Cum arată spitalele viitorului?

Premiile National Healthcare Design Awards, destinate exclusiv spaţiilor de sănătate, demonstrează că spitalul în care eşti internat şi serviciile disponibile pot avea un efect semnificativ asupra procesului de recuperare.

O vizită la spital poate fi fatală – infecţiile spitaliceşti şi erorile medicale sunt una dintre principalele cauze de deces în Statele Unite. Situaţia este similară şi în spitalele din România unde între anii 2010 şi 2015 au fost înregistrate peste 57.000 de infecţii nosocomiale, potrivit cifrelor oficiale furnizate de Ministerul Sănătăţii. Însă, spitalele cu un design centrat pe pacient pot fi de ajutor. Refacerea structurii unei secţii de asistenţă medicală sau diminuarea nivelului de zgomot într-o rezervă medicală poate reduce numărul erorilor medicale, iar regândirea sistemullui de ventilaţie poate reduce răspândirea infecţiilor. 

Cele şapte centre medicale au fost premiate în cadul National Healthcare Design Awards, premii destinate exclusiv spaţiilor de sănătate, demonstrează că modul în care arhitecţii modifică spaţiul poate aduce îmbunătăţiri în ceea ce priveşte siguranţa pacienţilor şi pot ajuta procesul de vindecare.

„Există un grad mai ridicat de conştientizare a modului în care spaţiile de sănătate pot ajuta pacienţii să se vindece. Există şi numeroase studii care dovedesc asta – nu este doar o băbnuială, a fost dovedit în multe cazuri”, explică Joan Suchomel, preşedintele Academiei de Arhitectură pentru Sănătate (AIA)

Kaiser Permanente, Centru de Oncologie şi Radioterapie  din Anaheim, California

Pacienţii care au fost diagnosticaţi cu cancer trebui să treacă prin tratamente de radioterapie dificile  – de obicei cinci zile pe săptămână, pentru o perioadă de 8 săptămâni. Acest nou centru medical este proiectat pentru a face aceste tratamente cât se poate de relaxante. Camerele au ferestere uriaşe care arată o grădină de tip zen şi au pereţii acoperiţi de plante – designul a fost inspirat de studiile care susţin că natura poate ajuta pacienţii să se vindice mai repede.

Societatea de Educaţie Contraceptivă şi Sexuală Diane L. Max Health Center din Queens, New York

Centrul modern şi colorat din Queens iese în evidenţă printre clădirile de cărămidă din cartier. Arhitecţii au vrut ca spaţiul să fie uşor de observat şi să devină om parte importantă a comunităţii. Aceştia au vrut ca acesta să fie cât mai diferit de o clinică tradiţională. Pacienţii din sala de aşteptare sunt anunţaţi prin intermediul unui pager când o asistentele sunt disponibile.

Spitalul Christ Secţia de Ortopedie din Cincinnati

În acest spital, camerele pacienţilor au vedere, iar pereţii din sticlă aduc lumină naturală. Seara, pentru a le permite pacienţilor să se odihnească, pereţii sunt acoperiţi cu draperii. Grădinile de pe acoperiş le oferă un spaţiu liniştit pentru pacienţi. Spitalul este o clădire certificată LEED – sistemul predominant de certificare a construcţiilor sustenabile în Statele Unite, bazat pe criterii ca eficienţa energetică, reducerea consumului de apă, a emisiilor de dioxid de carbon, îmbunătăţirea calităţii aerului în interiorul clădirilor, şi economia de resurse în general.

Memorial Sloan Kettering (MSK) Centrul Ambulatoriu pentru Cancer din New York

Arhitecţii au transformat o clădire de birouri din 1950 într-un spaţiu luminos şi liniştit pentru pacienţi. Interior este gândit în aşa fel încât să semene cât mai puţin cu un spital. Materialele care fonoabsorbante creează un spaţiu ferit de zgomot. Echipamentele medicale nu se află la vedere. Accesorii smart monitorizează mişcările pacienţilor şi staff-ului pentru a asigura eficienţa centrului.

Centrul pentru Diagnosticarea şi Tratamentul Cancerului de la Universitatea Arizona, Phoenix

Centrul medical specializat în diagnosticarea şi tratamentul cancerului este înconjurat de panouri din cupru, proiectate pentru a păstra clădirea răcorăasă şi a le oferi pacienţilor un sentiment de protecţie ţi intimitate. Interiorul din lemn şi piatră, cu o grădină terapeutică în centru, încearcă să confere senzaţia de hotel sau spa şi nu de spital.

Centrul Medical Universitar din New Orleans

După uraganul Katrina, Centrul MEdical din New Orleans a fost inundat, iar spitalul din apropiere a fost de asmenea distrus. Noul spital a fost proiectat pentru a face faţă dezastrelor naturale. În caz de inundaţii nu intervin probleme – acces spre ambulanţă se poate face cu ajutor unui bărci. Noua structura permite spitalului să funcţioneze până la o săptămână în caz de uragan, fără provizii din afară.

Spitalul pentru Copii din Seattle,  South Clinic

În momentul în care Spitalul pentru Copii din Seathle a decis să adauge o nouă clinică, arhitecţii au observat că, de fapt, cea mai bună locaţie era o magazie abandonată. Reamenajarea clădirii era mai avantajoasă din punct de vedere financiar decât o construcţie nouă. Un zid de sticlă permite lumina naturală, iar acoperişul direcţionează apa de ploaie spre grădina spitalului.

Galerie foto

vezi galeria
14 foto
5 semne că ai deficit de potasiu
5 semne că ai deficit de potasiu