Ce trebuie să ştie toate persoanele cu astm dacă se infectează cu noul coronavirus

Persoanele cu afecţiuni preexistente care implică plămânii, cum ar fi astmul, boala pulmonară obstructivă cronică şi bronşita cronică, prezintă un risc mai crescut de a dezvolta pneumonie.
  • Publicat:
Ce trebuie să ştie toate persoanele cu astm dacă se infectează cu noul coronavirus

Există tot felul de categorii la risc de infecţie cu virusul SARS-CoV-2, printre care diabeticii şi cei cu afecţiuni cardiovasculare, însă noi studii arată că şi astmaticii pot fi mai sensibili dacă se infectează. Concret, aceştia ar putea dezvolta forme severe de COVID-19. De asemenea, Centrele pentru Controlul şi Prevenţia Bolilor din Statele Unite ale Americii (CDC) avertizează că persoanele cu forme moderate sau severe de astm ar putea avea un risc mai crescut de a dezvolta complicaţii cauzate de COVID-19 şi recomandă distanţarea socială şi spălatul frecvent pe mâini cu apă şi săpun.

„Persoanele cu afecţiuni preexistente care implică plămânii, cum ar fi astmul, boala pulmonară obstructivă cronică şi bronşita cronică, prezintă un risc mai crescut de a dezvolta pneumonie şi sindrom respirator acut asociate infecţiei cu virusul SARS-CoV-2”, atenţionează dr. Mauricio Heilbron, medic la Centrul St. Mary din Long Beach California.

În cazul unei persoane perfect sănătoase, a cărei capacitate pulmonară totală (CPT – volumul de aer cuprins în plămâni) funcţionează 100%, infecţia cu noul coronavirus duce la o scădere cu 30 de procente a CPT, dar asta nu îi pune în pericol sănătatea.

În schimb, o persoană care nu îşi ţine sub control astmul prin medicaţie are o capacitate pulmonară deja redusă la aproximativ 70%, ceea ce înseamnă că infecţia cu SARS-CoV-2 poate determina scăderea acesteia până la 40%, iar asta se traduce în dificultăţi respiratorii severe şi poate fi necesară ventilarea mecanică.

Recent însă, un articol publicat în Endocrine Society’s Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism atrage atenţia că anumite medicamente şi dispozitive medicale, precum inhalatoarele pe bază de glucocorticoizi, utilizate în tratamentul astmului, alergiilor şi artritei, ar putea influenţa răspunsul imun în eventualitatea unei infecţii cu noul coronavirus, crescând riscul de a dezvolta complicaţii.

Cu toate acestea, specialiştii de la American College of Allergy, Asthma and Immunology (ACAAI) recomandă să nu se renunţe la medicaţia prescrisă, deoarece nu există dovezi ştiinţifice că glucocorticoizii inhalatori, steroizii orali sau montelukastul ar creşte riscul de infecţie cu SARS-CoV-2.

Medicul pediatru Mihai Craiu atrage însă atenţia că montelukast, un medicament extrem de frecvent prescris în România, are un număr restrâns de indicaţii de administrare – tratament de control în astm, rinită alergică, wheezing recurent cu trigger viral, urticarie cronică etc.

Nu se administrează în niciun caz în scopul scăderii nivelurilor crescute de IgE sau în cazul în care există prezumate alergii digestive. Nici în dureri de burtă, modificări de tranzit sau în tuse cronică non-astmatică!

Dacă pacienţii au îngrijorări în această privinţă, trebuie să se consulte cu medicul de familie sau cu medicul alergolog.

De asemenea, se recomandă evitarea stresului, care poate slăbi capacitatea sistemului imunitar în lupta cu infecţiile, inclusiv cu noul coronavirus.

„Este bine cunoscut faptul că anxietatea şi stresul pot cauza atacuri de astm sau pot înrăutăţi simptomele. Persoanele astmatice trebuie să evite, de asemenea, factorii ce pot declanşa crizele de astm, precum praful, blana de animale, parfumurile puternice, fumul, substanţele chimice şi umiditatea ridicată”, adaugă dr. Heilbron.

Dacă vă confruntaţi cu dificultăţi respiratorii, tuse persistentă, febră şi dureri musculare, luaţi legătura cât mai curând cu medicul de familie, deoarece acestea sunt simptome specifice COVID-19!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”