Creierul uman: noi metode de tratament ale afecţiunilor creierului

De curând, CSÎD a asistat la o conferinţă despre creier – “Creierul – mereu o provocare” la care au fost invitaţi doi specialişti de renume din domeniul neurochirurgiei şi neurologiei intervenţionale ai Spitalului Florence Nightingale din Istanbul: prof. dr. Talat Kiris şi prof. dr. Ozenc Minarec.
  • Publicat:
Creierul uman: noi metode de tratament ale afecţiunilor creierului

De curând, CSÎD a asistat la o conferinţă despre creier  – “Creierul – mereu o provocare” la care au fost invitaţi doi specialişti de renume din domeniul neurochirurgiei şi neurologiei intervenţionale ai Spitalului Florence Nightingale din Istanbul: prof. dr. Talat Kiris şi prof. dr. Ozenc Minareci.

O astfel de conferinţă este un prilej excelent de a lua pulsul situaţiei spitalelor din străinătate, de a afla tendinţele în medicină şi informaţii interesante despre sănătatea creierului şi abordarea anevrismelor cerebrale, malformaţiilor vasculare, cavernoame, fistulelor durale şi despre intervenţii chirugicale neuro-oncologice prin utilizarea tehnologiilor avansate.

Prof. dr. Talat Kiris are un CV impresionant în domeniul neurochirurgiei, a lucrat în spitale din Turcia şi SUA, este preşedintele Secţiei de Neurooncologie a Societăţii de Neurochirurgie din Turcia. A semnat cărţi despre strategiile şi tratamentele noi ale vasospasmului cerebral.

Prof. Dr. Oznec Minareci este unul dintre pionierii în Turcia în neuroradiologia intervenţională având un rol important şi în înfiinţarea primului Departament de Neuroradiologie din Turcia, în 1989.  De-a lungul carierei sale, a efectuat mii de tratamente endovasculare şi a pregătit un număr considerabil de rezidenţi, azi medici practicieni de succes în Turcia sau în ţările vecine.


“Sunt de formaţie chirurg, însă vă pot spune că astăzi oamenii doresc operaţii minim invazive şi se întorc acasă la câteva ore după anumite operaţii pe creier”, îşi începe discursul dr. Talat Kiris.

La Spitalului Florence Nightingale din Istanbul se foloseşte pentru tratarea tumorilor cerebrale GammaKnife – o metodă de tratament care utilizează o tehnologie foarte avansată prin care doza de radiaţii este îndepărtată cu mare precizie către zona afectată a creierului producând iradiere pe o arie foarte bine precizată şi într-o singură sesiune. Ţesutul din jur nu este afectat prin aceasta procedură.

Noi tendinţe în neurochirurgie

“A trecut era medicului-spectacol care le face pe toate – suntem în era colaborării interdisciplinare între medici de diverse specialităţi”,  declară dr. Kiris. Intervenţiile minim invazive – reprezintă noul pas al chirugiei.

Pe mâna cui te laşi operat? Pacienţii au ocazia să verifice toate aspectele din viaţa medicului care îi va opera cu ajutorul internetului.

Prof. Dr. Talat Kiris subliniază că este foarte important ca pacientul să aibă încredere în specialiştii cu care interacţionează: “Nu tratăm roboţi. Pacienţii trebuie să aibă încredere în noi ca şi specialişti, dar şi în tehnologia folosită!”

Dr. Minareci explică: “Îmi plac pacienţii curioşi, care au întrebări. Este important să ştie ce se întâmplă şi să colaboreze”. Cu cât un pacient este mai informat, cu atât colaborarea este mai uşoară.

Despre Grupul Florence Nightingale

Grupul Florence Nightingale este singurul centru de transplant de organe în regiunea Orientului Mijlociu, licenţiat în prezent pentru a opera în 5 domenii de transplant de organe. Are 4 spitale generale, inclusiv un Hi-Tech „Smart şi Green Hospital ” deschis  în ianuarie 2013, un centru medical, spital şi un centru de cercetare clinică şi este activ  în fiecare domeniu major de specializare medicală. Grupul Florence Nightingale este unul dintre cele mai mari şi cel mai renumit grup medical din Europa şi Orientul Mijlociu.

Cei mai mulţi pacienţi străini sunt din Irak, Liban, dar numărul pacienţilor europeni este în creştere. Nu contează însă ţara din care provin însă – mulţi fac aceeaşi greşeală: se prezintă foarte târziu la medic. ”Am constatat că am avut pacienţi din 15 ţări”, spune dr. Prof. Dr. Talat Kiris. Costurile? ”Depind mult de starea în care se prezintă pacienţii”, explică dr. Minareci. În aceste spitale se operează şi copii. ”Cea mai tânără pacientă a mea a fost o doamnă de… 4 ore. Avea o malformaţie a creierului – observată încă din viaţa intrauternină. Ultima oară când a venit la mine la cabinet, a făcut dezastru. Deci, da, este foarte bine.”

Alimente pentru creier?

Răspunde Prof. Dr. Talat Kiris: ”Ar trebui să zic broccoli, dar nici mie nu îmi place. Mâncaţi ce doriţi, însă nu fumaţi. Fumatul afectează toate părţile corpului, inclusiv creierul. Pacienţii fumători diagnosticaţi cu anevrism trebuie să renunţe la acest obicei pentru a evita riscul măririi anevrismului. Pot bea un pahar de vin bun, însă să nu se atingă de ţigări”. Dr. Minareci completează: ”Mereu se schimbă clasamentul alimentelor sănătoase. Vă amintiţi că mai demult se considera că ouăle consumate des, dăunează sănătăţii. Trebuie să ne bucurăm de viaţă!”

”Nu ai ce să faci în privinţa profilaxiei creierului”, spune dr. Oznec. Dr. Minareci completează: ”În cazul afecţiunilor vasculare cele mai multe sunt tratabile”. Îl mai întreb pe dr.  Kiris care sunt semnele şi simptomele care ar putea indica o afecţiune a creierului: “Un atac epileptic – dacă apare pentru prima oară la 20, 25 de ani şi dureri de cap foarte mari, dar nu toate indică astfel de probleme. Cauzele pot fi: genetice, dar asta nu înseamnă că se transmit şi la copii, radiaţiile puternice – Cernobâl, încă se resimt efectele negative –  sau cauze ce ţin de stilul de viaţă.

Bucuraţi-vă de viaţă!

“Călătorim de-a lungul arterelor şi le străbatem şi reparăm din interior vasul bolnav”, mai spune dr. Minareci. Cei doi medici sunt exploratori şi în viaţa reală. Prof Prof. Dr. Talat Kiris – navighează pe mări şi oceane. De curând, a fost în Antarctica şi a observant pinguinii.  Dr. Minareci – este un explorator pe uscat. De curând, a fost în Pădurea Amazoniană. “Viaţa este scurtă – spun cei doi medici. Să vă bucuraţi de ea! Şi de sănătate!”

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”