Cum se poate dona plasma umană? Explică dr. Mihaela Bătăneanț

Donarea de plasmă umană este voluntară. Copiii NU pot dona plasmă. Vârsta minimă de donare este de 18 ani.
  • Publicat:
Cum se poate dona plasma umană? Explică dr. Mihaela Bătăneanț
Plasma umană, foto Shutterstock

Am aflat detalii despre donarea de plasmă umană în România de la dr. Mihaela Bătăneanț, medic pediatru, Spitalul „Louis Țurcanu” Timișoara, consultant medical în cadrul ARPID (Asociația Română a Pacienților cu Imunodeficiențe Primare).

 CSÎD: În ce constă donarea de plasmă umană?

Dr. Mihaela Bătăneanț: Plasma se recoltează prin 2 modalități: prin separare din sângele integral și prin plasmafereză

Prin separare din sângele integral – din circa 450 ml de sânge integral. Acesta se centrifughează  pentru separarea plasmei de elementele sanguine (globule roșii, albe și trombocite) iar plasma recoltată se congelează. Procedura durează 8-10, maxim 15 minute. Plasmafereza este o tehnică mai specializată prin care, cu ajutorul unui separator de celule, diversele componente sanguine sunt separate.

CSÎD: Câtă plasmă se obține de fapt?

Dr. Mihaela Bătăneanț: De exemplu, din 450 ml de sânge integral se obțin aproximativ 200-250ml plasmă.

Plasmafereza permite obținerea unor cantitati mari de plasmă (600-800ml/donare) fără anemierea donatorului, pentru că ceilalți constituenți celulari sanguini sunt reinjectați donatorului.

CSÎD: Cât de des putem dona plasmă?

Dr. Mihaela Bătăneanț: Intervalul dintre două donări de sânge trebuie să fie de 2-3 luni. Bărbații pot să doneze sânge de maxim 5 ori pe an iar femeile de maxim 4 ori pe an.

Cum se testează plasma?

CSÎD: Se fac teste înainte de donarea de plasmă?

Dr. Mihaela Bătăneanț: Înaintea procesului de donare de sânge sau plasmă nu se efectuează nici un test, cu excepția anamnezei referitoare la statusul de sănătate al donatorului. Înaintea fiecărei donări de plasmă prin plasmafereză donatorul este examinat clinic de către un medic.

Dar se fac teste din sângele sau plasma donată: grup sanguin ABO si Rh, hemoleucogramă glicemie, analize pentru hepatită B, C (antigen HBs, Ag/Ac HCV, Ag-Ac HIV1+2, Ac HTLV I+II), sifilis (Aanticorpi –anti Treponema pallidum), ALT (transaminaza hepatică) iar donatorul primește rezultatele investigațiilor efectuate. Sunt țări în care se fac teste suplimentare și pentru hepatita A și parvovirus B19.

Dacă procesul de recoltare a sângelui total nu se finalizează sau donatorul se răzgândește pe parcurs, produsul recoltat nu se mai supune testării.

Doar persoanele de peste 18 ani pot dona plasma

CSÎD: Copiii pot dona plasmă?

Dr. Mihaela Bătăneanț: Întrucât donarea este voluntară, copiii NU pot dona plasmă. Vârsta minimă de donare este de 18 ani.

dr. mihaela bataneant
Dr. Mihaela Bătăneanț, medic pediatru
Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân