Curat-murdar! Cele mai contaminate obiecte de curăţenie din casă

Anumite ustensile de care ne folosim pentru a face curăţenie sau pentru a ne spăla sunt mai murdare decât am fi crezut. Cine şi-ar fi imaginat că periuţa de dinţi sau maşina de spălat conţin mai mulţi microbi decât vasul de toaleta?!
  • Publicat:
Curat-murdar! Cele mai contaminate obiecte de curăţenie din casă

Anumite ustensile de care ne folosim pentru a face curăţenie sau pentru a ne spăla sunt mai murdare decât am fi crezut. Cine şi-ar fi imaginat că periuţa de dinţi sau maşina de spălat conţin mai mulţi microbi decât vasul de toaleta?!

Ei bine, specialiştii americani ne atrag atenţia că trebuie să fim atente cu anumite obiecte din casă pe care le credem „sterilizate”.

Maşina de spălat rufe

Gândiţi-vă la lenjeria de corp, la şosete, la hăinuţele bebeluşilor murdare de fecale, ne atrage atenţia microbiologul Charles Gerba de la Universitatea din Arizona. Sfatul lui este să spălăm mereu hainele albe întâi şi să folosim înălbitori, aceştia având şi un rol dezinfectant. Lenjeria intimă se spală la 65 de grade, eventual tot cu înălbitori. Curăţaţi o dată pe lună cu dezinfectant maşina de spălat.

Maşina de spălat vase

Aici nici nu mai este nevoie să insistăm. Vase nespălate de câteva zile, pe care resturile alimentare au prins crustă ori deasupra cărora a înflorit mucegaiul – iată o imagine care confirmă teoria: maşina de spălat vase este un adevărat focar de infecţie. Asta numai dacă nu cumva o spălaţi regulat, o dată pe săptămână, cu substanţe dezinfectante. Nu lăsaţi vasele murdare înauntru mai mult de o zi!

Periuţa de dinţi

Potrivit unui studiu din 2011, apărut în revista Microscopy Research and Technique, jumătate dintre periuţele de dinţi noi sunt contaminate cu bacterii. Situaţia se înrăutăţeşte odată ce periuţa îşi intră în rol. „Cavitatea bucală conţine mai mult de 500 de specii diferite de bacterii”, explică Philip Tierno Jr., director în cadrul departamentului de microbiologie şi imunologie de la Universitatea New York.

Ba mai mult, dacă lăsăm periuţa în baie, neacoperită, se poate contamina cu bacterii provenind din materiile fecale, vieţuitoare care se diseminează în atmosferă pe o rază de 6 metri! Spălaţi cu apă de gură şi schimbaţi frecvent periuţa de dinţi. În plus, nu o ţineţi descoperită, mai ales dacă baia voastră nu are geam pentru aerisire. Sau, şi mai simplu, depozitaţi-o într-un dulăpior.

Buretele pentru vase

Chiuveta este cel mai murdar colţ din bucătărie, ne avertizează Tierno,”iar buretele pentru vase este cel mai contaminat obiect din chiuvetă”. În urma unor studii efectuate la Simmons College din Statele Unite, s-a constat că acest obiect poate fi infectat inclusiv cu MRSA, versiunea de stafilococ rezistent la antibiotice. Schimbaţi-l des, iar după fiecare sesiune de spălat vase, spălaţi şi buretele cu detergent. Nu îl lăsaţi niciodată în apă, să mustească alături de vasele murdare. Păstraţi-l în loc uscat.

Citeşte şi: Incepe acum curatenia perfecta!

Alergie sau intoleranta chimica?

Substanţa care provoacă dezechilibre hormonale. Se ascunde în conserve, în cosmetice şi în veselă


Sursa: MSNBC

Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult
Recomandare video
Stenoza de arteră carotidă internă – tratamentul minim invaziv prin plasare de stent carotidian