Ce este nou în tratarea cancerului de sân – explicațiile unui expert internațional

Cum s-au schimbat etapele tratamentului? Unde încep să se formeze cancerele de sân? Cum se pot conserva sânii? Răspunde expertul în senologie prof. dr. Cihan Uras.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Ce este nou în tratarea cancerului de sân - explicațiile unui expert internațional
foto shutterstock

Se vorbește aproape zilnic despre cancer. Când vine vorba despre sănătatea femeii, cancerul de sân este menționat cu siguranță că 2,1 miloane de femei de pe mapamond primesc anual cruntul diagnostic. Pentru că nu există două paciente la fel și nici două tumori la fel, diagnonsticarea, investigațiile, strategiile terapeutice trebuie să fie personalizate. Vine cu amănunte despre tumorile canceroase la sân dar și despre cazuri aparte un renumit  expert în senologie: prof. dr. Cihan Uras.

Cancerul de sân nu este o singură boală. Este un grup de boli, care afectează viața a 2,1 milioane de femei din lume în fiecare an. La fel cum nu există doi oameni la fel, nu există două tumori la fel. Punctul comun este că toate încep cu creșterea anormală și incontrolabilă a celulelor. Cu toate acestea, cancerele de sân pot începe din diferite părți ale sânului: canalele care transportă laptele către mamelon sau glandele care produc laptele matern sau alte țesuturi din sân.

Tratamentul cancerului de sân trebuie personalizat

În plus, tumorile mamare diferă în ceea ce privește gradul, stadiul și starea receptorilor hormonali și fiecare dintre aceste diferențe afectează ratele de progresie și prognozele. De aceea, tratamentul cancerului de sân devine din ce în ce mai personalizat, pe măsură ce medicii învață mai multe despre boală.

Cancerul de sân poate găsi femeile în diverse stadii ale vieții, chiar și în graviditate

Prof dr. Cihan Uras a prezentat cazul unei femei de 41 de ani care a fost diagnosticată cu cancer de sân în stadiul 2 în a 33-a săptămână de sarcină. După o evaluare amănunțită atât a mamei, cât și a fătului, un consiliu multidisciplinar a elaborat un plan de tratament și a început o schemă de chimioterapie înainte de naștere diferită de cea clasică. În cazul de față, pacienta a beneficiat de o nouă opțiune de tratament: chimioterapie înainte de operație. „Evităm începerea tratamentului cu intervenții chirurgicale în tumorile de stadiul 2 și mai mari, care sunt denumite cancer de sân local avansat. Unul dintre avantajele de a începe cu tratamentul medicamentos, care este chimioterapia, este posibilitatea ca natura procedurii chirurgicale care trebuie aplicată să se poată schimba în bine. De exemplu, intervenția chirurgicală pe un pacient cu cancer mamar local avansat, care implică și zona axilei, necesită eliminarea tuturor glandelor limfatice. Cu toate acestea, chimioterapia poate elimina cancerul din glande în stadiile incipiente ale bolii. Astfel, eliminăm complet riscul dezvoltării limfedemului în etapele ulterioare ale vieții pentru pacient. Aceasta este una dintre cele mai importante inovații din ultimii 3 sau 4 ani”, explică Profesorul Uras. Trei săptămâni mai târziu, pacienta a născut un copil sănătos și, trei luni după aceea, tumora ei a fost complet îndepărtată prin intervenția chirurgicală care a permis păstrarea sânilor. Astăzi, femeia nu mai are cancer și este mama fericită a doi copii.

Prof. dr. Cihan Uras, expert în senologie

Prof dt. Cihan Uras

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”