Cataracta, calitatea vieții înainte și după operație (P)

  • Publicat:
Cataracta, calitatea vieții înainte și după operație (P)

Văzul este unul dintre cele mai importante simțuri, iar atunci când acesta este alterat din cauza cataractei, viața oamenilor se schimbă complet. Uneori, suntem întrebați dacă această afecțiune oculară poate fi prevenită sau dacă i se poate încetini progresul. Adevărul este că stilul de viață poate influența mult apariția și progresul acestei patologii. La rândul ei, aceasta va schimba mult modul de viață al pacientului, dar din punct de vedere negativ, îngreunând mult efectuarea sarcinilor zilnice, chiar și a celor care nu necesită atenție aparte.

Cataracta – ce trebuie să știi despre ea? 

Cataracta se manifestă prin opacizarea în timp a lentilei naturale a ochiului, cunoscută sub denumirea de cristalin. Uneori, înaintarea în vârstă este însoțită de această problemă de sănătate foarte neplăcută, care poate afecta sever calitatea vieții unei persoane. Aceasta va începe să vadă în ceață, culorile vor fi percepute vag, iar ochiul devine mai sensibil la lumină.

Dacă nu este tratată, cataracta poate duce la dezvoltarea unor patologii oftalmice mai grave. De aceea, este important ca pacienții să se prezinte cu regularitate la consult și să accepte un tratament atunci când este recomandat de către medicul specialist.

Consultul oftalmologic

Medicul oftalmolog poate depista problemele de acest gen foarte devreme. Persoanele care au între 40 și 46 de ani ar trebui să se prezinte pentru un consult oftalmologic complet la fiecare 2-4 ani. Cei cu vârsta peste 65 de ani ar trebui să facă o vizită medicului o dată sau de două ori pe an.

Cum afectează cataracta calitatea vieții?

Din momentul în care cristalinul își pierde claritatea, viața persoanelor care se confruntă cu această problemă devine mai dificilă. Iată doar câteva aspecte care sunt sever afectate:

1. Dificultate la citire

Un simptom comun al cataractei este vederea în ceață. Astfel poate fi foarte dificil pentru cineva să observe detaliile mici cu claritate. Cititul devine o sarcină foarte dificilă. La început, pacienții simt nevoia de mai multă lumină decât de obicei, dar, pe măsură ce cataracta progresează, cititul și scrisul vor reprezenta o problemă din ce în ce mai mare. Pentru cei care iubesc să lectureze ziarul sau literatura, o astfel de afecțiune le va afecta mult calitatea vieții.

2. Imposibilitatea de a conduce în siguranță

Faptul de a putea conduce un vehicul singur înseamnă independență și libertate garantată. Totuși, atunci când cataracta este în stare avansată, condusul devine periculos, mai ales pe timp de noapte, atunci când luminile din trafic sunt foarte deranjante. Drept rezultat, pierderea clarității vizuale din această cauză îi obligă pe pacienți să se bazeze pe altcineva, astfel pierzând independența personală.

3. Dificultăți în realizarea sarcinilor casnice

Chiar dacă au o vedere bună, realizarea sarcinilor casnice presupune mult efort și timp din partea majorității oamenilor. Când nu mai văd clar însă, persoanele ajung să perceapă chiar și realizarea unor activități simple drept o provocare. Spre exemplu, pot rata un ingredient-cheie dintr-o rețetă sau să aspire chiar și obiecte care nu au ce căuta în sacul aspiratorului. Chiar și lucruri simple, cum ar fi citirea orei de pe ceasul de pe perete, pot deveni o sursă de frustrare. Astfel cataracta îi face pe oameni mai stresați, ceea ce poate duce automat și la apariția altor probleme de sănătate.

Alegeți să vă îmbunătățiți calitatea vieții prin operația de cataractă

Cataracta poate avea un impact negativ asupra vieții de zi cu zi, fiind din ce în ce mai greu pentru cei care suferă de această boală să se bucure de viață. Vestea bună este că această problemă de sănătate poate fi rezolvată printr-o procedură chirurgicală simplă și rapidă.

După operația de cataractă, pacienții ajung să vadă la fel de bine ca înainte sau chiar mai bine. Operația durează, în medie, 10 minute pentru fiecare ochi, iar majoritatea persoanelor își pot relua activitățile normale la câteva zile după operație.

Dacă simțiți că această boală vă afectează calitatea vieții, vă recomandăm să vă prezentați cât mai repede la un consult oftalmologic.

Medicul specialist vă va spune dacă operația este posibilă și veți primi detalii suplimentare și răspunsuri la orice întrebări aveți legat de cataractă și operația de înlocuire a cristalinului.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân