Celulele stem și importanța lor în tratamentul unor boli considerate incurabile

Celulele stem și importanța lor în tratamentul unor boli considerate incurabile
Foto: Shutterstock

În lumea medicală, celulele stem au captat atenția lumii științifice, deoarece reprezintă cheia unui viitor medical revoluționar. Cu toate că celulele stem au în comun capacitatea lor unică de a se transforma, diferențele dintre tipurile de celule stem afectează modul în care pot fi folosite în scopuri terapeutice.

Aflăm detalii importante despre diferitele tipuri de celule stem de la dr. Anca-Stanciu Maria-Bianca, medic specialist Obstetrică-Ginecologie în cadrul Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Panait Sîrbu”.

Celulele stem embrionare

Descoperite pentru prima dată în 1998, celulele stem embrionare au fost o adevărată revoluție în domeniul medical. Acestea provin din embrionul uman în stadiul incipient sau pot fi obținute din embrioni donați în scopuri medicale.

Această versatilitate deschide uși către regenerarea completă a țesuturilor, arătând deja potențial în tratamentul bolilor degenerative precum boala Alzheimer, dar controversa etică în legătură cu utilizarea acestora nu poate fi ignorată și a încetinit progresul în cercetarea lor.

Dincolo de aspectele morale, principalul dezavantaj al acestora este însă dat de problemele legate de compatibilitate, deoarece pot provoca reacții de respingere în cazul transplanturilor.

Celulele stem adulte

Pe de altă parte, celulele stem adulte sunt prezentate ca o alternativă mai etică, provenind din țesuturile adulte precum măduva osoasă sau sânge.

Cu toate că nu sunt la fel de versatile precum cele embrionare, acestea sunt utilizate cu succes în tratamentul unor boli ale sângelui, cum ar fi leucemia. Totuși, necesitatea unui donator compatibil și capacitatea limitată de transformare în alte tipuri de celule fac ca aplicabilitatea lor să fie una limitată.

Celulele stem induse

O descoperire făcută relativ recent, celulele stem induse sunt celule adulte reprogramate genetic pentru a deveni pluripotente, adică capabile să se transforme în orice tip de celulă. Acestea sunt obținute din celule adulte prin tehnici de reprogramare genetică și au demonstrat potențial în tratarea afecțiunilor precum boala Alzheimer și paralizia, deschizând perspective promițătoare în medicină.

Cu toate acestea, procesul de reprogramare genetică este complex și necesită timp, iar utilizarea lor în terapie poate avea riscuri.

Celulele stem recoltate la naștere din cordonul ombilical și placentă

În contrast, celulele stem recoltate la naștere din cordonul ombilical și placentă par să ofere o soluție extrem de eficientă și promițătoare. În ultimii ani, cercetătorii și-au concentrat atenția asupra lor deoarece sunt considerate cele mai bune și cel mai ușor de obținut celule stem, având o disponibilitate ridicată, unele fiind imunoevazive, ceea ce le face potrivite pentru întreaga familie.

În România și în alte țări europene, aceste celule stem sunt utilizate în tratarea unei game variate de afecțiuni, de la diabet la scleroza multiplă, în cadrul a peste 85 de protocoale standardizate.

Un alt avantaj crucial îl reprezintă gradul lor de compatibilitate în rândul membrilor aceleiași familii. Fiind mai puțin susceptibile la provocarea reacțiilor de respingere, pot fi utilizate cu succes nu doar pentru copilul la care au fost inițial recoltate, ci și pentru alți membri ai familiei, furnizând astfel un potențial terapeutic extins și o alternativă la nevoia de donatori compatibili.

Nu în ultimul rând, cercetările recente în domeniul crioprezervării celulelor stem demonstrează că celulele stem crioconservate nu par să îmbătrânească, ci se dovedesc a fi, într-adevăr, nemuritoare, evidențiind utilitatea și eficacitatea pe termen lung a acestor celule.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Anca-Stanciu Maria-Bianca - Medic specialist Obstetrică-Ginecologie
Dr. Anca-Stanciu Maria-Bianca este medic specialist Obstetrică-Ginecologie în cadrul Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Panait Sîrbu” și doctorand în cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București. Dr. Anca-Stanciu Maria-Bianca are competență în ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân