Diabetul afectează tot mai mulţi români

Aud peste tot despre noi cazuri de diabet, iar cifrele oficiale confirmă creşterea alarmantă. Vecini de palier, prieteni, rude mai îndepărtate, toţi primesc diagnosticul pe care nu ştiu cum să-l ia. Probabil că şi ei, ca şi mine, s-au gândit că nu are cum să li se întâmple tocmai lor.
  • Publicat:
Diabetul afectează tot mai mulţi români

Aud peste tot despre noi cazuri de diabet, iar cifrele oficiale confirmă creşterea alarmantă.

Vecini de palier, prieteni, rude mai îndepărtate, toţi primesc diagnosticul pe care nu ştiu cum să-l ia.

Probabil că şi ei, ca şi mine, s-au gândit că nu are cum să li se întâmple tocmai lor.


 

Peste 1,7 milioane de români au diabet, iar alte 3 milioane de persoane suferă de prediabet şi vor dezvolta boala în următorii 10 ani dacă nu iau măsuri, arată datele unui studiu naţional prezentat de curând.

Preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, medicul Maria Moţa, a explicat rezultatele finale ale Studiului Naţional privind Prevalenţa Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezităţii, Dislipidemiei, Hiperuricemiei şi Bolii Cronice de Rinichi, potrivit căruia prevalenţa diabetului zaharat în România, respectiv numărul de cazuri raportate la o sută de locuitori, este de 11,6 la sută, ceea ce situează ţara pe locul doi în Europa, după Turcia, care are o prevalenţă de 14,85 la sută.

Studiul a fost realizat pe cele opt regiuni istorice ale României, în zona de sud a ţării, în care au fost incluse judeţele Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi şi Ialomiţa, înregistrându-se cele mai mari probleme, prevalenţa diabetului zaharat fiind de 13,39 la sută. Urmează în topul naţional judeţul Ilfov, cu o prevalenţă de 12,79 la sută, urmat de regiunile nord-est cu o prevalenţă de 12,38 la sută, sud-vest cu 12,1 la sută, nord-vest cu 11,69 la sută şi sud-est cu 10,44 la sută. La polul opus sunt Ardealul, cu o prevalenţă de 9,99 la sută şi Banatul cu 8,2 la sută.

Pentru mine a fost o surpriză acest lucru pentru că ştiam că în aceste regiuni se consumă foarte multe grăsimi saturate şi mă aşteptam la alt rezultat. E posibil însă ca în aceste zone să fie nivelul de educaţie mai ridicat, să fie mai multă siguranţă pe stradă sau mai multe locuri amenajate pentru sport în aer liber sau bazine de înot pentru a face mişcare”, a declarat Maria Moţa.

La nivel global se depistează un nou caz de diabet la fiecare trei secunde, iar la fiecare şase secunde un om moare din cauza acestei boli. 5,1 milioane de decese în lume din cauza diabetului zaharat au fost înregistrate în 2013. Aşadar, curăţaţi-vă dieta, împrieteniţi-vă cu fructele şi legumele, aruncaţi ţigara şi apucaţi-vă de sport!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andra Nastase - Redactor
Nascuta intr-o familie cu bunici iscusite la gatit, din ale caror maini ieseau prajituri demne de Cartea Recordurilor categoria Gusturi Divine, inzestrata cu un metabolism extrem de capricios, a se citi lenes, si indragostita de tot ce inseamna delicatesa pe lumea asta, Pofticioasa scrie despre telina ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”