Ce ascund gazele intestinale „fierbinți” sau cu miros foarte urât?

  • Publicat:
Ce ascund gazele intestinale „fierbinți” sau cu miros foarte urât?
Foto: Shutterstock

Gazele intestinale pot spune multe lucruri despre sănătatea ta. Spre exemplu, știai că atunci când suntem răciți avem mai multe gaze intestinale? Asta, deoarece înghițim mai mult aer pe gură, din cauza nasului înfundat cu secreții. De asemenea, mirosul gazelor intestinale poate fi un indiciu în privința alimentației pe care o ai.

Flatulența (gazele intestinale) este la fel de normală precum respirația. Totuși, sunt anumite semnale care pot însoți flatulența și pot indica o problemă de sănătate gravă, respectiv cancerul de colon. Aceste semne care apar, pe lângă gazele intestinale excesive, sunt prezența sângelui în scaun, scăderea bruscă și nejustificată în greutate, durerea puternică abdominală și balonare.

Citește și: 20 de afecțiuni care pot cauza flatulență excesivă. Cât de des este normal să elimini gaze zilnic

Gazele intestinale urât mirositoare și cele fără miros sunt normale

Mirosul neplăcut al gazelor intestinale este în cele mai multe cazuri determinat de ceea ce mâncăm. Mai exact, de anumite alimente care conțin compuși sulfurici. Astfel de alimente sunt varza, conopida, broccoli, varza de Bruxelles.

Pe de altă parte, gazele intestinale fără miros sunt consecința înghițirii a prea mult aer când mănânci sau bei.

Gazele intestinale „fierbinți”, rezultatul alimentelor picante

Dacă simți o senzație de căldură sau chiar fierbințeală în zona anală atunci când scapi gaze intestinale, cel mai probabil ai mâncat ceva foarte picant, care conține capsaicină (ex: ardei iute).

Nu e un motiv de îngrijorare, dar s-ar putea să fie o problemă dacă te confrunți de regulă cu hemoroizi. Alimentele picante și, implicit, gazele intestinale „fierbinți” pot accentua senzația de usturime în zona anusului.

Balonarea și gazele excesive, semnul unei intoleranțe alimentare

Flatulența excesivă și balonarea sunt două simptome des întâlnite în caz de intoleranță la lactoză sau gluten.

De asemenea, pot fi și manifestări ale sindromului de intestin iritabil. Alte simptome care pot sugera existența acestei afecțiuni sunt nevoia urgentă de a defeca, crampele la stomac, diareea alternată cu constipația. 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân