Dr. Cristian Iatagan: „Cancerele pot fi operate mai ușor și mai sigur pentru pacienți, prin chirurgia robotică” (P)

  • Publicat:
Dr. Cristian Iatagan: „Cancerele pot fi operate mai ușor și mai sigur pentru pacienți, prin chirurgia robotică” (P)

Cu o experiență de peste 18 ani în chirurgia urologică minim-invazivă și peste 3.000 de intervenții endoscopice, laparoscopice și robotice efectuate, Dr. Cristian Iatagan este medic primar urolog în cadrul Medlife Life Memorial Hospital din București.

Este supraspecializat în chirurgia minim-invazivă a tumorilor tractului urogenital (endoscopică, laparoscopică, robotică). 

  1. Ce ne puteți spune despre această nouă tehnică chirurgicală reprezentată de chirurgia robotică?

Chirurgia robotică reprezintă cea mai avansată tehnică chirurgicală minim-invazivă, care permite efectuarea unor operații complexe cu o mai mare precizie, flexibilitate și control. Denumirea corectă din punct de vedere științific este de fapt de chirurgie laparoscopică asistată robotic.

În România, chirurgia robotică este prezentă deja de peste 10 ani, timp în care dezvoltarea acesteia a fost exponențială.

„Robotul chirurgical” este un sistem computerizat interpus între chirurg și pacient care potențează și augmentează semnificativ contribuția medicului. Chirurgul – și nu „robotul” – efectuează operația și controlează complet sistemul robotic și procedura chirurgicală.

Chirurgul face toate mișcările operatorii, dar cu tehnologie și instrumente care îi permit să vadă mai bine, să controleze instrumentele intuitiv și să opereze dintr-o poziție ergonomică și confortabilă. Se folosesc instrumente chirurgicale robotizate miniaturizate, de ordinul milimetrilor, care se introduc în corpul pacientului prin câteva incizii minime.

Atunci când se efectuează o intervenție chirurgicală cu robotul da Vinci Xi – cel mai avansat robot chirurgical din lume – aceste instrumente sunt montate pe trei brațe robotice separate, care sunt articulate și care au 7 grade de libertate, permițând chirurgului libertate de mișcare și precizie superioare mâinii umane. Al patrulea braț conține o cameră video 3D de înaltă definiție care ghidează chirurgul în timpul procedurii.

Chirurgul controlează aceste instrumente și camera video de la o consolă situată în sala de operație, lângă masa operatorie. Mișcând cu degetele „joy-stick”-urile de la consolă, chirurgul este capabil să manevreze simultan toate cele patru brațe ale robotului, în timp ce privește printr-un sistem optic binocular de înaltă definiție care îl plasează efectiv în interiorul pacientului, oferindu-i o vizibilitate mai bună, mai precisă și mai detaliată decât cea pe care ochiul uman ar putea-o oferi în timpul operației deschise.

  1. Care sunt afecțiunile care pot fi operate astfel?

Robotul chirurgical daVinci permite realizarea tuturor intervențiilor laparoscopice convenționale și a majorității operațiilor deschise la un nivel net superior. În mod deosebit permite efectuarea unor operații complexe și dificile, în special în zone anatomice înguste, închise sau greu abordabile prin chirurgia deschisă sau laparoscopia convențională.

Putem aborda robotic majoritatea afecțiunilor chirurgicale urologice:

  • Cancer de prostată;
  • Adenoame voluminoase de prostată,
  • Cancer invaziv de vezică urinară;
  • Diverticuli vezicali voluminoși;
  • Cancer de rinichi;
  • Tumori benigne de rinichi (chiste, angiolipoame),
  • Tumori de suprarenală,
  • Litiaza renală, hidronefroza;
  • Afecțiuni de ureter: tumori, calculi, stenoze (stenoza de joncțiune pielo-ureterală);
  • Prolaps genital.
  1. De ce ar alege pacienții chirurgia robotică în locul chirurgiei clasice sau laparoscopice?

Simplificând, chirurgul vede mai bine, „se mișcă” mai bine și mai sigur și operează ergonomic, efectuând operații minim-invazive.

În laparoscopia convențională imaginea este de obicei proiectată 2D pe un monitor; robotul daVinci Xi îi facilitează medicului o vizualizare 3D în profunzime, reală, extrem de clară, mărită de peste 10 ori.

Senzația avută este că ești acolo, în interior și operezi, deși lucrezi minim-invaziv, cu robotul din afara corpului pacientului.

Comparativ cu laparoscopia standard robotul daVinci Xi îi oferă medicului mai multe grade de libertate in mișcare.  Brațele robotice sunt articulate și se pot roti „complet”, permițând o mișcare naturală, intuitivă, mai amplă decât cea făcută de mâna umană, însă folosind instrumente robotizate, de dimensiuni mici.

daVinci Xi scalează mișcările chirurgului.  O mișcare amplă a chirurgului la consolă este tradusă de robot într-o microdisecție sigură.  Robotul filtreaza tremorul inerent, crescând precizia mișcării – mișcarea devine mai sigură decât ar putea fi făcută direct cu mâinile medicului.

