Cand este indicat dusul vaginal?

Nu este nevoie sa intervenim cu spalaturile vaginale decat atunci cand sunt recomandate de medic, daca avem o infectie si folosim ovule.
  • Publicat:
Cand este indicat dusul vaginal?
Cand este indicat dusul vaginal?

„Curatenia este darul de capetenie al femeii”, spune un vechi proverb romanesc si nimeni nu contesta acest lucru. Avea oare sa intuiasca intelepciunea poporului ca vremuri noi vor impune ritualuri noi de igiena, care ar putea pune in pericol sanatatea celor care le practica?

O multime de femei isi incep ziua cu un dus. Nimic gresit pana aici. Dar ce putem spune despre cele care isi completeaza toaleta zilnica cu un dus vaginal? Ei bine, medicii spun ca aceas­ta obsesie pentru curatenie, dusa pana la extrem, poate afecta functio­narea organelor genitale, favorizand aparitia infectiilor. 

Vaginul, mai curat decat gura

In interiorul vaginului exista, in mod nor­mal, o flora microbiana de aparare, for­mata dintr-o multime de microor­ga­nisme „prietenoase” (lactobacili). Acestea men­tin umiditatea locala si un pH acid care nu permite dezvoltarea haotica a bac­te­riilor cu potential patogen.

Pe langa aces­tea, vaginul este inzestrat cu capacitatea de a se autocurata, eliminand, o data cu secretia zilnica, toate impuritatile. Daca tot acest proces natural nu este perturbat, vaginul „isi face treaba” asa de bine incat este mai curat decat cavitatea bucala, dupa cum ne spun specialistii.

Doar la indicatiile medicului

In aceste conditii, nu este nevoie sa intervenim cu spalaturile vaginale decat atunci cand sunt recomandate de medic, daca avem o infectie si folosim ovule. In caz contrar, flora vaginala se modifica, pH-ul isi pierde aciditatea, iar bacteriile potential patogene se inmultesc peste masura, dominandu-le pe cele „prietenoase”.

Pe un astfel de teren se instaleaza infectiile, cea mai frecventa fiind candidoza. Oamenii de stiinta avertizeaza ca si bolile cu transmitere sexuala apar mai degraba la femeile care-si fac zilnic dusuri vaginale.

Explicatia este aceeasi: flora de aparare fiind in mod sensibil afectata, vaginul devine vulnerabil in fata microbilor.

Nu actioneaza ca metoda contraceptiva

Unii medici recomanda spalaturile dupa contactul sexual insa din motive de igiena si nu pentru ca ar tine loc de contrace­ptie. Spermatozoizii isi croiesc drum catre ovul imediat dupa ejaculare, astfel incat urmarile unui contact sexual neprotejat nu pot fi „spalate” cu irigatorul, la câteva ore dupa ce fapta a fost comisa.

Ruxandra Dumitrescu, medic primar ginecolog

Daca se abuzeaza de spalaturile vaginale se distruge flora microbiana care se afla in vagin in mod normal si astfel se pot dezvolta germeni externi, cum ar fi Candida Albicans.

Citeste si Barbatii, innebuniti de mirosul natural al vaginului
                Cursuri de gimnastica intima Kriston

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”