Ce boli au trimis de urgenţă românii la camera de gardă în pandemie? Răspunde dr. Mihaela Adelina Ianuli Arvunescu!

Urgenţa medicală este reprezintată de accidentarea sau îmbolnăvirea acută ce necesită acordarea primului ajutor calificat şi tratamentului în cel mai scurt timp
  • Publicat:
Ce boli au trimis de urgenţă românii la camera de gardă în pandemie? Răspunde dr. Mihaela Adelina Ianuli Arvunescu!
Ce boli au adus românii la camera de gardă în starea de urgenţă? Răspunde dr. Mihaela Adelina Ianuli Arvunescu, foto arhivă

De ce patologii din sfera medicinei interne suferă românii chiar şi în perioada pandemiei? Ce urgenţe i-au adus la camera de gardă în starea de urgenţă? Ce probleme de sănătate reprezintă urgenţe în această perioadă şi nu suportă amânare? Vine cu răspunsuri şi explicaţii dr. Mihaela Adelina Ianuli Arvunescu, medic primar Medicină Internă la Spitalul Clinic Colentina.


CSÎD: Vă rog să explicaţi ce ramuri înglobează mai exact medicina internă?
Dr. Mihaela Adelina Ianuli Arvunescu:
Medicina internă cuprinde multe subspecialităţi, care acum s-au individualizat şi reprezintă secţii de sine stătătoare. În acest sens pacienţii se prezintă în principal la camera de gardă a serviciului de medicină internă şi de aici, după consult, se decide către ce subspecialitate să fie îndrumaţi. Acest lucru este posibil mai ales într-un spital multidisciplinar, cum este Spitalul Clinic Colentina.

Bolile cardiovasculare afectează un număr mare de persoane

CSÎD: Care sunt cele mai frecvente boli din sfera medicinei interne de care suferă românii?
Dr. Mihaela Adelina Ianuli Arvunescu:
Cele mai frecvente boli care determină prezentările la camera de gardă de medicină internă sunt reprezentate, de departe, de afecţiunile cardiovasculare (infarct miocardic, HTA, tulburări de ritm, accidente vasculare). Au o frecvenţă ridicată şi bolile digestive şi de nutriţie (diabet zaharat, hepatite, ciroze, dislipidemii, obezitate), Tumorile (la sân, plămân şi colon – cele mai des întâlnite, dar şi cele cu alte localizări)
Boli pulmonare cu preponderenţă infecţioase. Abuzurile de substanţe toxice, tutun şi alcool, reprezintă de asemenea o cauză relativ frecventă ce determină prezentarea la medic.

Tensiune arterială crescută, boli digestive dar şi stări de anxietate – au dus românii la camera de gardă

CSÎD: Ce boli din sfera medicinei interne s-au acutizat în perioada pandemiei la români – din datele dvs?
Dr. Mihaela Adelina Ianuli Arvunescu:
În ultima perioadă foarte mulţi dintre pacienţi au acuzat creşteri tensionale, fără control terapeutic, tulburări digestive brusc instalate, intercurente respiratorii de sezon, stări de anxietate legate de afecţiunile preexistente la pacienţi vârstnici.

Aceşti pacienţi doreau o confirmare a faptului ca nu sunt potenţial purtători de COVID şi că vor fi primiţi la spitale în această perioadă de restricţii.

Ce situaţii şi boli sunt definite ca urgenţă în timpul pandemiei de Covid19?

CSÎD: În această perioadă, în care recomandarea generală este “staţi acasă, dacă nu aveţi o urgenţă medicală”, cum definim urgenţa medicală?
Dr. Mihaela Adelina Ianuli Arvunescu:
Urgenţa medicală o reprezintă, conform definiţiei, accidentarea sau îmbolnăvirea acută care necesită acordarea primului ajutor calificat, situaţie în care diagnosticul şi tratamentul trebuie să fie făcute în cel mai scurt timp.

În acest sens exemplificăm:
-tulburare a respiraţiei brusc instalată
creşteri la valori foarte mari ale tensiuni arteriale, necontrolate cu terapia recomandată
-sângerări acute în sfera ORL
-vărsături sau tulburări de tranzit severe şi brusc instalate
-stări febrile brusc apărute, cu alterarea stării generale
-tulburări de echilibru şi coordonare sau constienţă
-dureri atroce abdominale sau toracale
-deficite motorii brusc instalate.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
STOP deceselor cauzate de astm!
STOP deceselor cauzate de astm!
Recomandare video
Varză cu Cârnați Oltenești și omletă cu Șuncă Praga și Cotlet Haiducesc