Dublu transplant renal la Fundeni

2012 incepe cu interventii chirurgicale de exceptie pentru echipa de specialisti de la Centrul de Chirurgie Urologica si Transplant Renal Fundeni, condusa de acad. Ionel Sinescu.
  • Publicat:
Dublu transplant renal la Fundeni
Dublu transplant renal la Fundeni

2012 incepe cu interventii chirurgicale de exceptie pentru echipa de specialisti de la Centrul de Chirurgie Urologica si Transplant Renal Fundeni, condusa de acad. Ionel Sinescu. Astfel, pe 15 ianuarie a avut loc un dublu transplat renal de la donator in moarte cerebrala. Donatorul – o persoana de 49 de ani, a suferit aseara un grav accident de circulatie.

Dupa ce in cursul noptii de sambata 14 ianuarie au fost prelevate organele donatorului la Spitalul Judetean Craiova, duminica dimineata au fost efectuate testele de compatibilitate. Astfel, in jurul orele 12.00 au putut fi stabiliti si cei doi receptori dintr-o lista de 6 (patru barbati, o femeie, dar si o fetita de 13 ani aflata pe dializa de 12 ani).

Primul norocos este Niculae D, in varsta de 36 de ani, din Crevedia-Dambovita – casatorit, tatal unei fetite de 7 ani, care trecuse pe dializa de aproape 2 ani. Cel de-al doilea, Avram C, in varsta de 31 de ani este din Mangalia si sufera de insuficienta renala cronica de 9 ani, fiind in hemodializa in tot acest interval. Ambii transplantati sunt pensionari.

„Cand am fost sunat aseara a avut senzatia ca cineva face o gluma trista. Nu-mi vine nici acum sa cred ca pot avea o noua sansa la viata. Dar cea mai mare bucurie am simtit-o dupa ce am aflat ca sunt compatibil. Imi doresc sa pot lua legatura cu familia donatorului pentru a le multumi din tot sufletul”, a declarat Niculae D.

La randul sau, cel care a condus echipa care a realizat cele doua interventii chirurgicale, Acad. I. Sinescu a declarat: „Este un nou caz de exceptie, si aici ma refer la o familie extrem de generoasa, care in toata durerea pricinuita de pierderea unei persoane dragi, a raspuns prompt pentru prelevarea rinichilor oferind o noua sansa la viata pentru acesti doi oameni aflati in suferinta”.

De precizat ca, dupa ce in 2011 la Centrul de la Fundeni a fost atinsa cifra de 1.300 de operatii de transplat renal, in acest an, numarul de ajuns la 4. De asemenea, pe lista de asteptare se afla circa 1300 de pacienti. Noutatea este ca, spre deosebire de anii trecuti, numarul donatorilor in moarte cerebrala a crescut vertiginos.

Citeste si: Din seria ” pana unde a ajuns medicina”

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Vinul rosu reduce riscul de cancer mamar
Vinul rosu reduce riscul de cancer mamar
Recomandare video
Totul despre stereotaxie: „Nu este dureroasă, nu necesită o anestezie și nici măcar o internare a pacientului”