Dr. Ayghiul Mujdaba-Elmi: Ce este tulburarea din spectrul neuromielitei optice și de ce apare

Tulburarea din spectrul neuromielitei optice este mai severă ca scleroză multiplă dar are o variație mare clinică, cu dizabilitate acumulată la fiecare atac.
  • Publicat:
Dr. Ayghiul Mujdaba-Elmi: Ce este tulburarea din spectrul neuromielitei optice și de ce apare
Dr. Ayghiul Mujdaba-Elmi

Afecțiunea din spectrul neuromielitei optice este o boală autoimună a sistemului nervos central distinctă de scleroza multiplă. Se caracterizează prin leziuni inflamatorii primare ale nervului optic și măduvei spinării. Evoluția este marcată de atacuri, în care severitatea unui atac poate duce la o dizabilitate permanentă sau chiar deces. Însă pot fi și forme cu evoluție ani de zile fără atacuri. Vine cu lămuriri dr. Ayghiul Mujdaba-Elmi, medic primar neurolog.

 

CSÎD: Din ce cauze apare?

Dr. Ayghiul Mujdaba-Elmi: Motivul pentru care unele persoane dezvoltă această boală nu este suficient de clar. Există o serie de motive posibile: anticorpii anti aquaporina sunt prezenți la 2/3 din pacienții cu afecțiuni din spectrul NMO; mai nou interleukina 6 pare a fi mediatorul central în patogeneza acestor afecțiuni. Nivelele de interleukina 6 din lichidul cefalorahidian sunt crescute în atacurile din spectrul afecțiunilor NMO.

Boli asociate cu tulburarea din spectrul neuromielitei optice

CSÎD: Este posibil ca pacientul să mai aibă și alte boli?

Dr. Ayghiul Mujdaba-Elmi: Se asociază cu o variată patologie autoimună/autoinflamatorie care ar trebui activ căutată, debutul acesteia precedând cu decenii debutul NMO: lupus eritematos sistemic, sindrom Sjögren, miastenia gravis , tiroidite cronice autoimune, boală celiacă, sarcoidoză precum și cu variate endocrinopatii.

CSÎD: Ce semne și simptome are?

Dr. Ayghiul Mujdaba-Elmi: Cele mai frecvente simptome sunt atacurile severe de tip nevrita optică cu simptome debilitante până la pierderea vederii și /sau manifestări de mielita transversală extinsă longitudinal (cu rigiditate și spasme musculare ,amorțeli sau furnicături, chiar și  dureri  la nivelul brațelor , mâinilor sau picioarelor ,oboseală, incontinență urinară) , probleme de tip encefalite de trunchi cerebral și de diencefal, acestea din urmă cu greață , vărsături, sughiț apărând mai ales la copil

Cine este expus la tulburarea din spectrul neuromielitei optice

CSÎD: La cine se instalează de regulă această boala?

Dr. Ayghiul Mujdaba-Elmi: Prevalența raportată în populație este 0, 05-13/100.000, mai frecventă la femei cu un raport femei:bărbați  9:1 , vârstă medie de debut este 30-40 ani , dar poate fi diagnosticată și în copilărie și peste 50 ani. Este mai severă ca scleroză multiplă dar cu o variație mare clinică cu dizabilitate acumulată la fiecare atac.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân