Ce este intoxicaţia cu apă. Medicul Radu Ţincu vine cu un avertisment pentru populație: „Pot ajunge până la starea de comă”

Cât de des e bine să bem apă?
  • Publicat:
Ce este intoxicaţia cu apă. Medicul Radu Ţincu vine cu un avertisment pentru populație: „Pot ajunge până la starea de comă

Apa este vitală pentru organism, iar doctorii ne sfătuiesc să ne hidratăm corespunzător pentru a fi cât mai sănătoși. Trebuie precizat că organismul uman nu poate supraviețui fără aceste lichid. Cu toate acestea, apa poate deveni un pericol, dacă este consumată în cantități exagerate. Poate duce la intoxicație și chiar la moarte

Ce presupune intoxicaţia cu apă

Știm cu toții că hidratarea este importantă, însă specialiștii susțin că excesul de apă poate avea urmări grave. Intoxicația cu apă se numește hiponatremie și poate apărea când nivelul de sodiu din corp scade extrem de mult. De aceea, experții avertizează că nu trebuie să bem mai multe de un pahar cu apă la fiecare 20 de minute și nu mai mult de un litru într-o singură oră.

Rinichii nu mai pot face față cantității de lichid, astfel că apa ajunge în sânge și mai departe direct în celule, determinând umflarea lor. Intoxicația cu apă poate duce chiar la deces. Radu Ţincu a explicat câtă apă trebuie să consumăm zilnic.

Citește și: Curiosul caz al lui Oliver, băiatul care nu a mai mâncat absolut nimic de 17 luni

Poate duce la deces

„Discutăm de un consum de apă la 2-3 litri pe zi. Sigur că dacă creştem această cantitate la 5-6-8 litri sau chiar 10 litri pe zi, apa produce nu o intoxicaţie în sine, pentru că apa nu este toxică în sine, ci va produce o diluţie a electroliţilor din sânge. Va apărea o diluare, în special, a sodiului şi acest lucru va duce la apariţia hiponatremiei, care va aveam un impact, în primul rând, pentru sistemul nervos central.

Pacienţii care au această diluţie şi o scădere a nivelului de sodiu vor avea anumite tulburări neurologice care pot să meargă până la starea de comă. Lucrul acesta se întâmplă, în special, la persoanele vârstnice, unde există riscul ca această hiponatremie să îi ducă pe aceştia la spital.

Am avut foarte mulţi pacienţi, în ultimii ani, de peste 70 de ani, care, consumând o cantitate foarte mare de apă, în contextul în care aveau şi un grad de insufiecienţă renală au venit cu astfel de hiponatremii diluzionale care au necesitat spitalizare”, a explicat medicul toxicolog Radu Ţincu, la Antena 3 CNN.

Cum ne dăm seama că bem prea multă apă

„Persoanele tinere, de obicei, gestionează foarte bine şi un exces de apă, pentru că au o funcţie renală suficient de bună şi pot elimina acest exces de apă. Însă, persoanele vârstnice, mai ales care au afectare cardiacă, insuficienţă cardiacă şi inima nu poate să gestioneze o creştere a volumului sanguin, acest lucru va duce la riscul de apariţie a edemului pulmonar. În acest caz, vom simţi o respiraţie dificilă, nu vom mai avea aceeaşi capacitate la efort, vom obosi foarte repede.

Nu în ultimul rând, trebuie să ne uităm la semnele neurologice. O stare de somnolenţă, o apatie, o stare de oboseală psihică, în contextul în care ştim că am băut mai multă apă decât am eliminat ar trebui să ne ducă cu gândul la faptul că e posibil să ne fi intoxicat cu apă şi această hiponatremie să fie prezentă şi atunci trebuie să mergem la un spital sau la un laborator de analize pentru a vedea nivelul de sodiu din organism”, a mai adăugat medicul toxicolog Radu Ţincu, pentru sursa citată anterior.

Sursa foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân