Chistul glandelor Bartholin: simptome, cauze, tratament

Chistul glandelor Bartholin apare atunci când canalele care conduc lichidul prin care vaginul este lubrifiat sunt blocate.
  • Publicat:
Chistul glandelor Bartholin: simptome, cauze, tratament
Foto> shutterstock

Chistul glandelor Bartholin apare atunci când canalele care conduc lichidul prin care vaginul este lubrifiat sunt blocate, iar fluidul se acumulează în aceste glande de dimensiunea unor boabe de mazăre, care nu se văd și nici nu se simt. De cele mai multe ori se ajunge la infecție, iar experții sunt de părere că aceste infecții pot apărea din cauza bacteriei E.coli și cele produse de infecțiile transmise prin contact sexual precum gonoree și chlamydia, informează Mayo Clinic.

Chistul glandelor Bartholin: simptome

Aceste chisturi nu se văd și nici nu se simt decât în momentul în care ele sunt suficient de mari și se regăsesc lângă deschizătura vaginală, de cele mai multe ori pe o singură parte. Dacă dacă aceste chisturi cresc destul de mari sau se infectează, cel mai probabil te poți confrunta cu simptome intense precum:

  • roșeață și umflături
  • dureri când mergi sau când stai jos
  • febră
  • dureri în timpul actului sexual
  • schimbări ale secreției vaginale

Diagnostic și tratament

Un medic poate confirma dacă ai sau nu chistul glandelor Bartholin printr-o simplă examinare pelvină, iar dacă ai trecut de vârsta de 40 de ani se reomandă biopsia, pentru că deși este rar, un astfel de chist poate fi un semn al cancerului.

De obicei, un chist Bartholin mic, neinfectat, nu necesită tratament, dar dacă este de mari dimensiuni și infectat necesită un anumit tratament care poate include chiar și drenajul chistului printr-o mică incizie. După ce chistul este curățat, sub anestezie locală, medicul va introduce un cateter ca drenajul să continue în timp ce incizia se vindecă.

Dacă te confrunți cu un chist Bartholin recurent, medicul ți-ar putea sugera opțiuni permanente: excizia glandelor. Nu există o modalitate reală prin care să prevenim chisurile acestor glande, dar putem preveni infectarea lor prin practicarea unei igiene corespunzătoare și a sexului protejat.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân