Consumul de alcool de Sărbători – întrebări şi răspunsuri de la specialişti

Caloriile lichide din alcool pot dărâma un plan relativ bun de dietă, însă specialiştii în nutriţie spun că putem evita acest lucru, dacă luam decizii inteligente.
  • Publicat:
Consumul de alcool de Sărbători - întrebări şi răspunsuri de la specialişti

Se apropie sărbătorile şi, împreună cu ele vin petrecerile cu mult alcool. Caloriile lichide pot dărâma un plan relativ bun de dietă, însă specialiştii în nutriţie spun că putem evita acest lucru, dacă luam decizii inteligente.

Efectul alcoolului în planul general de nutriţie

Alcoolul poate avea numeroase efecte, unul dintre ele fiind acela că băutura te face să uiţi că o viaţă sănătoasă presupune un plan caloric ce trebuie respectat. Astfel că, după un pahar sau două de vin, oamenii tind să uite să evite desertul sau că ar trebui să mănânce mai puţin.
Alcoolul poate cauza şi probleme cu somnul, ceea ce poate avea ca efect creşterea numărului de calorii consumate a doua zi.

Unul dintre motivele pentru care alcoolul afectează somnul este că reduce glicemia. Sunt mulţi oameni care, dacă au servit o masă bogată în carbohidraţi şi, împreună cu aceasta câteva pahare de vin, se trezesc foarte devreme a doua zi  – la 2 sau 3 dimineaţa. Este trezitul acela după care ţi-e foarte greu să adormi la loc, şi te suceşti şi te întorci pe toate părţile. Uneori oamenii renunţă pur şi simplu şi nu mai dorm tot restul zilei. Însă în tot acest timp sunt foarte obosiţi şi simt nevoia să mănânce pentru a căpăta energie.

Un alt motiv pentru care e nevoie să avem grijă cu alcoolul de Sărbători se referă la faptul că oamenii nu au capacitatea de a compensa pentru caloriile lichide. Cocktail-urile şi mixurile de băuturi au peste 300-400 de calorii. Uneori băuturile cu gheaţă ajung şi la 700 de calorii. Şi, specialiştii spun că în momentul în care oamenii adaugă băuturi la meniuri, cel mai adesea nu mănâncă mai puţin. Astfel că, dacă beau 300 de calorii, nu vor mânca mai puţin cu 300 de calorii. Astfel că toate acestea se adună.

Sunt caloriile din alcool diferite?

Răspunsul este afirmativ din două motive. Teoretic, oricine poate slăbi dacă reduce numărul de calorii. Însă problema este că oamenii nu consumă calorii, ci mâncare. Specialiştii spun că, dacă mănâci 1000 de calorii în cursul zilei, toate provenind din prăjituri – 10 mai mici sau 5 mai mari -, nu ar trebui să conteze, majoritatea oamenilor ar trebui să slăbească dacă mănâncă aşa, însă, în majoritatea cazurilor, acest lucru nu se întâmplă.

Mâncând prăjituri mănâci doar zahăr care, de fapt, îţi va stimula apetitul pentru mai târziu. Chiar dacă aportul caloric se limitează la 1000 de calorii pe zi, însă la final vom descoperi că simţim nevoia să compensăm şi să mâncăm mai mult deoarece nu am oferit corpului ceea ce avea nevoie – aminoacizi esenţiali sau chiar grăsimi. I-am oferit în mare parte zahăr.

În al doilea rând, alcoolul nu este tocmai un aliment. Alcoolul este, de fapt, o toxină, iar corpul se foloseşte de metabolism pentru a se detoxifia. Alcoolul trebuie să meargă în ficat unde se produc mai multe procese biochimice pentru descompunerea alcoolului care, în cele din urmă, este acoperit de zaharuri şi altele asemenea.

Procesul de detoxifiere taxează corpul. Sunt cazuri de pacienţi – de obicei femei – care înregistrează fiecare calorie mâncată sau băută. Chiar dacă se limitează la 1000 de calorii pe zi, dacă 400 provin din alcool, nu vor pierde din greutate. Dacă analizăm – 400 de calorii din 1000 sunt toxine pe care corpul trebuia să le elimine în defavoarea alimentării cu combustibil. Ori asta e considerată de corp ca pe un stress, ca pe o ameninţare. Deci, alcoolul nu doar că stă în calea slăbitului, dar ne afectează şi altfel.

Alcoolul şi pofta de mâncare

Specialiştii susţin că alcoolul poate să crească pofta de mâncare. Totul stă în moderaţie. Oamenii trebuie să consume cantităţi moderate de alcool – acest consum fiind definit de o cantitate de 5 băuturi pe săptămână, sau un cocktail şi jumătate. Nu un pahar pe seară şi, în niciun caz, două pahare pe seară.
Două pahare pe seară înseamnă  de trei ori mai mult decât un consum moderat, calificându+se, chiar, la categoria consum excesiv. Când ai un astfel de consum poţi observa fluctuaţiile de glicemie, sau schimbările modelului de somn/odihnă.

Alcool mai bun, alcool mai rău

350 ml de bere echivalează cu 45 ml de tărie şi 150 ml de vin. Medicii spun că există pacienţi care afirmă că „Beau vodka, deşi nu-mi place, dar are mult mai puţin zahăr decât vinul”. De ce ai bea ceva ce nu-ţi place? Nu are sens. Nu e ca şi cum ar fi un aliment sănătos. Specialiştii spun că dacă nu-ţi place vodka, nu trebuie să bei vodka.

Bea un pahar cu vin, însă menţine-te pe linia dorită: poţi să bei un singur pahar iar a doua băutură să fie apă sau suc? Sau, poţi spune „Beau două pahare de vin însă nu voi mai bea nimic toată săptămâna”. Dacă vorbim de un cocktail cu multe siropuri şi sucuri, unele sunt chiar similare cu o porţie de mâncare dacă este să luăm în calcul conţinutul de zahăr. Acestea nu sunt niciodată o alegere bună.

Sfaturi privind consumul de alcool de Sărbători

Cel mai important sfat este să ne gândim bine înainte de a merge la o reuniune cu familia sau prietenii. Dacă doriţi să aveţi grijă de greutate, merită să riscaţi? De multe ori de Sărbători – care sunt, de fapt, despre oameni – noi  ne concentrăm pe alimente şi băuturi.
Cu toţii ne dorim să fim gazde extraordinare, însă de multe ori uităm de dorinţele şi nevoile celorlalţi. Cred că este important să ne decidem de la început. Ce voi bea? O bere? Un aperitiv? Odată ajunşi acolo e mai greu să ne abţinem, înconjuraţi fiind de arome şi tentaţii.

Există o modalitate sănătoasă de a bea?

Specialiştii spun că este important să reţinem că moderaţia în cazul consumului de alcool a fost asociată cu o sănătate bună, iar consumul excesiv… nu. Deci, nu uitaţi: 5 pahare/ 5 băuturi pentru femei.
Sau putem aplica regula unul-pentru-unul – pentru fiecare pahar de alcool ptrebuie să bem un pahar cu apă. Ideal ar fi să începem cu paharul cu apă pentru a ne şi hidrata.

În loc de concluzie: secretul constă în grija faţă de propria persoană. Alcool înseamnă calorii. Alcoolul nu este una aliment. Este ceva special şi trebuie să-l tratam ca atare.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
5 trucuri ca să nu te reapuci de fumat
5 trucuri ca să nu te reapuci de fumat
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”