Dr. Laura Mustață, despre dereglările menstruale intenționate INTERVIU

Am stat de vorbă cu Dr. Laura Mustață, medic specialist obstetrică-ginecologie, care ne-a vorbit despre dereglările menstruale intenționate, dar și pericolele la care ne putem expune.
  • Publicat:
Dr. Laura Mustață, despre dereglările menstruale intenționate INTERVIU
Dr. Laura Mustață, despre dereglările menstruale intenționate INTERVIU

Multe femei își doresc să inducă perioada menstruală atunci când trebuie să plece în vacanță sau trebuie să fie prezente pentru un eveniment important, tocmai pentru a evita disconfortul. La o simplă căutare pe Internet găsim numeroase metode care promit să ajute în acest sens, fie să inducă menstruația, fie să o întârzie, dar niciuna dintre ele nu este recomandată de medici. Am stat de vorbă cu Dr. Laura Mustață, medic specialist obstetrică-ginecologie, care ne-a vorbit despre aceste metode, dar și pericolele la care ne putem expune.

CSID: Mi-a apărut recent pe TikTok un video în care o tânără încerca o metodă prin care menstruația să-i vină mai repede. Mai exact, într-un pahar cu apă turna 2.000mg de vitamina C. Funcționează?

Dr. Laura Mustață: Aceste tipuri de metode nu sunt recomandate, mai ales că în general adolecentele au menstruații neregulate, fiind în perioada de pubertate în care echilibrul hormonal este unul precar. Ne așteptăm în general ca adolescentele, fiind în proces de creștere să aiba menstre neregulate. Desigur, dacă intarzierea este de câteva luni este bine să fie consultat un medic ginecologic pentru cele mai bune sfaturi și îndrumări.

CSID: La o simplă căutare pe Google văd că sunt multe alte metode de genul, unele indicate, altele nu. Care sunt acestea și în ce situații putem apela la ele?

Dr. Laura Mustață: Aceste metode nu sunt recomandate și nici nu e indicat ca metodele expuse pe internet să fie urmate. Cel mai util ar fi să existe o discuție cu un medic ginecolog pentru a găsi eventualele motive medicale pentru care există întârzierea menstruației. Altfel nu recomandăm niciuna dintre metode fără a exista un consult medical prealabil.

Dereglările menstruale intenționate, un pericol pentru sănătate

CSID: Sunt ele sigure pentru organism? Ce se întâmplă dacă abuzăm de ele și cât de des le putem folosi?

Dr. Laura Mustață: Dacă menstruatia nu se reglează de la sine odată cu trecerea timpului și cu trecerea de la pubertate către adultul tânăr, când nivelul hormonal se stabilizează, există tratamente medicamentoase care se recomandă, doar de către ginecolog. Subliniem importanța unui consult înaintea oricărui tratament, ca nu cumva să existe o problemă medicală care ar schimba conduita pentru anumite paciente. Nu toate tratamentele expuse pe internet au o bază medicală în spate și mai mult, aceste metode pot fi dăunătoare în anumite condiții medicale pe care adolescenta poate nu știe că le are.

CSID: Am mai întâlnit situații în care unor prietene urmau să le vină menstruația chiar în vacanță, motiv pentru care încercau anumite metode prin care ciclul să întârzie pentru a scăpa de acest disconfort. Cum ne afectează aceste dereglări intenționate?

Dr. Laura Mustață: Dereglările intenționate trebuie utilizate foarte rar și doar cu un consult medical în prealabil. Ele nu trebuie folosite decât cu un motiv bine întemeiat și nu regulat, căci pot crea dereglări hormonale serioase și pot afecta ulterior nivelul hormonal în organism.

CSID: Există urmări de care să ne temem în urma acestor practici?

Dr. Laura Mustață: Pot fi situații în care încercarea de amânare a menstrei poate duce la dezechilibre pe termen lung și de aceea e bine să existe un consult și un sfat medical avizat, astfel încât să se evite eventualele probleme ulterioare. Trebuie luat în calcul că la adolescente nivelul hormonal e instabil, pot apărea inclusiv dereglări ale altor glande, cum este glanda tiroida care pe termen lung poate afecta mai multe organe.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân