Dr. Lidia Kajanto: „Tratamentele oncologice nu trebuie întrerupte din cauza fricii de COVID-19„

Pacient român cu cancer în pandemie. De ce nu trebuie întrerupte tratamentele oncologice din cauza fricii de COVID-19
  • Publicat:
  • Actualizat:
Dr. Lidia Kajanto: „Tratamentele oncologice nu trebuie întrerupte din cauza fricii de COVID-19„
Lidia Kajanto - manager Institutul Oncologic București Foto: arhivă

Pandemia ne-a dat aproape complet lumea peste cap, iar multe dintre obiceiurile pe care le aveam nu mai sunt ușor de efectuat sau nu le mai putem desfășura confortabil. Ce se întâmplă însă cu pacienții care au nevoie de tratamente medicale – precum pacienții diagnosticați cu cancer? Temerile lor de a contacta virusul Sars-Cov-2, responsabil de coronavirus sunt mai mult decât justificate. Dr. Lidia Kajanto – manager Institutul Oncologic București explică de ce tratamentele oncologice nu suportă amânare. Nici chiar în pandemie.

 CSÎD: Ce este cancerul?

Dr. Lidia Kajanto: ”Cancer” este numele general dat unei serii de boli care pot apărea în corpul omului și care se manifestă prin modificări ale unor celule din corp care încep să se dezvolte anormal, se multiplică  și apoi se răspândesc la țesuturile din jur. Procesul de divizare fără oprire al acestor celule determină formarea unor creșteri care sunt denumite tumori,  de obicei mase de țesut solide, care sunt maligne, adică pot să invadeze țesuturi din apropiere sau să se rupă și să se răspândească prin sistemul limfatic sau prin sânge în alte zone ale corpului.

Coronavirus – definiție

CSÎD: Ce este coronavirusul?

Dr. Lidia Kajanto: Este, așa cum spune și numele, un virus, iar SARS-COV-2 este un nou coronavirus, care, în acest moment, cauzează la nivel mondial boala numită COVID-19 pentru care nu există încă un vaccin și care, până în prezent, conform OMS, a cauzat peste 1 milion de decese la nivel mondial, din aproape 36 milioane de cazuri.

Unii pacienți cu cancer au intrat în panică, unii pacienți noi nu au fost primiți în centrele oncologice din teritorii

CSÎD: Aveți pacienți care amână tratamentul oncologic din cauza fricii de a contracta Sars-Cov-2?

Dr. Lidia Kajanto: Majoritatea pacienților care vin în mod curent la institut au venit în continuare și le-au fost administrate tratamentele chimioterapeutice conform schemelor deja începute. Au fost, însă, alte situații cu care ne-am confruntat. Au fost pacienți care au intrat în panică și nu au înțeles recomandările medicilor curanți și au fost pacienți noi care nu au fost primiți în centrele din teritoriu și au ajuns în institut.  Au fost și pacienți care, din cauza noilor măsuri, care au îngreunat accesul la tratamente, din punct de vedere al timpului petrecut în așteptare sau obligativitatea de a se testa înainte, s-au simțit nedreptățiți sau au acumulat noi frustrări, ei fiind deja într-o situație foarte delicată. Probabil au existat și pacienți care, deși aveau de efectuat investigații pentru diagnosticare, au ales să amâne efectuarea lor din considerente legate de protecția personală. Iarăși, un factor stresor a fost reprezentat de starea de panică care a creat haos și a destabilizat cel puțin pentru o perioadă îngrijirile, fiind o situație nouă, periculoasă pentru pacienți, personalul medical și pentru toți oamenii în general.

Tratamentele oncologice nu trebuie amânate sau oprite

CSÎD: De ce nu pot fi amânate tratamentele pentru cancer?

Dr Lidia Kajanto: Este imperios necesar ca tratamentele să nu fie întrerupte sau amânate dacă acest lucru ar impacta supraviețuirea globală a pacientului.  Realitatea actuală presupune adaptarea modului de acordare a tratamentelor și efectuarea terapiilor în noile condiții.  Medicii vor face întodeauna cele mai bune alegeri pentru pacienți.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân