Ce este alcaloza și cum reechilibrăm pH-ul

Alcaloza este reprezentată de creșterea alcalinității sângelui peste valorile normale, datorită introducerii sau reținerii în organism a unui exces de baze sau eliminării unei cantități mari de acizi. 
  • Publicat:
  • Actualizat:
Ce este alcaloza și cum reechilibrăm pH-ul

Alcaloza: tipuri, cauze

Alcaloza poate apărea din 2 considerente: 

  1. din cauza scăderii nivelului de dioxid de carbon în sânge, care este un acid;
  2. din cauza nivelului crescut de bicarbonat în sânge, care este o bază.

Această problemă medicală poate fi, de asemenea asociată cu alte probleme de sănătate, cum ar fi nivelul scăzut de potasiu sau hipokaliemia.

Tipuri de alcaloză

Alcaloza metabolică. Aceasta poate să apară atât pe fondul pierderilor de potasiu, cât și al pierderilor de sodiu. Printre cauzele alcalozei metabolice, medicul menționează următoarele: vărsături, diaree, administrarea de diuretice, abuzul de laxative, ingestie masivă de bicarbonat de sodiu, recuperarea după perioade mari de post, înfometare, insuficiență hepatică, consumul excesiv de alcool sau droguri, trombemolismul pulmonar.

Alcaloza respiratorie. Aceasta este cauzată de insuficiența dioxidului de carbon în sânge. Cauzele frecvente sunt reprezentate de: hiperventilație, febră, lipsă de oxigen, intoxicație cu salicilați (de cele mai multe ori, cu aspirină).

De ce avem un nivel prea mare de alcalinitate în corp

Organele implicate cel mai mult în reglarea echilibrului alcalin sunt:

  • plămânii – elimină dioxidul de carbon și aduce oxigen, stabilizând pH-ul pe termen scurt
  • rinichii – filtrează apa constant și elimină acidul direct din organism.

Dacă nivelul de alcalinitate din sânge este peste 7,45, înseamnă că în corpul tău există un dezechilibru. Totuși, această problemă este mai rar întâlnită căci, de obicei, problemele legate de echilibrul alcalin vin de la alimentație. Cum alimentația este bogată în produse acide, alcaloza apare mai rar.

Cum poți echilibra pH-ul organismului și cum previi alcaloza

Poți echilibra pH-ul organismului, în primul rând, printr-o dietă bazată pe fructe, legume, cereale integrale și leguminoase, limitând în același timp aportul de alimente producătoare de acizi, inclusiv sare și alimente bogate în sodiu.

Hidratarea trebuie și să fie și aceasta una optimă. Este recomandat consumul a 8-10 pahare cu apă, ceai de mentă, apă cu lămâie, etc zi de zi. Deshidratarea poate perturba nivelul electroliților și poate modifica astfel echilibrul pH-ului în organism.

FOTO: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”