Poziția medicului la consolă este naturală, în șezut, ergonomică și confortabilă, reducând semnificativ oboseala chirurgului asociată cu chirurgia laparoscopică convențională.

  1. Prin această chirurgie, obțineți rezultate mai bune pentru pacienți?

Operațiile pentru cancerele urologice sunt cele în care beneficiul adus de tehnologia superioară a chirurgiei robotice face diferența. Ele îmbină nevoia unei disecții extrem de precise pentru extragerea în totalitate a tumorii canceroase, cu cea de a nu leza structuri anatomice importante din vecinătate (vase de sânge, nervi) și deci fără a avea complicații postoperatorii extrem de neplăcute (sângerări, incontinență, impotență etc).

La majoritatea urmează o etapă dificilă tehnic de reconstrucție: sutură între vezică și uretră în cazul cancerului de prostată, sutura țesutului renal sănătos restant după extragerea tumorii renale – la nefrectomiile parțiale sau crearea unei „neo-vezici” din intestin în cazul scoaterii vezicii urinare pentru cancer.

Cancerele pot fi astfel operate mai ușor și mai sigur pentru pacienți, prin chirurgia robotică.

Cele mai importante beneficii pentru pacienți sunt:

  • Calitatea actului chirurgical, cu siguranța îndepărtării țesuturilor bolnave și prezervarea celor sănătoase;
  • Complicațiile intraoperatorii și postoperatorii sunt mult reduse.
  • Hemoragie minimă, cu un necesar de transfuzie de sânge foarte scăzut (
  • Durerea postoperatorie de intensitate foarte mică.
  • Risc de infecții foarte scăzut, deoarece poarta de intrare a bacteriilor prin plaga cu dimensiuni de ordinul milimetrilor este redusă.
  • Recuperarea pacientului este mai rapidă, cu spitalizare de scurtă durată și reluarea imediată a activității.
  • O bună calitate a vieții, aspect estetic postoperator și disconfort de intensitate minimă.
  1. Unde vă pot contacta pacienții pentru mai multe informații?

Pentru consultații, se pot programa la numărul 021 9646, la Medlife (Life Memorial Hospital) din București. De asemenea, îmi pot scrie personal pe pagina https://www.facebook.com/cristianiatagandoctor sau la adresa de e-mail [email protected].

Iar mai multe informații despre chirurgia robotică în urologie pot fi obținute pe site-ul meu https://chirurgieurologica.ro.

Alături de echipa Departamentului de Urologie din Spitalul MedLife, dr. Cristian Iatagan operează atât laparoscopic, cât și asistat de robotul da Vinci Xi, cel mai modern robot chirurgical din România și pe plan mondial. Robotul da Vinci Xi oferă un acces chirurgical precis asupra tumorilor, cu cele mai bune rezultate oncologice și funcționale și facilitează pacienților o recuperare mai rapidă si ușoară.

Expertiza chirurgicală vastă cuprinde:

  • Prostatectomia radicală laparoscopică/robotică pentru cancerul de prostată;
  • Nefrectomia radicală /partială laparoscopică/robotică pentru cancerul renal;
  • Rezecția endoscopică bipolară/vaporizareă cu plasmă a tumorilor vezicale, respectiv cistectomia laparoscopică/robotică pentru cancerul vezical infiltrativ;
  • Rezecția endoscopică bipolară/vaporizarea cu laser verde a adenomului prostatic;
  • Ureteroscopia cu litotritie laser pentru litiaza reno-ureterală;
  • Cura chirurgicală a incontinenței urinare: implantarea de sfincter urinar artificial, implantarea de bandelete suburetrale (TVT, TOT);
  • Cura chirurgicală a disfuncției erectile – implantarea de proteze peniene.

Dr. Cristian Iatagan este autor și coautor a peste 50 de articole și lucrări științifice publicate în literatura de specialitate și prezentate la congrese și simpozioane naționale și internaționale; lector si trainer la cursuri și workshopuri de pregătire medicală de specialitate, organizate la nivel național și internațional (European School of Urology); cercetător științific III.

Dr. Cristian Iatagan este membru al EAU (Asociația Europeană de Urologie), EAES (Asociația Europeană de Chirurgie Endoscopică), SIU (Societatea Internatională de Urologie), CLERU (Clubul de Laparoscopie, Endoscopie și Robotică Urologică), ARU (Asociația Romană de Urologie), ARCE (Asociația Română de Chirurgie Endoscopică), ESSM (European Society of Sexual Medicine), ISSM (International Society of Sexual Medicine), AMSR (Asociatia de Medicina Sexualitatii din România), IAASM (International Association of Aviation and Space Medicine).

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân