Cancerul pe care-l poți vedea pe unghie. 5 semne după care să te uiți

Oricât de ciudat ar părea, Academia Americană de Dermatologie menționează că foarte important este să ne verificăm și unghiile pentru a depista melanomul.
  • Publicat:
Cancerul pe care-l poți vedea pe unghie. 5 semne după care să te uiți
Foto: envato

Dacă îți place să-ți petreci timp la soare, înainte de toate ai grijă să-ți verifici semnele de pe piele care pot indica melanomul, unul dintre cele mai periculoase tipuri de cancer. Mai mult, află că acestea se pot arăta chiar și în locurile în care te aștepți mai puțin. Oricât de ciudat ar părea, Academia Americană de Dermatologie menționează că foarte important este să ne verificăm și unghiile.

Deși este o formă rară de cancer, aceasta poate apărea și sub sau în jurul unghiilor de la mâini și picioare și tinde să fie mai frecvent întâlnită la persoanele de culoare și la persoanele în vârstă, scrie AAD.

De asemenea, dacă acest tip de cancer a fost prezent în istoricul familiei sau ai avut vreo leziune la nivelul unghiei există șansa să te confrunți cu acest tip de cancer. Iată cinci semne pe care să le cauți la nivelul unghiei sau în jurul ei, pentru că ar putea indica melanomul.

1. O linie închisă la culoare

AAD menționează că această linie ar putea apărea pe unghie fie maro, fie neagră. De cele mai multe ori apare pe unghia degetului mare de la mână sau picior, în special la mâna sau piciorul pe care le folosești cel mai des.

2. Piele închisă la culoare în jurul unghiei

Atunci când pielea din jurul unghiei devine închisă la culoare, ar putea fi semn al melanomului avansat, scrie AAD.

3. Ți se ridică unghia

Probabil crezi că te-ai lovit la deget și acesta ar putea fi motivul, dar atunci când unghia se ridică de pe piele poate fi semn al melanomului. Mai exact, unghia se desprinde de patul unghial.

4. Unghia se rupe în două

Atunci când unghia se rupe pe jumătate ar putea sugera prezența melanomului.

5. Un nodul sub unghie

Dacă simți că sub unghie apare un nodul sau o umflătură și mai este acompaniată și de o linie colorată, atunci poate fi vorba de melanom. Melanomul unghial este de cele mai multe ori diagnosticat în stadii avansate.

Vestea bună este că odată depistat devreme, melanomul se poate trata eficient.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Cele mai bune siropuri pentru tuse
Cele mai bune siropuri pentru tuse
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân