Cum scapam de depresie?

Sunt unele persoane care considera depresia o boala rara, fara sa stie ca ea este in realitate o maladie grava, care - netratata corespunzator - poate duce chiar la tentativa de suicid
  • Publicat:
Cum scapam de depresie?
Cum scapam de depresie?

Sunt unele persoane care considera depresia o boala rara, fara sa stie ca ea este in realitate o maladie grava, care – netratata corespunzator – poate duce chiar la tentativa de suicid. Stilul de viata modern, plin de agitatie si marcat de grija zilei de maine, cu situatii mereu schimbatoare care cer o adaptare rapida, a facut sa creasca numarul celor care sufera de depresie. In general, cei care sunt atinsi de aceasta boala sunt constienti ca ceva este in neregula cu ei. Au probleme cu somnul, stari de confuzie si lapsusuri, se concentreaza greu, au frecvente dureri de cap, disfunctii sexuale si probleme digestive. Starile repetate de tristete – cu sau fara motiv – crizele de plans, sunt alte simptome ale bolii.

Boala apare mai frecvent la cei care au mai avut cazuri similare in familie, fapt ce conduce la concluzia ca depresia poate avea si o cauza ereditara. Dar cauza bolii poate fi si de natura biochimica: scaderea nivelului serotoninei, substanta care are rolul de a transmite informatia la nivelul neuronilor. Aceasta disfunctie creeaza un teren propice instalarii bolii, mai ales daca persoana duce un mod de viata stresant sau a trecut prin evenimente care au marcat-o profund: decesul unei persoane apropiate, divortul, pierderea slujbei, dificultatile de natura materiala, schimbarea locuintei cu problemele aferente de adaptare pe care le implica, etc. Boala poate avea si cauze de natura hormonala. Nu intamplator, ea apare la femei dupa nastere (depresie postnatala) sau in perioada instalarii menopauzei, cand femeile traiesc acut sentimentul pierderii feminitatii sau se simt inutile cand copiii devin adulti si parasesc caminul parintesc.

Sindromul premenstrual este tot o forma de depresie trecatoare ce are la baza tot o cauza hormonala. Simptomele (stare tensionata, iritare, anxietate, inapetenta) apar pe o durata de timp scurta si se repeta periodic. Depresia este legata si de consumul de alcool, tigari, droguri, la care apeleaza unele persoane pentru a face fata mai usor stresului cotidian. Si o serie de medicamente pot produce depresii, cum ar fi cele hipotensoare. Conform statisticilor, boala se intalneste mai frecvent la femei. Incidenta este de asemenea crescuta la unele categorii de varsta, cum ar fi adolescentii si batranii. La acestia boala poate evolua grav, ducand la tentative de sinucidere. Adolescenta mai ales, este o perioada dificila, marcata de frustrari, si daca tinerii mai si fumeaza sau consuma alcool, sunt cu atat mai mult supusi riscului instalarii depresiei.

Majoritatea bolnavilor de depresie au suferit in copilarie traume majore legate de abuzuri, violenta, privatiuni sau dezamagiri, ceea ce dovedeste faptul ca perioada copilariei este extrem de importanta pentru sanatatea psihica a viitorului adult.

Depresia trebuie mai intai diagnosticata corect, pentru ca tratamentul sa fie eficient. Medicul va decide in privinta metodei terapeutice, care poate consta in administrarea de medicamente sau psihoterapie sustinuta. Medicina orientala, care include o serie de tehnici de relaxare, poate fi de asemenea o alternativa cu rezultate apreciabile in vindecarea acestei maladii.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Sunt stresat, dar ma tratez!
Sunt stresat, dar ma tratez!
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân