Eozinofile crescute: ar trebui să ne îngrijorăm?

17.03.2023
Eozinofile crescute: ar trebui să ne îngrijorăm?
Sursa foto: shutterstock

De ce cresc eozinofilele? Iată o întrebare pe care mulți pacienți o adresează medicului. Cea mai frecventă cauză de creștere a acestora este prezența paraziților intestinali. Dar să aflăm mai multe despre asta! 

Eozinofilele: ce sunt, cauze, tratament

Eozinofilele sunt celule albe ce îndeplinesc rol homeostatic în răspunsul imun al organismului. Acestea sunt implicate în combaterea infecțiilor virale, bacteriene și parazitare, dar au și rol de modulare a reacțiilor de hipersensibilitate imediată.

Creșterea eozinofilelor poate fi întâlnită în:

 • infecții parazitare
 • alergii alimentare, respiratorii, medicamentoase
 • rinită alergică, astm bronșic
 • esofagite eozinofilice
 • gastroenterite eozinofilice
 • leucemii
 • dermatită alergică, etc

Citește și: Monocite crescute sau scăzute: cauze, simptome, valorile normale ale monocitelor, regim alimentar recomandat

Eozinofilia – număr crescut de eozinofile

Eozinofilia se referă la o afecțiune caracterizată de un număr crescut de eozinofile în sângele periferic. Potrivit specialiștilor, eozinofilia apare atunci când există mai mult de 500 eozinofile pe microlitru sânge, deși valoarea exactă variază în funcție de laborator.

Eozinofilia poate fi considerată ușoarămoderată sau severă. De obicei, mai puțin de 5% din globulele albe din circulație la o persoană sunt eozinofile.

Acumularea de eozinofile poate fi dăunătoare. Asta deoarece eozinofilele conțin niște granule cu molecule toxice – care în mod normal distrug agenții patogeni. Însă aceste molecule pot deteriora și anumite țesuturi, ca inima, pielea, intestinele, samd când sunt prezente în cantități mari.

Recomandări pentru scăderea numărului de eozinofile

Unele modificări simple în stilul de viață și recomandări pot contribui notabil la scăderea nivelului de eozinofile. Așadar:

 • Protejați-vă de infecții – se recomandă o igienă corectă pentru a vă proteja împotriva infecțiilor, pentru prevenirea creșterii nivelului de eozinofile.
 • Vitamina D – nivelul eozinofilelor din sânge crește atunci când nu există suficientă vitamină D în corp.
 • Ginkgo biloba – utilizarea de extracte de ginkgo biloba poate reduce nivelul de eozinofile, dar se recomandă doar la indicațiile medicului.
 • Mai multe extracte din produse naturale pot ajuta la scăderea nivelului de eozinofile, ca de pildă: usturoi, ghimbir, licopen, ceapă, rozmarin, turmeric, fenicul, etc.

Concluzie

Foarte important! Analizele interpretate de medic sunt necesare și obligatoriu a fi făcute anual, pentru a putea preveni la timp eventualele probleme și pentru a ne menține sănătoși.

Surse: My Cleveland Clinic, HealthLine, Mayo Clinic

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu
Alice Moisescu
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ... citește mai mult
Recomandare video
Dr. Laura Ciutacu, SANADOR: teste și analize înainte de sarcină