Se poate vindeca de la sine depresia post-natală? Răspunde dr. Mihai Bran

Nouă românilor ne place să credem că timpul le va rezolva pe toate... Însă atunci când vorbim despre afecțiuni medicale, ajutorul specializat se impune. Trecerea timpului nu face decât să complice simptomele...
  • Publicat:
Se poate vindeca de la sine depresia post-natală? Răspunde dr. Mihai Bran
Dr Mihai Bran, foto arhivă

”Depresia post-partum nu trece de la sine, nu se diminuează ca intensitate doar pentru că timpul trece” explică dr. Mihai Bran, medic psihiatru. Am aflat ce consecințe poate avea depresia post-partum netratată atât asupra mamei cât și a copilului și care este legătura dintre stările de anxietate și depresie, stări pe care multe mame le experiementează.


CSÎD: La ce se poate ajunge dacă despresia post-partum nu este tratată?

Dr. Mihai Bran: Depresia post-partum netratată poate afecta capacitatea de a fi părinte. Asta pe lângă faptul că mamele descriu la cabinet că lipsindu-le total energia, apar si probleme cu concentrarea pe nevoile bebelușului (nu pot avea grijă de bebeluș) și pe nevoile lor. Sentimentul că este  o mama „proastă” poate înrăutăți depresia, iar atenția trebuie atrasă și asupra riscului foarte crescut de suicid în cazul netratării acestui tip de depresie.

Cereți ajutor dacă vă simțite deprimate, dragi mame

CSÎD: Ce este de făcut?

Dr. Mihai Bran: Este important să apelezi la ajutor dacă te simți deprimat.

CSÎD: Ar putea fi și bebelușul afectat de starea în care este mama?

Dr. Mihai Bran: Dacă ne depărtăm puțin de efectele asupra sănătății mintale a mamei, avem și efectele mai puțin cunoscute, asupra copilului :    

  • Întârzieri în dezvoltarea limbajului și probleme de învățare
  • probleme cu legătura mamă-copil
  • probleme de comportament
  • mai mult plâns sau agitație
  • obezitate la preșcolari
  • probleme legate de stres și adaptarea la școală și la alte situații sociale

 

CSÎD: Trece de la sine depresia postpartum?

Dr. Mihai Bran: Nu din păcate, chiar dacă aparent mama poate avea perioade ”mai bune” la care cunoscuții se referă eronat cu „dar… chiar părea ok”, „ce veselă era azi”.

Depresia postnatală nu trece de la sine, dar poate trece cu ajutor specializat fie că vorbim de psihiatru sau psiholog sau ambii plus medicație unde este cazul.

Stările de anxietate sunt conectate frecvent și cu riscul de depresie sau sunt un simptom al depresiei 

CSÎD: Multe proaspete mame se confruntă și o cu o anxietate crescută? Unde pot duce acestea dacă nu sunt tratate?

Dr. Mihai Bran: Anxietatea poate fi cauză, dar și efect în legătură cu depresiile.

CSÎD: Explicați-ne!

Dr. Mihai Bran: O anxietate cronică ce trenează de ani buni, poate duce la depresie la fel cum declanșarea depresiei post partum vine la pachet cu o anxietate permanentă legată de grija ca noul membru al familiei să fie în siguranță și să aibă toate nevoile îndeplinite. Anxietatea poate duce la afecțiuni mintale mai grave și chiar la afecțiuni fizice legate de sistemul cardio-vascular etc.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân