Ce s-a întâmplat cu o femeie care a luat de 550 de ori doza normală de LSD. Cum arată raportul medicilor

Ştii cât de grav este dacă înghiţi o doză mult mai mare de LSD? Uite ce au descoperit cercetătorii despre situaţia supradozajului de droguri psihedelice.
  • Publicat:
Ce s-a întâmplat cu o femeie care a luat de 550 de ori doza normală de LSD. Cum arată raportul medicilor

Drogurile psihedelice au fost folosite ani la rând ca tratamente medicale pentru anumite probleme psihice. Ce se întâmplă, însă, în organismul uman când se ingerează cantităţi mult mai mari? Nişte oameni de ştiinţă au studiat fenomenul.


O adolescentă a ingerat LSD în mod accidental într-o doză de 10 ori mai mare decât doza normală pe care o poate suporta corpul uman. O altă tânără, în vârstă de 26 de ani s-a supradozat cu acelaşi medicament, fără să ştie că este însărcinată. De asemenea, o femeie a luat 550 de doze de LSD simultan, confundându-l cu un alt medicament în întregime. Aceste poveşti excepţionale şi alarmante de supradoze masive de LSD (acid dietilamidic cu acid lisergic) care s-au întâmplat oamenilor din diverse părţi ale lumii sunt toate detaliate într-un nou studiu, care urmăreşte să înţeleagă efectele medicale ale dozelor extrem de mari de droguri în mediul recreativ.

Un studiu despre supradozajul cu psihedelice

De ce s-au gândit oamenii de ştiinţă să studieze acest lucru? Pentru că în ultimii ani a crescut interesul pentru utilizarea psihedelicelor în tratamente medicale, numeroşi cercetători au analizat efectele produse de LSD asupra creierului, măsurând efectele microdozării şi făcând o statistică a istoriei psihedelicelor în context medical.

Se ştiu relativ puţine lucruri despre efectele potenţial adverse ale dozelor extrem de mari de medicamente precum LSD, iar acestea nu sunt experimente pe care oamenii de ştiinţă le-au putut testa pe pacienţi umani.

Din această cauză, singura modalitate de a evalua cu adevărat ceea ce se întâmplă este să analizezi documentele medicale ale cazurilor care implică supradoze din viaţa reală, aşa cum au făcut şi cercetătorii canadieni când au au pornit aceste studii. Aceştia au adunat informaţii despre trei cazuri separate din interviuri şi înregistrări medicale, realizând studii de caz şi rapoarte colaterale.

În cel mai remarcabil caz, o femeie în vârstă de 46 de ani care a avut un istoric de administrare a morfinei pentru a trata durerea cauzată de boala Lyme, şi-a administrat accidental o doză de LSD pur în formă de pulbere de 55 mg, crezând că este cocaină. Cele 55 de miligrame reprezintă echivalentul unei doze de 550 de ori mai mare decât dozajul normal, au scris autorii în studiul lor, sub îndrumarea specialistului în cercetare psihedelică Mark Haden de la Universitatea din Columbia. În următoarele 12 ore, femeia a vomitat frecvent, stând în poziţie verticală (din amintirea ei) şi în cele dn urmă a leşinat. Acest episod a fost urmat de o perioadă de 12 ore în care s-a simţit euforică, având în continuare stări de greaţă. Abia după 10 ore a putut să converseze, a mers la baie şi a început să fie coerentă.

Într-un alt caz, o adolescentă de 15 ani a ingerat în mod accidental o doză de aproximativ 10 ori mai mare decât doza normală, la o petrecere. Fata avea un istoric de consum de canabis şi psihedelice şi a fost diagnosticată anterior cu depresie, hipomanie şi tulburare bipolară.

Timp de câteva ore după supradozaj, adolescenta a avut un comportament ciudat, urmat de ceea ce părea o criză. După incident, depresia clinică a părut să se diminueze. Tatăl adolescentei a observat că fiica lui pare să fie complet recuperată din problemele de sănătate mintală după incidentul supradozajului, au scris cercetătorii. Adolescenta a relatat că, după incidentul supradozajului cu LSD, s-a simţit mai bine ca niciodată, cu toate că înainte de incident se era complet dezechilibrată emoţional şi psihic.

Un al treilea caz detaliat în studiul de faţă documentează experienţa unei femei în vârstă de 26 de ani care a participat la aceeaşi petrecere cu adolescent despre care am amintit anterior şi, de asemenea s-a supradozat cu LSD, ingerând de cinci ori dozarea obişnuită.

Tânăra era un utilizator experimentat de psihedelice, dar era gravidă, fără să ştie acest lucru, de două săptămâni, la momentul incidentului. Din fericire, nu există dovezi că expunerea la droguri ar fi afectat copilul ei, care are acum 18 ani.

Efectele unei supradoze cu LSD

Deşi niciuna dintre aceste supradoze nu trebuie replicată în mod intenţionat de către nimeni în nicio situaţie, cercetătorii constată că, în ciuda experienţelor deranjante resimţite de participanţi, „se pare că sechele pozitive sunt imprevizibile şi au variat de la îmbunătăţirea simptomelor bolii mintale la o reducere a dureri fizice şi simptome de retragere a morfinelor „.

Desigur, acestea sunt amintiri în mare măsură anecdotice despre doar trei evenimente întâmplate în urmă cu câţiva ani, aşa că ar trebui să fim foarte precauţi în modul în care interpretăm rezultatele, dincolo de a recunoaşte că, din fericire, nimeni nu pare să fi fost rănit în aceste cazuri.

Pe această notă, studiul coroborează unele dintre rezultatele unui studiu din anii ’70, care a detaliat reacţiile severe datorate supradozelor masive de LSD la opt persoane, dintre care niciunul nu a sfârşit tragic şi toate s-au recuperat în cele din urmă.

Cu toate acestea, având în vedere experienţele prin care au trecut, cercetătorii au concluzionat că supradozajul masiv de LSD la om pune în pericol viaţa şi produce manifestări izbitoare şi distinctive.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”