Ce se întâmplă atunci când renunți să mai porți sutien?

Dacă te întrebi dacă e bine sau nu să nu porți sutien pentru o perioadă îndelungată, află că nu există niciun pericol în spatele acestei alegeri.
Ce se întâmplă atunci când renunți să mai porți sutien?
Foto: shutterstock

Pentru multe dintre femei, una dintre cele mai mari plăceri este atunci când după o zi lungă la birou sau plină de activități, ajungi acasă și renunți la sutien. O eliberare. Din fericire, perioada pandemiei ne-a ajutat să ne bucurăm mai mult timp de acest confort, dar pe de altă parte ne-am lovit de tot felul de mituri precum ”purtarea sutienului previne lăsarea sânilor” sau că ”există o legătură între purtarea sutienului și riscul de cancer de sân”.

Dacă te întrebi dacă e bine sau nu să nu porți sutien pentru o perioadă îndelungată, află că nu există niciun pericol în spatele acestei alegeri.

Se lasă sânii dacă nu porți sutien?

Lăsarea sânilor se produce chiar dacă porți sau nu sutien, iar asta pentru că este un proces perfect normal, natural, care apare odată cu înaintarea în vârstă. De asemenea, alte motive care mai pot sta în spatele sânilor lăsați sunt factorii genetici, fluctuațiile de greutate, schimbările hormonale, sarcina și chiar fumatul.

Lipsa sutienului întărește sânii

Greșit. Am auzit de multe ori că dacă nu porți sutien sânii vor deveni mai fermi, doar că aceștia au la bază grăsime și țesut glandular, care acționează similar musculaturii. Singura modalitate prin care pieptul poate fi antrenat este cu ajutorul flotărilor sau a presei la piept, dar nu se vor vedea efecte chiar dacă sânii sunt sau nu lăsați.

Legătura cu cancerul de sân

Nu există nicio dovadă științifică care să sugereze că purtarea sau lipsa sutienului are vreo legătură cu apariția cancerului de sân. Sunt alți factori care joacă un rol important în privința riscului vizavi de cancerul de sân, iar sutienul nu face parte dintre aceștia.

În ce situații nu trebuie să renunțăm la sutien?

Purtarea sutienului este o alegere personală, dar în unele situații medicii recomandă ca femeile să nu renunțe la acest accesoriu. De exemplu, dacă te confrunți cu dureri de sâni poți purta un sutien care să-ți ofere suport, mai ales dacă ai sânii mari. În felul acesta, ameliorezi durerile și îmbunătățești postura spatelui, gâtului și umerilor.

Alexandra Necșoiu
Alexandra Necșoiu

ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected]

Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să ... citește mai mult
Recomandare video
Dr. Raluca Oprea: dieta echilibrată, primul pas în tratamentul ficatului gras