Care este diferența între gemeni identici și gemeni neidentici

Vârsta înaintată a mamei, dar și fertilizările în vitro, stimulări ovariene pot determina apariția sarcinii multiple.
  • Publicat:
Care este diferența între gemeni identici și gemeni neidentici
Ce complicații pot apărea în cazul sarcinilor multiple? Foto: Lucas Mendes, Pexels.com

Dacă vă întrebați ce probabilitate există în țara noastră pentru a se naște gemeri, trebuie să știți că aproximativ 1 din 100 de sarcini din România este multiplă. Există două tipuri de gemeni: gemeni identici și gemeni neidentici. Statisticile arată că o treime dintre gemeni sunt identici și două treimi neidentici. Am aflat ce complicații pot apărea în cazul femeilor care au sarcini multiple.

Ce înseamnă gemeni identici? Gemenii identici apar atunci când un singur ovul este fertilizat și ulterior se împarte în 2, având ca rezultat gemeni identici, de același sex.

Ce sunt gemenii neidentici

”În cazul gemenilor neidentici, două ovule diferite sunt fertilizate și ulterior implantate în uter” explică dr. Ana Maria Vayna, medic primar obstetrică ginecologie, specialist în medicină materno-fetală.

Din ce cauze se instalează sarcinile cu gemeni identici numite și sarcinile monocoriale

În mod spontan, la 1 din 250 de femei însărcinate apre sarcina monocoriale (cu gemeni identici). În ceea ce privește sarcinile multiple, 1 din 3 sarcini cu gemeni fiind de acest tip. Există factori care influențează apariția acestui tip de sarcină? „Vârsta crescută a femeilor care devin mame și fertilizarea au drept consecință creșterea numărului sarcinilor de acest tip” a mai explicat medicul ginecolog. Astfel, sarcinile monocoriale apar în 1 din 50 de fertilizări in vitro, precum și 1 din 25 de stimulări ovariene.

Ce complicații pot apărea în cazul sarcinilor multiple

Gravidele cu sarcini multiple prezintă un risc mai mare de a dezvolta complicații materne. Printre eventualele probleme și afecțiuni cu care se pot confrunta viitoarele mame de gemeni se numără preeclampsia, diabetul gestațional, colestaza de sarcină (mâncărime severă la nivelul membrelor). ”Sarcinile multiple pot prezenta complicații fetale, printre cele mai frecvente numărându-se nașterea prematură, restricția de creștere, sindromul transfuzor transuzat sau secvența anemie policitemie. În cazul gemenilor identici, riscul de mortalitate până la 24 de săptămâni este de 6 ori mai mare comparativ cu al gemenilor neidentici, gemenii identici prezentând cu 50% mai multe anomalii cromozomiale comparativ cu sarcinile singulare” a mai precizat dr. Ana Maria Vayna, medic primar obstetrică ginecologie, specialist în medicină materno-fetală.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân