Dr. Daciana Toma, medic de familie: Cum ajută telemedicina pacientul român

În cadrul evenimentului Școala de Boli Rare pentru Jurnaliști am realizat câteva interviuri despre telemedicină
  • Publicat:
  • Actualizat:
Dr. Daciana Toma, medic de familie: Cum ajută telemedicina pacientul român
Dr. Daciana Toma, medic de familie, foto arhivă

Părea futuristic acum 20 ani să ai o consultație medicală doar conectându-te la telefon, laptop sau prin telefon. Dar tehnologia și medicina sunt super conectate. Inovațiile în medicină se datorează tehnologiei în ultimele decenii. Ei bine, dacă tot tehnologia este e ajutor pentru medici, de ce să nu fie și pentru pacienți. Despre ce înseamnă telemedicina în România am aflat de la dr. Daciana Toma, medic de familie.

 

CSÎD: De ce avem nevoie de telemedicină?

Dr. Daciana Toma: Introducerea telemedicinei poate crește accesul pacienților la serviciile medicale de care au nevoie, poate crește rata de diagnostic într-o serie de afecțiuni. Și, de asemenea, poate crește calitatatea monitorizării anumitor boli cronice.

Chiar și prin whatsapp se poate afla opinia medicului vizavi de o problemă medicală

CSÎD: Să te conectezi la internet si sa ai o consultație la medic părea iar o idee din filmele Sf. Azi pandemia o cere, tehnologia oferă suportul. Cum se desfășoară o consultație medicală online?

Dr. Daciana Toma: Lucrurile diferă în funcție de țară, dar în România, se consideră ca fiind teleconsultație consultația oferită prin orice mijloace de comunicare (telefon, internet, whatsapp).

Pacienți, nu amânați să cereți părerea unui medic. Puteți cere și consultații prin telefon

CSÎD: De ce e mai bine să ceri părerea online unui medic decât să așteptăm în funcție de statisticile Covid19 să mergem direct la cabinet?

Dr. Daciana Toma: Teleconsultația poate acoperi foarte multe aspecte ale unei consultații tradiționale (față-în-față) și prin urmare poate rezolva foarte multe situații, având în plus avantajul evitării riscului de infectare cu Sars-Cov 2. Și ar mai fi și avantajul timpului câștigat.

CSÎD: Concret, cum ajută telemedicina medicii de familie?

Dr. Daciana Toma: Teleconsultația este un instrument extrem de important în activitatea oricărui medic, mai ales medic de familie. În condițiile în care medicul de familie își cunoaște pacienții și multe afecțiuni sunt tratate în baza anamnezei, este mult mai ușor și pentru medic și pentru pacient ca discuția să se desfășoare în cadrul unei teleconsultații. Medicul de familie poate să decidă dacă respectiva situație se poate rezolva prin teleconsultație sau este nevoie ca pacientul să se prezinte fizic la cabinet.

Și pentru medicii de familie români, teleconsultație este un instrument util

CSÎD: E de ajutor teleconsultația și pentru medicul de familie român?

Dr. Daciana Toma:  Teleconsultația a fost și este o gură de oxigen în condițiile în care sistemul informatic (SIUI) funcționează prost (în continuare).

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Daciana Toma - Medic primar medicină de familie
Dr. Daciana Ioana Toma este vicepreședinte al Societății Naționale de Medicină Familiei și coordonator medical al proiectului ROCCAS ÎI București-Ilfov, dar și medic primar medicină de familie în cadrul Cabinetului Medical Individual cu același nume. Educație și formare Universitatea ...
citește mai mult
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân