Avertismentul medicilor pentru bolnavii de cancer: Baia în piscină sau în mare, o sursă de infecție!

Persoanele imunocompromise ar trebui să evite iazurile și lacurile, deoarece bacteriile sau alte microorganisme prosperă în ape liniștite și calde.
Avertismentul medicilor pentru bolnavii de cancer: Baia în piscină sau în mare, o sursă de infecție!
Foto: Shutterstock

Zilele caniculare prognozate atât în România, cât și în restul continentului reprezintă un pericol chiar și pentru persoanele fără probleme de sănătate. Însă pentru pacienții oncologici, riscurile sunt cu atât mai mari. Deshidratarea, epuizarea termică și insolația sunt cele mai frecvente probleme care pot apărea în cazul acestora

Dr. Andreea Daniela Caloian, medic specialist oncologie și hematologie, oferă câteva sfaturi importante pentru pacienții oncologici.

Deshidratarea, un pericol pentru bolnavii de cancer în zilele caniculare

Cea mai mare provocare pentru majoritatea pacienților cu cancer este, de obicei, să rămână hidratați din cauză că atât boala în sine, cât și efectele secundare ale tratamentului – cum ar fi greața, inapetența, alterarea gustului, diareea – pot face ca pacienții să nu mănânce sau să bea așa cum ar face în mod normal. Rezultatul acestor situații este adesea același: deshidratarea.

Iar dacă reglarea temperaturii corpului nu este, în general, o problemă pentru majoritatea pacienților cu cancer, umiditatea ridicată face mai greu pentru organism să se răcească prin transpirație, așa că ar trebui evitate locurile foarte fierbinți.

Astfel, chiar dacă din punct de vedere psihologic exercițiile ușoare sau plimbările pot fi sănătoase pentru pacienții cu cancer, în zilele caniculare este mai bine ca pacienții să rămână în interior, unde este aer condiționat.

Semnele precoce ale deshidratării pot include:

 • dureri de cap
 • greață
 • slăbiciune
 • amețeli
 • constipație
 • oboseală

ATENȚIE! Durerile de cap și greața pot fi simptome ale epuizării termice și ale insolației.

Efectele secundare ale tratamentului cancerului pot provoca deshidratare. De aceea prima întrebare adresată pacientului oncologic este cât de multe lichide a băut. Anumite tipuri de chimioterapie sau radioterapia pot face pacienții cu cancer mai sensibili la lumina soarelui. Dar riscul depinde de tipul de cancer și de tratamentele urmate. Unii oameni presupun că, dacă radioterapia este aplicată la nivelul pieptului pentru cancerul de sân, atunci  își pot expune picioarele sau brațele la soare, lucru care nu este adevărat. În timp ce terapiile sistemice, cum ar fi chimioterapia, pot afecta întregul corp, efectele secundare ale radiațiilor sunt de obicei limitate la o parte specifică”, explică Dr. Andreea Daniela Caloian.

Protecția solară, esențială pentru bolnavii de cancer

Oricine petrece timp în aer liber ar trebui să utilizeze o protecție solară cu cel puțin SPF 30, să poarte o pălărie cu boruri largi și ochelari de soare cu protecție UVA și UVB, precum și îmbrăcăminte de protecție UV, cum ar fi tricouri de înot cu mâneci lungi.

Purtarea unei pălării este deosebit de importantă pentru persoanele care și-au pierdut părul sau primesc radioterapie pentru cancerele capului și gâtului.

Mai presus de toate, pacienții trebuie să stea la umbră sau să rămână în interior la orele la care razele soarelui sunt cele mai puternice.

Baia în piscină sau în mare – periculoasă pentru pacientul oncologic

Pentru pacienții oncologici este cu atât mai greu să se răcorească în zilele caniculare cu cât piscinele sau apele naturale nu sunt o opțiune în timpul tratamentului.

„Dacă piscina nu este întreținută corespunzător, ar putea fi o sursă de infecție. Uneori, pacienții aflați în curs de radioterapie pot fi mai sensibili la substanțele chimice utilizate în apa din piscină, cum ar fi clorul, dar ar putea fi în regulă dacă partea corpului tratată nu este expusă apei din piscină, de exemplu, în cazul unui pacient cu un cancer de cap și gât, acesta poate face baie în apa de piscină care vine doar până la piept.

În general, nu este recomandat nici înotul în ape naturale, din cauza riscului de infecție. Persoanele imunocompromise ar trebui să evite iazurile și lacurile, în special dacă au o leziune la nivelul pielii, deoarece bacteriile sau alte microorganisme prosperă în ape liniștite și calde”, adaugă Dr. Caloian.

Sfaturi pentru planificarea vacanței

Călătoriile pot fi distractive, dar pacienții cu cancer trebuie să ia în considerare câteva lucruri înainte de a planifica una. Medicul poate recomanda cel mai bun moment pentru o vacanță, de exemplu între curele de chimioterapie, și poate oferi sfaturi despre ceea ce au nevoie în timpul călătoriei.

Cu o bună planificare, pacienții pot evita adesea problemele de călătorie. Iată câteva recomandări în acest sens:

 • Să discute cu medicul și să se asigure că nu au nevoie de autorizare medicală. Este posibil ca unele persoane cu cancer să nu poată zbura, deoarece nivelul de oxigen și schimbările de presiune a aerului la altitudini mari pot fi periculoase. Medicul poate oferi sugestii pentru a ajuta pacienții să călătorească în siguranță.
 • Să verifice că destinația are facilitățile corespunzătoare, să rezerve zborul din timp pentru a se asigura că obțin un loc cu spațiu suplimentar pentru picioare sau unul pe culoar pentru acces facil la toaletă.
 • Medicamentele ar trebui depozitate în bagajul de mână, nu în bagajul de cală, iar pacienții ar trebui să aibă o copie a rețetelor în cazul în care se pierd medicamentele. Va fi mult mai ușor pentru o farmacie sau un spital să verifice rețeta.
 • Pacienții ar trebui să pună în bagaj dosarul medical și o listă de medicamente prescrise. Nu este necesar să riște să rămână fără aceste informații în caz de urgență.
 • Să verifice asigurarea și să facă o listă de centre de tratament, astfel încât să știe exact unde să meargă dacă au nevoie de ajutor.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Daniela Caloian - Medic specialist oncologie și hematologie
Dr. Andreea Daniela Caloian este medic specialist oncologie și hematologie în cadrul Ovidius Clinical Hospital. A absolvit Facultatea de Medicină a Universității Ovidius din Constanța, în anul 2013. În cadrul aceleiași universități a absolvit cursurile de masterat având ca specializare ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Varză cu Cârnați Oltenești și omletă cu Șuncă Praga și Cotlet Haiducesc