De ce se îngrașă copiii și ce boli grave pot dezvolta din cauza kilogramelor în plus

  • Publicat:
De ce se îngrașă copiii și ce boli grave pot dezvolta din cauza kilogramelor în plus
Sursa foto: Shutterstock @ ChameleonsEye

Obezitatea infantilă este una dintre cele mai presante probleme de sănătate publică la nivel mondial. Incidența cazurilor de obezitate în rândul copiilor crește cu o viteză alarmantă, în special în țările cu venituri mici, estimându-se că, în acest ritm, în 2050, jumătate din populația globului va fi obeză.

Dr. Mihai Ionescu, medic chirurg de excelență în chirurgia obezității, detaliază cauzele și complicațiile obezității la copii, dar și cum poate fi prevenit surplusul ponderal.

Ce înseamnă obezitatea infantilă?

Nu toți copiii care au kilograme în plus sunt supraponderali. Unii copii sunt, pur și simplu, mai dezvoltați decât media. În plus, copiii au diferite cantități de grăsime corporală în diferitele stadii de dezvoltare. Așadar, nu se poate pune un diagnostic de obezitate doar privind un copil.

Indicele de masă corporală – un calcul al greutății în raport cu înălțimea – stabilește gradul de obezitate. Medicul este cel care poate folosi diagrame de creștere, indicele de masă corporală și, dacă este necesar, alte teste pentru a vă ajuta să aflați dacă greutatea copilului dumneavoastră ar putea pune probleme în ceea ce privește starea de sănătate, explică medicul chirurg Mihai Ionescu.

Atunci când sunteți îngrijorat pentru că un copil ia prea mult în greutate, primul pas este să discutați cu medicul lui. El va lua în considerare istoricul de creștere și dezvoltare al copilului, istoricul familiei în ceea ce privește greutatea și poziția celui mic în diagramele de creștere. Astfel, va putea determina dacă greutatea copilului a depășit pragul permis.

De ce se îngrașă copiii. Top cauze și factori de risc

Așa cum este de așteptat, stilul de viață este principala cauză a obezității infantile. Vorbim aici despre prea puțină activitate fizică și prea multe calorii consumate din alimente și băuturi. Însă și factorii genetici sau hormonali ar putea crește riscul copilului de a deveni supraponderal.

obezitatea infantilă
Sursa foto: Shutterstock @Yuriy Golub

Dieta

Consumul regulat de alimente bogate în calorii, cum ar fi fast-food, produse de patiserie și gustări nesănătoase din supermarket, poate determina copilul să ia în greutate mai mult decât este cazul. Dulciurile pot provoca, de asemenea, creșterea în greutate și tot mai multe dovezi indică faptul că băuturile dulci, inclusiv sucurile de fructe, reprezintă o cauză a obezității.

Lipsa de activitate fizică

Copiii care nu fac multă mișcare au șanse mai mari să ia excesiv în greutate, deoarece nu ard atât de multe calorii. Activitățile preponderent sedentare, cum ar fi uitatul la televizor sau jocurile pe calculator, contribuie de asemenea la apariția acestei probleme. E important totodată să știm că la televizor reclamele sunt adesea pentru alimente nesănătoase.

Istoric familial

Dacă un copil provine dintr-o familie cu persoane supraponderale, este mai predispus la obezitate. Acest lucru este valabil mai ales într-un mediu în care alimentele bogate în calorii sunt întotdeauna la îndemâna lui și activitatea fizică nu este încurajată.

Factori psihologici

Stresul de zi cu zi, parental și familial poate crește riscul de obezitate infantilă. Unii copii mănâncă în exces pentru a face față problemelor sau pentru a face față emoțiilor, cum ar fi stresul, sau pentru a lupta cu plictiseala. Părinții lor ar putea avea tendințe similare.

Factori socioeconomici

Oamenii din unele comunități au resurse limitate și acces limitat la supermarketuri. Drept urmare, ei tind să cumpere alimente care nu se strică repede, cum ar fi conserve, mâncăruri congelate semipreparate, biscuiți și tot felul de alte dulciuri/snacksuri. De asemenea, oamenii care locuiesc în zone cu venituri mai mici ar putea să nu aibă acces la un loc sigur pentru a face mișcare.

Obezitatea infantilă îi îmbolnăvește prematur pe copii

Obezitatea infantilă cauzează adesea complicații în bunăstarea fizică, socială și emoțională a copilului, declară Mihai Ionescu. Complicațiile la nivel fizic ale obezității infantile pot include:

Diabet de tip 2 – această afecțiune cronică afectează din ce în ce mai mulți copii, iar obezitatea și stilul de viață sedentar cresc semnificativ riscul de apariție a diabetului de tip 2.

Colesterol ridicat și hipertensiune arterială – o dietă nesănătoasă poate determina copilul să dezvolte una sau chiar ambele afecțiuni. Ele se dezvoltă în timp, fiind posibil să ducă la infarct miocardic sau accident vascular cerebral mai târziu în viață.

Dureri articulare – greutatea suplimentară provoacă presiune pe zona șoldurilor, genunchilor și spatelui. De aceea, copilul se poate confrunta cu dureri.

Probleme de respirațieastmul apare mai frecvent la copiii supraponderali. Acești copii au, de asemenea, mai multe șanse de a dezvolta apnee în somn, o tulburare potențial gravă ce se caracterizează prin pauze respiratorii în timpul somnului care se repetă frecvent

Boala ficatului gras non-alcoolic – această tulburare, care de obicei nu provoacă simptome, determină acumularea de depozite de grăsime în ficat. Poate duce la cicatrici și leziuni hepatice.

Complicații sociale și emoționale – copiii care suferă de obezitate se pot confrunta cu tachinări sau chiar agresiune din partea colegilor. Acest lucru poate duce la pierderea a stimei de sine. Crește astfel riscul de depresie și anxietate.

5 sfaturi pentru a preveni obezitatea infantilă

Pentru a preveni creșterea în greutate a copilului dumneavoastră, medicul Mihai Ionescu recomandă:

  • Dați un exemplu bun. Faceți din alimentația sănătoasă și activitatea fizică regulată un obicei în familie. Toată lumea va beneficia de avantaje și nimeni nu se va simți vizat.
  • Puneți la dispoziția lui gustări sănătoase. Spre exemplu, fructe cu iaurt cu conținut scăzut de grăsimi, felii de morcovi cu humus sau cereale integrale cu lapte cu conținut scăzut de grăsimi.
  • Învățați-l cu alimente noi și sănătoase. Nu vă descurajați dacă copilului dumneavoastră nu îi place imediat un aliment nou sănătos. Spre exemplu, broccoli. De obicei, este nevoie de mai multe expuneri la un astfel de aliment pentru ca cel mic să ajunge să îl accepte. Fiți perseverenți!
  • Fără recompense alimentare. A promite copilului bomboane sau dulciuri pentru un comportament bun nu este niciodată o idee bună.
  • Asigurați-vă că copilul dumneavoastră doarme suficient. Unele studii indică faptul că prea puțin somn poate crește riscul de obezitate. Lipsa de somn poate provoca dezechilibre hormonale care duc la creșterea apetitului.

Nu în ultimul rând, asigurați-vă că duceți copilul la medic, la un control de rutină, cel puțin o dată pe an. În timpul acestor vizite, medicul măsoară înălțimea și greutatea copilului și îi calculează indicele de masă corporală. O creștere semnificativă a acestui IMC poate fi un semn că copilul este expus riscului de a deveni supraponderal.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Biorezonanța Asyra: cum funcționează și ce beneficii are