Dieta modernă îţi poate aduce moartea – interviu EXCLUSIV cu Brian Clement (partea I)

Este un nume important în domeniul sănătăţii de peste trei decenii. A scris zeci de cărţi despre nutriţie, a condus centre de sănătate din Europa şi a salvat mii de oameni la Institutul de sănătate Hippocrates.
  • Publicat:
Dieta modernă îţi poate aduce moartea - interviu EXCLUSIV cu Brian Clement (partea I)

Este un nume important în domeniul sănătăţii de peste trei decenii. A scris zeci de cărţi despre nutriţie, a condus centre de sănătate din Europa şi celebrul Institut Hippocrates din SUA, a organizat programe de sănătate pentru guvernul suedez şi a realizat proiecte speciale pentru ţările din lumea a treia.

Lector internaţional, Brian Clement a vorbit despre stilul de viaţă sănătos şi în ghetourile din Bombay, dar şi la Geneva. Însă, poate, cel mai important, a salvat mii de oameni la Institutul de sănătate Hippocrates, prin programele acestui institut ce îi ajută pe cei bolnavi să îţi regăsească sănătatea. 
Citiţi un interviu exclusiv pentru csid.ro.

CSÎD.: Atunci când o persoană observă că este bolnavă, ce reguli ar trebui să urmeze?

B.C: Există o serie de reguli pe care este bine să le urmeze. Înainte de toate, este importantă prevenţia, astfel încât copiii noştri sau chiar noi, să nu suferim diverse boli. O primă regulă constă în faptul că este important ca oamenii să îşi schimbe mentalitatea. Creierul are nevoie de 3 săptămâni pentru a se acomoda cu noile obiceiuri şi pentru a le internaliza. Acest lucru este demonstrat ştiinţific, nu mai este o simplă teorie. Cele 3 săptămâni sunt vitale! Mai întâi trebuie să ne schimbăm mentalitatea!

În al doilea rând – stabilirea unui program exact, urmat de eliminarea alimentelor animale sau consumul redus al acestora. Mulţi oameni spun că mănâncă doar peşte şi pui. Acestea sunt tot carne. Mulţi oameni nu ştiu că până în anul 2049, cercetătorii se aşteaptă ca oceanele să nu mai adăpostească peşti absolut deloc. Este important, deci, să eliminăm toate tipurile de carne din alimentaţia noastră.

Următorul pas se bazează pe exerciţiile sportive. Acestea sunt şi ele o parte importantă a paşilor pe care trebuie să îi urmăm! Mersul mai rapid, de exemplu, este mult mai eficient decât alergatul. Aerobicul, de exemplu, este o alternativă minunată. Cu toate acestea, sportul în exces nu este bun pentru sănătatea noastră (aerobicul este recomandat – o jumătate de oră de 5 ori pe săptămână – şi ridicarea greutăţilor).

Oamenii nu realizează că osteoporoza nu provine din deficienţa de calciu. De fapt, aceasta provine din faptul că oamenii nu fac sport. Este recomandată ridicarea greutăţilor, pentru prevenirea osteoporozei. De asemenea, întinderea oaselor şi a muşchilor. Aceasta îmbunătăţeşte nu numai sănătatea cât şi aspectul pielii noastre.

Foarte importantă este şi odihna. În zilele noastre, odihna este considerată un lux, oamenii nu îşi dozează corect timpul, astfel încât să se odihnească, cu adevărat. O persoană normală are nevoie de 8 ore de somn/zi, în medie. De asemenea, dormitul la prânz, siestele, sunt un foarte bun indicator al stilului de viaţă sănătos. Aceste practici se întâlnesc în Italia, Spania, Grecia. Uitându-ne înapoi, toate personalităţile mari precum Einstein, dormeau la prânz.

CSÎD: Este importantă ora la care mergem la culcare?

B.C: Este foarte importantă! Cel mai bine este ca imediat după ce soarele apune, să dormim şi să nu mai mâncăm absolut nimic. Odată cu răsăritul soarelui, este important să ne trezim. De asemenea, somnul scurt din timpul zilei este deosebit de recomandat, pentru funcţionarea corectă a minţii şi corpului.

