factorii de risc pentru melanom, cel mai agresiv cancer de piele!

La nivel mondial, cazurile de melanom apar cel mai frecvent în Australia si Noua Zeelanda, unde sunt de trei ori mai frecvente decât în Europa. Însă, în ultimii ani numărul îmbolnăvirilor este în creştere şi pe continentul european. 

Aproximativ 1 din 100 de persoane vor dezvolta melanom la un moment dat în Europa, dar există variaţii importante de la o ţară la alta. Aproximativ 15 din fiecare 100.000 de persoane sunt diagnosticate cu melanom in fiecare an. Acest numar este în creştere în aproape toate ţările europene.

Melanomul este puţin mai frecvent la femei decât la bărbaţi. Boala este mai frecventă în Elveţia, Olanda şi ţările scandinave (Norvegia, Suedia şi Danemarca), unde aproximativ 20 din 100.000 de persoane sunt diagnosticate cu melanom în fiecare an. În ţările mediteraneene este mai puţin frecventă, astfel încât în aceasta regiune doar 3-5 persoane din 100.000 sunt diagnosticate cu melanom într-un an.

Informaţiile medicale oferite mai jos se bazeaza pe ghidurile practice ale European Society for Medical Oncology (ESMO – Societatea Europeana pentru Oncologie Medicala) pentru managementul melanomului. Ghidul, tradus de Asociaţia Daruieşte Viaţă în urma unui acord de parteneriat cu ESMO, va fi disponibil pe site-ul www.daruiesteviata.ro în totalitate.                                                                                                                                                    

Principalii factori de risc pentru apariţia melanomului sunt:

Tipul de piele: persoanele cu pielea deschisă la culoare au un risc mai mare de a dezvolta melanom decât persoanele cu pielea mai închisă. Cel mai mare risc apare la persoanele cu părul roşcat şi pistrui. Melanomul este întâlnit, de fapt, foarte rar la persoanele cu pielea neagra sau la asiatici.

Nevii: nev este termenul medical pentru o aluniţă. Majoritatea aluniţelor nu se vor transforma niciodată în cancer, dar prezenţa unui număr mare de aluniţe (mai mult de 100) sau a unor aluniţe neobişnuite indica un risc crescut de a dezvolta melanom.

  • Prezenţa unui număr mare de nevi comuni creşte riscul de a dezvolta melanom. Riscul creşte odată cu numărul de nevi şi este deosebit de mare atunci când acest numar este mai mare de 100.
  • Prezenţa a trei sau mai multi nevi atipici creşte riscul de a dezvolta melanom. Un nev atipic este definit ca un nev ce prezintă cel putin 3 din caracteristicile „ABCD”: Asimetria formei, Bordurile neregulate sau nedefinite, Culorile diferite de la o zona la alta si Dinamica evolutiei formei, culorii sau dimensiunii in decursul timpului.
  • Nevii congenitali sunt alunitele prezente de la nastere. Aluniţele congenitale mari

(>5 cm) prezintă riscul de a se transforma în melanom. Persoanele cu nevi congenitali de mari dimensiuni ar trebui să meargă la control în mod regulat.

Expunerea la soare: expunerea naturală la radiaţiile ultraviolete (UV) emise de soare este un factor de risc important pentru melanom. Următorii factori măresc riscul în fiecare etapă a vieţii, dar cu atât mai mult atunci când expunerea are loc în copilărie.

  • Expunerea la soare intermitentă, de obicei în scopuri recreative, creşte riscul de a dezvolta melanom.
  • Arsurile solare cresc riscul de a dezvolta melanom, mai ales cele survenite în copilarie.
  • Utilizarea produselor de protecţie solară poate reduce riscul de a dezvolta melanom. Aceasta trebuie asociată cu alte reguli simple, cum ar fi evitarea expunerii la soare intre orele 11.00 si 15.00, precum si acoperirea cu haine, o pălărie cu boruri largi şi ochelari de soare atunci când este necesară expunerea la soare.

Utilizarea dispozitivelor de bronzare artificiala (a solarului): expunerea la lumina UV artificială pentru a obţine un bronz creşte riscul de a dezvolta melanom, mai ales atunci când acest lucru are loc înainte de vârsta de 30 de ani.

Antecedentele de melanom

  • Apariţia anterioara a melanomului poate creste riscul de a avea un alt melanom cu o localizare diferita
  • Apariţia melanomului la o rudă de gradul intai (părinti, frati si copii) creste riscul de a avea melanom. Se cunosc unele mutatii genetice mostenite, cum ar fi mutatia CDKN2A, dar mutatiile genetice apar la mai putin de 50% din familiile cu melanom.

Vârsta: riscul aparitiei melanomului creste odata cu varsta, desi aparitia acestuia este mai putin asociata cu avansarea in varsta decat alte tipuri de cancer si poate avea loc si la persoane cu varsta sub 30 de ani.

Sexul: in America de Nord, Oceania si Israel, barbatii au un risc mai mare de a dezvolta melanom, in timp ce in Europa riscul este usor mai mare la femei.

Suprimarea imunitatii: persoanele cu imunitate scazuta au un risc mai mare de a dezvolta melanom. Imunitatea poate fi redusa din cauza unei boli, cum ar fi SIDA, sau din cauza medicamentelor administrate dupa un transplant de organe.

Xeroderma pigmentosum: aceasta este o boala rara si mostenita, in care este afectata capacitatea de a repara daunele cauzate de lumina ultravioleta. Pentru aceste persoane, riscul de a dezvolta toate tipurile de cancer de piele, inclusiv melanom, este extrem de mare.

Alti factori, cum ar fi expunerea la pesticide sau prezenta bolii Parkinson sunt suspectati de a fi asociati cu un risc crescut de melanom, dar dovezile si motivele pentru aceste asocieri raman neclare.

Citi mai multe despre o diagnosticare corecta: http://www.daruiesteviata.ro/de-ce-apare-melanomul-cel-mai-agresiv-cancer-de-piele-2/

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”