Dana Bratu, medic dermatolog: „Căderea părului la bărbați este condiționată genetic”

Dana Bratu, medic specialist dermatolog, ne-a explicat ce este de făcut încă de la primele semne când vine vorba de căderea părului, în cazul bărbaților.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Dana Bratu, medic dermatolog: „Căderea părului la bărbați este condiționată genetic”
Dr. Dana Bratu, medic specialist dermatolog

Căderea părului este o problemă des întâlnită chiar și în rândul bărbaților. Mulți dintre ei se sperie încă de la prima apriție a binecunoscutei „chelii”, motiv pentru care doresc să ia atitudine și să apeleze la cele mai bune tratamente care să prevină sau să încetinează procesul de pierdere a părului. Am stat de vorbă cu dr. Dana Bratu, medic specialist dermatolog, care ne-a explicat ce este de făcut încă de la primele semne și cum arată candidatul ideal pentru transplantul de păr.

Căderea părului, prevenită dinainte să apară

CSID: Se spune că problema căderii părului poate fi și genetică. Poate că la părinții noștri nu se observă acest lucru. Cât de departe ar trebui să ne uităm în arborele genealogic?

Cea mai frecventă cauză de cădere a părului la bărbați este condiționată genetic și încercăm să obținem informații despre evoluția părului mamei, tatălui și bunicului matern în mod special. Practic, genele noastre pot stabili modul în care firele de păr din scalp răspund la anumite variații hormonale. Hormonii androgeni pot stimula excesiv activitatea unei enzime (5 alpha reductaza) care va scurta faza de creștere a firelor de păr (faza anagenă) și prelungește faza de cădere. Astfel, firele de păr nu ajung la maturitate și se pierd devreme.

Există și posibilitatea efectuării unui test genetic (Thricotest) care ne arată motivul intern, genetic al alopeciei, Se recoltează o probă din saliva pacientului care conține ADN-ul acestuia, iar secvențele genomice sunt analizate în laborator cu identificarea sensibilității la substanțele terapeutice. Avantajul efectuării acestui acestui test genetic este că identificăm exact motivul căderii părului, iar pacientul primește un plan de tratament personalizat.

CSID: Când un bărbat observă că părul se rărește, se subțiază, ce trebuie să facă mai departe?

Primul pas pentru un pacient care se confrunta cu o cădere excesivă a părului este consultul dermatologic. Alături de anamneză și istoricul personal, medicul vă efectuează o tricoscopie, analiza scalpului și a foliculilor piloși care ne orientează asupra diagnosticului. Tricoscopia este o investigație rapidă si deloc dureroasă pentru pacient, însă care ne ajută inclusiv la montorizarea tratamentului (se observă dacă scalpul are sau nu inflamate, dacă firele de păr sunt în stadiu de creștere sau cădere, etc). În afară de tricoscopie, medicul vă poate recomanda investigații de laborator (analize de sânge) pentru a identifica dacă există carențe metabolice sau dezechilbre hormonale. În cazurile mai severe, rezistente la tratamente obișnuite, se poate efectua inclusiv thricostestul, testul ADN din cavitatea bucală, iar rezultatul vine în aproximativ 4 săptămâni cu un plan de tratament complet.

Opțiuni de tratament: transplantul de păr, la mare căutare

CSID: Care sunt opțiunile de tratament pentru bărbații care vor să rezolve această problemă?

Tratamentul pleacă de la o îngrijire corecta a părului și scalpului cu produse cosmetice potrivite tipului nostru de păr. Medicul vă poate recomanda tratamente topice pe bază de minoxidil sau inclusiv medicamente orale. O procedură extrem de eficientă pentru alopecia androgenetică la bărbați este terapia cu plasmă bogată în trombocite și se bazează pe eficiența acestor celule în regenerare prin stimularea factorilor de creștere. În cadrul acestei ședințe, se prelevează sângele pacientului într-o eprubetă specială cu un gel separator al plasmei. După centrifugare, plasma bogată în trombocite se injectează la nivelul scalpului, în 4 ședințe separate la interval de 1 lună.

CSID: Am fost de curând în Turcia și nu am putut să nu remarc faptul că mulți bărbați apelează la transplantul de păr. Cât de eficientă este această metodă comparativ cu celelalte? Există un profil al candidatului ideal pentru această intervenție?

Transplantul de păr este o soluție eficientă pentru bărbații cu forme moderate de alopecia androgenetica. În această intervenție se iau unități foliculare din zona occipitală (zona donoare) și se implantează în zona frunții sau zona temporală. Prin urmare, o condiție pentru succesul acestui tratament este ca zona donoare să fie generoasă și zona acceptoare să nu fie extinsă. Pacientul trebuie să nu aibă afecțiuni autoimune, diabet sau comorbidități cardiovasculare. Scalpul trebuie să nu prezinte infecții active. Pacientul trebuie să fie informat ca alopecia poate să avanseze și un nou transplant poate fi necesar în câțiva ani pentru a acoperi zonele noi din scalp. Din acest motiv recomandăm, atât înainte cât și după transplant efectuarea ședințelor de PRP (platelet-rich-plasma) alături de soluțiilor locale de aplicat la domiciliu pe păr și scalp.

CSID: Cum ar trebui să se pregătească pacientul înainte de această procedură? La ce să se aștepte și ce are el de făcut după ce iese din clinică?

Înainte de procedură pacienților li se efectuează analize de sânge care includ testele de coagulare. Intervenția se efectuează cu anestezie locală așa că pacientul nu simte durere sau disconfort. Scalpul trebuie îngrijit cu blândețe conform indicațiilor medicului pentru a nu leza grefele. La 1 lună după intervenție se pot efectua proceduri de tip injectare cu plasmă bogată în trombocite și pacienții iei pot tunde/coafa părul. Expunerea la soare, căldura extremă trebuie să fie evitate 3 luni.

CSID: Ia vreodată sfârșit procesul de menținere al rezultatelor sau odată ce alegi să previi sau să tratezi căderea părului trebuie să o faci cu regularitate?

Afecțiunile care vizează căderea parului de cele mai multe ori sunt cornice, iar tratamentele se întind pe parcursul mai multor luni sau chiar ani. Întrucât impactul estetic al podoabei capilare este important pentru fiecare din noi, indiferent de sex, eforturile de întreținere a rezultatelor precum și prevenirea puseelor de cădere trebuie să fie consistente și neîntrerupte.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Dr. Dana Bratu - Medic specialist dermatolog
Dr. Dana Bratu este Medic Specialist Dermatolog si Director Medical in cadrul clinicilor DermaBeauty. A urmat cursurile Universitatii de Medicina si Farmacie Carol Davila din Bucuresti si a obtinut titlul „Studentul anului in Medicina”, distinctie oferita de Raed Arafat si asociatia V.I.P. S-a ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân