De ce ne e mereu poftă de „ceva dulce”

Zahărul este o substanţă căreia prea puţini îi pot rezista şi pe care o consumăm chiar şi fără să ne dăm seama, pentru că este un ingredient care se găseşte în aproape toate alimentele, într-o formă sau alta.
  • Publicat:
De ce ne e mereu poftă de „ceva dulce”

Zahărul este o substanţă căreia prea puţini îi pot rezista şi pe care o consumăm chiar şi fără să ne dăm seama, pentru că este un ingredient care se găseşte în aproape toate alimentele, într-o formă sau alta. Cu toate că organismul uman nu ar putea funcţiona normal fără o anumită cantitate de zahăr în sânge, consumul exagerat determină afecţiuni de tot felul, printre care diabet, obezitate şi boli cardiovasculare, notează Gândul

Pentru a afla, însă, cum ne afectează zahărul în exces, trebuie să înţelegem mecanismul prin care organismul foloseşte această substanţă, dar şi de ce uneori tânjim atât de tare după ceva dulce şi cum putem să scăpăm de aceste pofte prin gustări sănătoase.

În mod evident, zahărul este substanţa albă sau brună, cristalizată, pe care o punem în ceai, dar şi pudra pe care o presărăm deasupra prăjiturilor proaspăt coapte. În acelaşi timp, însă, zaharurile se găsesc şi în carbohidraţii producători de energie. Acestea sunt împărţite în două categorii: molecule monozaharide şi molecule dizaharide.
 
Mai departe, acestea se divid în fructoză şi glucoză, substanţe conţinute de fructe, legume şi miere, zaharoză (zahărul de masă), lactoză (care se găseşte în lapte) şi maltoză, cunoscută şi sub numele de „zahăr malţ”, care se găseşte în băuturile alcoolice, mai ales în bere. Astfel de molecule sunt conţinute în mod natural în alimente precum fructele sau pot fi adăugate prin prelucrare, aşa cum se procedează, de exemplu, pentru obţinerea ciocolatei.

De ce este zahărul dăunător?

Spre deosebire de sare, zahărul nu este toxic în sine, el afectând în mod direct doar dantura, arată Graham MacGregor, preşedintele Action on Sugar şi profesor de medicină cardiovasculară la Institutul de Medicină Preventivă Wolfson de la Universitatea din Londra. Substanţa determină, în primul rând, carierea dinţilor şi este cea mai frecventă cauză a durerilor dentare acute resimţite de copii.
 
Consumul de zahăr în cantităţi moderate sub formă de carbohidraţi complecşi nu este dăunător, arată specialistul. Însă, dacă energia obţinută datorită zahărului nu este consumată, corpul o va înmagazina ca grăsime. Astfel, acest lucru poate determina obezitate, care, la rândul ei, atrage diabetul de tip 2, pe măsură ce corpul devine rezistent la insulină.

Ce efecte are zahărul asupra corpului tău?

Atunci când digerăm zahărul, enzimele din intestinul subţire îl transformă în glucoză. Apoi, această glucoză este eliberată în sânge, transportată în celule, în muşchi şi organe, şi transformată în energie. Celulele beta din pancreas sunt cele care se ocupă constant de monitorizarea cantităţii de glucoză din sânge, eliberând insulină pentru a modera excesele.
 
 Acest lucru înseamnă că dacă se întâmplă să consumi mai mult zahăr decât are nevoie corpul tău, substanţele pot fi păstrate pentru mai târziu, pentru ca nivelul zahărului din sânge să rămână constant. Atunci când corpul încetează să mai producă insulină sau produce prea puţină, ori atunci când celulele devin rezistente la insulină, persoana poate să dezvolte diabet şi este predispusă la a avea un nivel al zahărului în sânge care să crească până la valori foarte periculoase.
 

Ce se întâmplă în organism?

Zahărul este esenţial pentru corupul uman, pentru că produce şi asigură necesarul de energie care ne menţine activi. Totuşi, consumul exagerat al acestei substanţe poate avea un important efect negativ asupra sănătăţii. Alimentele cu zahăr adăugat, cele care nu îl conţin în mod natural, au în componenţă „calorii goale”, ceea ce înseamnă că nu au niciun alt beneficiu pentru organism decât acela că produc energie.
 
Dacă mâncăm mai mult zahăr decât ne solicită nivelurile noastre de energie, atunci corpul trebuie să găsească o altă utilizare pentru aceste substanţe , creând un întreg şir de probleme. Consumul exagerat de zahăr este una dintre principalele cauze ale obezităţii, ale bolilor de inimă şi ale diabetului.
 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Pierderea în greutate cu alimente crude
Pierderea în greutate cu alimente crude
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”