Ce spune limba despre sănătatea ta. Boli pe care le depistezi în oglindă

Oamenii de știință susțin că limba poate fi un indicator excelent al bolilor. Iată ce boli poți depista în oglindă în funcție de culoare, formă sau textură.
  • Publicat:
Ce spune limba despre sănătatea ta. Boli pe care le depistezi în oglindă
Foto: shutterstock

Oamenii de știință susțin că limba poate fi un indicator excelent al bolilor. Analiza limbii este o practică folosită de cultura chinezească de peste 2000 de ani, iar în prezent este folosită de inteligența artificială pentru a diagnostica bolile serioase.

Un studiu realizat de experții irakieni și australieni arată că analiza limbii are o acuratețe de 94% în diagnosticul bolilor. Cercetătorii au folosit analiza limbii la 50 de pacienți cu diabet și anemie, cărora le-au fotografiat limbile.

Aceste fotografii erau descărcate într-un computer programat să depisteze bolile, iar potrivit studiilor anterioare, acest lucru era posibil prin determinarea culorii, texturii și formei limbii.

Ce spune limba despre sănătatea ta?

Deși multe dintre schimbările care pot apărea la nivelul limbii, privind culoarea, forma și textura, sunt inofensive, unele dintre ele necesită tratament medical.

Limbă galbenă

Limba galbenă poate fi semn de diabet, iar asta pentru că pacienții cu această afecțiune au un nivel crescut de zahăr în salivă, care duce la creșterea bacteriilor pe limbă, scrie Healthline. Există mulți pacienți care suferă de diabet fără măcar să știe. Diabetul de tip 2, de exemplu, apare atunci când organismul își pierde capacitatea de a metaboliza zahărul, iar printre alte semne care mai pot apărea sunt setea permanentă, urinarea frecventă, oboseala, mâncărimi la nivelul penisului sau vaginului și vederea încețoșată.

În rare cazuri, limba galbenă mai poate indica probleme de ficat sau vezică biliară, mai ales dacă apare și icterul. Icterul este o afecțiune care face ca pielea și albul ochiului să se îngălbenească. Apare atunci când ficatul este în suferință și nu mai poate procesa bilirubina. Bilirubina este un pigment galben care este produs atunci când celulele roșii sunt descompuse.

Limbă mov

Potrivit Fundației Cancerului Oral, unele tumori, inclusiv cancerul de limbă, pot produce pete mov și roșii la suprafața gurii. Acestea pot prezenta sângerări sau pur și simplu nu dispar. Un alt semn al cancerului de limbă include o durere persistentă în gât, usturime la înghițire și senzația de arsură asupra limbii.

Limbă roșie

O limbă roșie poate indica prezența virusului COVID-19. În urma unui studiu din Ucraina din 2022, experții au examinat fotografiile făcute limbilor a 135 de pacienți cu COVID. Rezultatele au dezvăluit că în 64% dintre cazuri, unde infecțiile erau ușoare, limba era roz pal, în 62% dintre cazurile moderate pacienții aveau limba roșie, iar în 99% dintre cazurile severe de COVID, limba era un roșu aprins.

Limbă crăpată

Atunci când limba este ușor crăpată și roșie poate fi semnul unui accident vascular cerebral, arată un studiu din Taiwan. Accidentul vascular cerebral este o afecțiune serioasă în care sângele care suplimentează o parte a creierului este întrerupt. Într-o lucrare din 2012, cercetătorii au spus că pacienții se confruntă cu deviația limbii după un accident vascular cerebral.

Limba umflată

O limbă umflată poate fi semnul unei inflamații cunoscute și ca glosită. Pe lângă inflamația limbii, aceasta este și foarte lucioasă și roșie. Glosita poate fi declanșată de o reacție alergică, gură uscată, o leziune sau chiar o carență, precum anemia.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân