Dr. Alina Gheorghe: îngrijirea ochilor în vreme de COVID-19

Am stat de vorbă cu Dr. Alina Gheorghe, chirurg oftalmolog, care ne explică cum ar trebui să avem grijă de sănătatea ochilor în vreme de COVID-19.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Dr. Alina Gheorghe: îngrijirea ochilor în vreme de COVID-19
Dr. Alina Gheorghe: îngrijirea ochilor în vreme de COVID-19

Dacă ne aducem bine aminte de primele indicații de la începutul pandemiei, pe lista recomandărilor erau menționate spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun și mai ales evitarea ducerii mâinilor murdare la ochi, nas și gură. Am stat de vorbă cu Dr. Alina Gheorghe, chirurg oftalmolog la Spitalul Clinic de Urgenţe Oftalmologice Bucureşti, care ne explică cum ar trebui să avem grijă de sănătatea ochilor în vreme de COVID-19.

CSID: Știm că este foarte important ca în perioada asta să nu ne atingem ochii mai ales dacă nu ne-am spălat pe mâini, pentru a nu contacta noul coronavirus. Cum ar trebui să arate ”rutina” de îngrijire a sănătății ochilor în timpul pandemiei?

Dr. Alina Gheorghe: În perioada pandemiei, normele de siguranță impun ca, mai mult ca niciodată, să fim atenți să nu atingem ochii și fața cu mâinile murdare. De fapt, aceste obiceiuri sănătoase ar trebui luate În considerare în permanență. Vara mai ales, când mâinile se murdăresc mai ușor, transpiră și este mai mult praf în atmosferă. De cele mai multe ori, să ducem mâna la ochi este un gest reflex, de aceea, cu puțină grijă, oricine poate transforma aceste comportamente sănătoase de protecție, în obiceiuri cotidiene.

CSID: Cum ar trebui să procedeze purtătorii de lentile de contact? 

Dr. Alina Gheorghe: Purtătorii de lentile de contact  reprezintă o categorie aparte. Pentru aceștia, e absolut esențială o igienă personală riguroasă, mai ales cea a mâinilor care trebuie să fie curate pentru uzul corect al lentilelor de contact, indiferent de tipul lor. Măsurile de protecție împotriva Covid-19 accentuează importanța mâinilor curate în igiena oculară.

CSID: Ar putea ochelarii de vedere să ofere mai multă protecție împotriva COVID-19?

Dr. Alina Gheorghe: După cum bine am remarcat în purtările uzuale, viziera sau ochelarii de protecție fac parte din echipamentul obligatoriu de protecție împotriva Covid 19. Ochelarii de vedere protejează împotriva particulelor de salivă eliberate implicit în momentul vorbirii, însă ce e important de reținut este că infecția Covid se transmite pe cale respiratorie, prin urmare ochelarii protejează ochii, nu nasul și gura, deci transmiterea virală se face oricum. Ochelarii au un rol protector în cadrul echipamentelor speciale de protecție.

Dr. Alina Gheorghe: cea mai bună măsură de protecție la copii este educația sanitară

CSID: Cei mici au tendința să ducă frecvent mâinile la ochi. Cum îi ținem la distanță de acest obicei sau ce putem face pentru a preveni o infectare cu COVID-19 chiar dacă ei continuă să facă acest lucru?

Dr. Alina Gheorghe: În aceste vremuri, ce este important să înțelegem și să reținem este că infecția cu virusul Covid 19 se transmite pe cale respiratorie, nu oculară. Pacienții infectați pot avea manifestări oculare, însă, repet, transmiterea virusului este una respiratorie.  Mâinile murdare pot provoca copiilor conjunctivite,  însoțite de secreții oculare abundente, ochi roșii, lăcrimare, disconfort generalizat. Consider că cea mai bună măsură de protecție la copii este educația sanitară; rutina de a se spăla pe mâini, de a nu duce mâinile murdare la ochi, de a se spăla pe dinți etc.

CSID: Care sunt afecțiunile oculare care pot fi tratate acasă? În continuare mulți pacienți se tem de vizita la cabinetul medicului din cauza expunerii la noul coronavirus.

Dr. Alina Gheorghe: Teoretic, nu există afecțiuni oculare ce se pot trata acasă, fără indicația medicului de specialitate. Eventual, anumite simptome lejere, cum ar fi înroșirea discretă a ochiului, mâncărimea, senzația de usturime pot fi ameliorate cu ajutorul lacrimilor artificiale.  Pentru orice alte simptome sau orice alt tip de picături este necesar sfatul medicului.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Dr. Alina Gheorghe - Medic primar oftalmolog
Dr. Alina Gheorghe este chirurg oftalmolog la Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice București și predă la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila. Este doctor în științe medicale, șef lucrări și face parte, totodată, din board-ul Consiliului European de Oftalmologie și ...
citește mai mult
Recomandare video
Thai Massage, abordarea holistică pentru well-being