Un alt pas infinit de important este hidratarea, care este vitală omului. Indiferent de alimentele pe care le consumăm şi exerciţiile pe care le facem, dacă nu ne hidratăm, nu este relevant. Consumaţi îndeajuns de multă apă de-a lungul unei zile, pe cât posibil purificată! Apa poate fi deosebit de periculoasă ca urmare a deşeurilor pe care oamenii le aruncă peste tot. Există regiuni ale lumii în care rata mortalităţii este crescută ca urmare a consumului de apă nepotabilă, nepurificată.

Apoi, sunt importante pentru sănătate calitatea hainelor pe care le purtăm – de exemplu – polyester, nylon. Acestea sunt făcut în mare parte din uleiul care se foloseşte la combustibilul pentru maşini, şi care, în cele din urmă, ajunge în organismul nostru fiind un factor nociv – poate provoca, de exemplu, cancer de sân la femei şi cancer de prostată la bărbaţi. Am lucrat cu foarte multe femei care sufereau de cancer la sân, deşi aveau o alimentaţie şi un stil de viaţă foarte sănătoase. Cauza se afla în materialele hainelor pe care le purtau.

Duşurile sunt o parte foarte importantă a unui stil de viaţă sănătos. Apa pe care corpul nostru o absoarbe din duş, poate fi nocivă pentru organismul nostru. Pentru prevenţie este recomandată achiziţionarea unui cap de duş care filtrează apa. Educarea oamenilor este vitală şi e important să ne luăm măsurile necesare de precauţie. Oamenii trebuie să cunoască riscurile tuturor acţiunilor pe care le exercită zi de zi. Vopseaua pe care o avem pe pereţii casei, chimicalele cu care intrăm constant în contact – toate acestea sunt factori nocivi.

Studiile demonstrază cum afecează femeile însărcinate sau copiii nou-născuţi, în mod special. Tehnologia este, din nou, un factor nociv. Telefoanele mobile cauzează cancer, impotenţă. O treime dintre oamenii tineri ai acestei lumi nu pot concepe copii, în zilele noastre. Telefoanele mobile sunt un factor nociv – cu cât mai aproape ne aflăm de ele sau de stâlpii telegrafici, cu atât mai grave sunt efectele, motiv pentru care e nevoie să ne protejăm pe cât posibil. Astfel, odată cu grija pe care oamenii o vor purta pentru ei însuşi, prin educaţia pe care o primesc şi prevenţia pe care o exercită, va creşte şi respectul la nivel global, între oameni.

O altă componentă importantă a vieţii sănătoase are legătură cu nevoia de afecţiune a oamenilor. Cu toţii tindem către o căsnicie, dar în realitate, câte dintre căsnicii sunt cu adevărat fericite? Fericirea contribuie foarte mult la sănătatea noastră globală, astfel, dacă învăţăm să ne valorificăm pe noi înşine, îi vom putea valorifica şi pe cei din jurul nostru, devenind fericiţi. Iubirea sinelui este pe atât de importantă pe cât este şi alimentaţia în sine.

CSÎD: Ne putem controla gândirea, relaţiile şi alimentaţia, dar cum putem controla mediul înconjurător?

B.C.: Telefoanele mobile, dat fiind faptului că sunt indispensabile, pot fi folosite, totuşi, în moduri diverse. Un studiu realizat în Italia a demonstrat faptul că utilizarea bluetooth-ului cauzază cancer. Copiii care folosesc telefonul mobil constant, până la vârsta de 25-30 de ani, au şanse aproape duble de sporire a cancerului cerebral. Ceea ce putem face, este să utilizăm măsuri de protecţie pentru telefon. De exemplu, le putem folosi cu ajutorul căştilor speciale, pentru a nu le apropia de corp, astfel încât efectele nocive ale acestuia să fie reduse. Există de asemenea şi protecţii electromagnetice, pe care le putem introduce în telefon, astfel încât să minimizăm efectele dăunătoare.

CSÎD: Ştiu că există soluţii pentru orice problemă, dar acestea sunt copleşitoare uneori.

B.C.: Este adevărat, dar important este să ne bazăm pe lucrurile mărunte, pe care le putem controla – să fim fericiţi, să mâncăm sănătos şi să practicăm exerciţii fizice în mod regulat. Nu vă speriaţi şi nu renunţaţi. Prioritatea fiecărei persoane trebuie să fie însăşi propria viaţă – aceasta este o activitate pentru care vă veţi mulţumi, mult mai târziu. Depuneţi acum eforturile necesare pentru a fi sănătoşi şi fericiţi!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”