Dr. Ana Maria Balahura: Teste ce se fac la medicul cardiolog

După vârsta de 40 de ani se impune măsurarea tensiunii articulare regulat acasă, la farmacie sau la un medic specialist.
  • Publicat:
Dr. Ana Maria Balahura: Teste ce se fac la medicul cardiolog
foto: Shutterstock

”Inima nu fi de piatră”, ”inimă nu fi haină”, ”of inimioara mea” sunt doar câteva dintre miile de versuri în care inima, organ vital este implicată. Ei bine, inima nu este nici de piatră, nici de fier. Este un organ de care trebuie să avem grijă la propriu și la figurat. Despre investigațiile și despre testele pe care medicii cardiologi le fac pentru a observa sănătatea inimii am stat de vorbă cu dr. Ana Maria Balahura, medic primar cardiolog la Spitalul Universitar de Urgență Floreasca, secretarul Grupului de Lucru HTA din cadrul Societății Române de Cardiologie.

 

CSÎD: Ce teste se fac la recomandarea medicului cardiolog?

Dr. Ana Maria Balahura: O evaluare cardiologică poate identifica necesitatea efectuării de teste suplimentare. Cardiologul poate recomanda o paletă largă de teste atât analize de sânge sau urină cât și evaluării imagistice sau teste invazive.

CSÎD: Ca de exemplu?

Dr. Ana Maria Balahura: Spre exemplu, la un pacient hipertensiv vor recomanda de rutină efectuarea unor analize de sânge, a sumarului de urină și a măsurării proteinelor din urină, a unei electrocardiograme, a indicelui gleznă braț (măsurători de tensiune atât la brațe cât și la gambe cu un aparat de Doppler portabil), măsurarea unor indici vasculari și probabil a unei ecografii cardiace.

De ce este necesară ecografia cardiacă?

CSÎD: Ce se observă la ecografia cardiacă?

Dr. Ana Maria Balahura: Ecografia cardiacă ne aduce multe informații legat de impactul hipertensiunii, de prezența hipertrofiei/îngroșării pereților cardiaci, de performanța cardiacă dar și de posibile cauze de hipertensiune arterială secundară în cadrul unei boli congenitale.

CSÎD: Ce alte teste ar mai fi?

Dr. Ana Maria Balahura: În cazuri selectate, putem recomanda dozarea unor hormoni în sânge, ecografie renală și Doppler de artere renale, poligrafie respiratorie (evaluarea prezenței sindromului de apnee obstructivă în somn) sau evaluarea imagistica a arcului aortic. Mai mult, în anumite cazuri vom recomanda și evaluări suplimentare la medicul oftalmolog, nefrolog, neurolog.

Când se impun teste de efort, angiografii?

CSÎD: Pacienții hipertensivi sunt o categorie specială. Ce investigații e bine să mai facă?

Dr. Ana Maria Balahura: Pentru pacienții hipertensivi la care suspicionăm afectare coronariană de exemplu, putem efectua teste de efort electrocardiografice dar și ecografice, angiografie CT de artere coronare, scintigrafie miocardică sau rezonanță magnetică de cord înainte de a recurge la metode invazive precum angiografia coronariană clasică. Toate acestea au ca scop depistarea corectă a complicațiilor hipertensiunii arteriale, stabilirea formelor de hipertensiune secundară precum și stabilirea riscului cardiovascular pentru evenimente viitoare.

dr Ana Maria Balahura, foto arhiva
dr Ana Maria Balahura, foto arhiva
Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân