Distractia de vara, completata cu toxine

La o saltea pneumatica - evaluata ca o jucarie pentru copii - s-a gasit o concentratie de ftalati de 500 de ori mai mare decat limita admisa in cadrul UE.
  • Publicat:
Distractia de vara, completata cu toxine
Distractia de vara, completata de toxine

Calitate slaba, nivel ridicat de contaminare cu substante toxice si parti mici care se detaseaza foarte usor: Expertii de la TÜV Rheinland LGA au testat 25 de articole de inot, gonflabile din 5 locatii, cele mai cunoscute destinatii de vacanta din jurul Mediteranei.

Rezultatul: 17 produse din cele 25 testate nu pot fi vandute in Uniunea Europeana, deoarece nu indeplinesc cerintele de siguranta prevazute de lege. Toate articolele au fost achizitionate direct de pe plaja la preturi cuprinse intre 5 EUR si 10 EUR in luna iunie 2009, din Grecia, Italia, Croatia, Spania si Turcia – zone in care predomina turismul de familie si unde nivelul vanzarilor articolelor de plaja este foarte mare. Articolele testate au fost saltele, jucarii de inot pentru copii, scaune de inot pentru bebelusi si copii de varste mici.

"Cei care cumpara produse gonflabile destinate inotului sau jucarii de plaja pentru copii sunt in pericol. Pe de o parte, articolele sunt confectionate din materiale de calitate inferioara. Pe de alta parte, pericolele de sanatate la care sunt expusi copiii care le folosesc sunt foarte mari”, precizeaza Dr. Wilhelm Schubert, Directorul TÜV Rheinland LGA din Nürnberg. Cea mai mare problema este expunerea la grupul de substante folosite in fabricarea plasticului moale, si anume la ftalati.

Aproape toate produsele sunt contaminate cu ftalati

La o saltea pneumatica – evaluata ca o jucarie pentru copii – s-a gasit o concentratie de ftalati de 500 de ori mai mare decat limita admisa in cadrul UE. O evaluare realista, tinand cont ca saltelele gonflabile sunt intens folosite de copii drept jucarii. Ftalatii sunt suspectati ca ar provoca mai multe tipuri de cancer, precum si dereglari hormonale.

In plus, hidrocarburile aromatice policiclice (PAH) din unele produse depasesc limitele recomandate in Germania. Aceste substante sunt suspectate – conform rezultatelor de la Institutul Federal German pentru Evaluarea Riscurilor – de a provoca daune ereditare, a fi cancerigene si a afecta in mod negativ sistemul de reproducere.

Deosebit de periculoase pentru sanatate sunt acele produse care contin o concentratie mare de PAH si au un contact prelungit cu pielea. “Multi dintre producatorii si importatorii de astfel de articole ieftine nu dau atentie recomandarilor si indrumarilor privind contaminantii. In schimb marile organizatii de vanzare cu amanuntul si discount, poseda sisteme de asigurare calitatii produselor vandute, conform Dr. Schubert.

Copiii pot inghiti partile detasabile si se pot sugruma cu altele

In plus fata de analizele chimice asupra materialului plastic, cercetatorii de la TÜV Rheinland LGA au efectuat teste mecanice. Mai exact, acestea urmareau pericolul supapelor de plastic sau a altor parti mici care pot fi detasate prin folosirea incorecta si pot fi inghitite de cei mici.

Pentru aceasta s-au realizat teste de torsiune si rezistanta, in urma carora doua produse au esuat, existand pericolul ca cei mici sa se sugrume.

O alta problema este reprezentata de designul scaunelor de inot pentru bebelusi si copii mici, care nu este aprobat de UE si reprezinta un pericol in unele cazuri. In conformitate cu standardul european EN 13138-3, una dintre cerinte este ca aceste scaune pentru inot sa garanteze faptul ca cei mici nu se vor rasturna in apa.

In plus, acestea trebuie sa aiba indicatii privind grupa de varsta si greutatea copiilor ce le vor folosi.

Citeste si Computerul dauneaza copiilor

Urmărește CSID.ro pe Google News
Barbatii fertili traiesc mai mult
Barbatii fertili traiesc mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”