Dușuri reci sau fierbinți? Cum ne afectează somnul

Beneficiul băilor reci este că elimină febra musculară. Dar și băile fierbinți au beneficii pentru sănătate. Așadar, facem dușuri reci sau fierbinți?
  • Publicat:
Dușuri reci sau fierbinți? Cum ne afectează somnul
Foto: shutterstock

Cunoaștem foarte bine situația din București: intri la duș cu gândul că-ți vei face o baie fierbinte și te trezești că apa caldă e mai rece decât apa rece. Pentru multe persoane însă, acest lucru nu este deloc rău, pentru că găsesc un beneficiu în băile reci și anume că îi ajută să scape de febra musculară. Dar și despre băile fierbinți știm că au beneficii pentru sănătate. Așadar, facem dușuri reci sau fierbinți?

Beneficiile dușurilor reci

Timp de sute de ani, băile reci erau o modalitate ideală de a te înviora. Romanii foloseau acestă metodă, dar înainte de baia rece treceau prin mai multe camere încălzite. Acum, unii pur și simplu dau drumul la apa rece și se bucură de moment. Au fost raportate beneficii ale băilor reci asupra corpului iar printre acestea se numără:

  • îmbunătățirea sistemului imunitar;
  • îmbunătățirea vitalității;
  • îmbunătățirea circulației sangvine.

Te ajută să te simți mai vioi, mai alert

Cercetătorii au descoperit în urma unui studiu din 2002 că expunerea la frig activează sistemul nervos, iar ca rezultat, organismul elimină hormoni precum cortizol și noradrenalină. Noradrenalina este hormonul care declanșează o reacție în vasele de sânge menite să redistribuie sângele și căldura în organism, iar nivelul de cortizol în general crește în jurul orei 9:00 și scade la cel mai mic nivel seara. Unele studii menționează că un nivel crescut de cortizol pe timpul nopții duce la un somn mai puțin odihnitor.

Îmbunătățește sistemul imunitar

Pentru a testa teoria în care se spune că dușurile reci accelerează sistemul imunitar, cercetătorii au împărțit 3000 de participanți în patru grupuri: primul grup trebuia să facă doar dușuri fierbinți, în timp ce restul grupurilor făceau dușuri fierbinți, dar pe final, timp de 30, 60 sau 90 de secunde se spălau cu apă rece. Pentru a stabili o concluzie, cercetătorii au măsurat factori precum boli sau răceli raportate în ultimele 30 de zile și au descoperit că participanții care terminau dușul cu apă rece reduceau cu 29% șansele de a se îmbolnăvi.

Interesant este că participanții nu au raportat dacă au răcit în următoarele zile, decât că simptomele nu erau la fel de intense, ceea ce le permitea să meargă să lucreze.

Dușurile reci meliorează febra musculară

Atleții flosesc de mult timp băile cu gheață pentru a-i ajuta să reducă febra musculară după o cursă sau un meci. În timp ce dușurile reci pot menține nivelul hormonilor în rândul persoanelor sedentare, pentru persoanele active acestea pot avea un efect opus.

Cum afecteză dușurile fierbinți organismul și somnul?

Îmbunătățesc calitatea somnului

Un studiu din 2019 arată că în urma unui duș fierbinte (40°C-42°C) pentru cel puțin 10 minute, făcut cu o oră sau două înainte de somn îmbunătățește semnificativ calitatea somnului.

Scade tensiunea arterală

Un alt studiu din 2019 sugerează că dacă faci o baie fierbinte pentru 11-15 minute înainte de somn, scade tensiunea arterială.

Te ajută să adormi mai repede

Un studiu recent la care au participat peste 1000 de adulți în vârstă, cu o medie de 72 de ani, cercetătorii au descoperit că în urma unei băi fierbinți înainte de culcare aceștia adormeau mai repede.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân