Efecte imediate la care nu te-ai fi gândit, care pot apărea dacă fumezi o singură țigară

Iată ce trebuie să știi despre consecințele pe termen scurt care pot apărea dacă fumezi o singură țigară.
  • Publicat:
Efecte imediate la care nu te-ai fi gândit, care pot apărea dacă fumezi o singură țigară
Efecte imediate la care nu te-ai fi gândit, care pot apărea dacă fumezi o singură țigară

Fumatul îți poate impacta organismul în multe moduri, de la sănătatea respiratorie, până la sănătatea pielii. Substanțele chimice pe care le conțin țigările irită căile respiratorii, în timp ce nicotina poate afecta inima și eliberarea de dopamină. Un singur „puf” tras poate declanșa o serie de efecte imediate care să-ți afecteze organismul și să ți-l dea peste cap. Iată ce trebuie să știi despre consecințele pe termen scurt care pot apărea dacă fumezi o singură țigară.

Cu toții știm că fumatul nu este deloc bun pentru sănătate, dar te-ai gândit vreodată ce se întâmplă în corpul tău dacă fumezi o singură țigară? Chiar și un singur puf poate veni la pachet cu consecințe pe termen scurt asupra întregului sistem.

Impactează imediat sistemul respirator

Imediat cum tragi un fum dintr-o țigară, în sistemul respirator de produce un adevărat haos. Substanțele chimice din țigări irită căile respiratorii și începi să respiri mai greu. În doar câteva minute începi să tușești, iar asta pentru că organismul încearcă să elimine substanțele dăunătoare.

Apar efectele cardiovasculare

Inima și vasele de sânge sunt și ele afectate chiar și atunci când fumezi o singură țigară. Nicotina, substanța din țigări care produce dependența, intră în sânge rapid și astfel crește pulsul, sistemul cardiovascular este afectat, tensiunea arterială crește și ea și astfel apare riscul de infarct și accident vascular cerebral. Temporar.

Impactează nivelul oxigenului

Poate ai impresia că o singură țigară n-are ce rău să-ți facă, dar află că realitatea este cu totul alta. În primul rând, afectează capacitatea organismului de a transporta oxigenul. Monoxidul de carbon din fumul de țigară se leagă de hemoglobina din celulele roșii mai repede decât o face oxigenul. Asta înseamnă că mai puțin oxigen este disponibil pentru a putea fi transportat către organele vitale și țesuturi, ceea ce duce la dificultatea de a respira, dar și la senzația de oboseală, ambele în timpul activității fizice.

Apar efecte imediate asupra creierului și sistemului nervos

Nicotina stimulează eliberarea de dopamină, un neurotransmițător asociat plăcerii și recompenselor și astfel apare acel sentiment temporar de relaxare. Cu toate astea, această senzație euforică oferită de nicotină este pe termen scurt și poate duce ulterior la apariția simptomelor de iritabilitate și anxietate.

Impactează sănătatea orală

Chiar și o singură țigară poate avea efecte majore asupra sănătății orale. Substanțele din țigări irită țesutul moale din gură și gât și astfel apar respirația urât mirositoare și problemele gingivale. Mai mult, rămân particule de fum pe dinți și astfel se pot dezvolta în timp în cancere orale.

Apar efectele asupra pielii

Nu fi surprins dacă începi să observi schimbări la nivelul pielii după o singură țigară fumată. Toxinele din fumul de țigară restricționează sângele din piele și astfel este deprivată de oxigen și nutrienți esențiali. Astfel apare îmbătrânirea prematură, care se manifestă ca linii fine, riduri și modificarea texturii pielii. Mai mult, fumatul poate amplifica și afecțiuni ale pielii deja existente precum acneea sau psoriazisul.

Foto: shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân