Dr. Ruxandra Constantina: Durerile reumatice: de ce se declanșează când vine frigul?

Ce este de făcut în cazul în care ne confruntăm cu dureri reumatice?
  • Publicat:
Dr. Ruxandra Constantina: Durerile reumatice: de ce se declanșează când vine frigul?
Dr. Ruxandra Constantina, foto arhivă

Auzim des spunându-se în sezonul rece mai în glumă mai în serios: ”mă supără romantismul”… Adică s-au instalat durerile reumatice. Pare normal să ne supere din când în când reumatismul, însă aceste dureri nu trebuie lăsate neinvestigate. Există terapii complementare și tratamente medicamentoase ce se impun în cazul unor pacienți diagnosticați cu afecțiuni din sfera reumatologiei.

”Orice durere apărută la nivelul unei articulații trebuie investigată la medicul reumatolog, care va prescrie analizele adecvate (parametrii inflamatie sanguini, radiografie, TC, RMN, ecografia părților moi). De asemenea se va recomanda tratamentul personalizat, local și general” a explicat dr. Ruxandra Constantina, medic specialist medicină generală, medicină de familie și apifitoterapie.

Scăderea în greutate, mișcarea fizică – de ajutor pentru sănătatea articulațiilor

CSÎD: Ce ar mai fi de făcut pe lângă investigații dacă ne confruntăm cu dureri reumatice?

Dr. Ruxandra Constantina: În plus, recomandările privind ajustarea stilului de viață (scăderea în greutate, combaterea sedentarismului, alimentație antiinflamatorie), efectuarea de ședințe de fizio și kinetoterapie, laser terapie sunt deosebit de importante pentru ameliorarea simptomatologiei.

Mit sau adevărat: durerile reumatice se activează la frig sau când plouă afară și sunt temperaturi scăzute

CSÎD: De ce reumatismul se activează când plouă afară și temperaturile sunt scăzute?

Dr. Ruxandra Constantina: Artroza este o boală meteosensibilă, adică simptomele pot fi declanșate sau accentuate în funcție de variațiile atmosferice. Astfel, temperaturile scăzute, umezeala, modificările presiunii atmosferice, pot declanșa dureri articulare, uneori foarte accentuate, afectând mobilitatea activă și pasivă a articulației. În plus, mai pot apărea dureri dacă persoana a suferit în trecut fracturi sau luxații.

Atenție, deși se consideră că bolile reumatice sunt diagnosticate doar la vârstnici, ele se întâlnesc chiar și la tineri sau copii

CSÎD: Și tinerii pot suferi de reumatism? Dar copiii?

Dr. Ruxandra Constantina: Tinerii și copii pot fi afectați de reumatism articular acut (postinfecțios, cauzat de streptococul beta hemolitic) sau forme autoimune (artrita reumatoidă, lupus eritematos sistemic, spondilita).

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Salată cu ciuperci și Mușchi File și paste cu Jambon de Curcan