Artroplastia de șold, o intervenție necesară tot mai des chiar și la pacienți tineri: ”Peste 95% dintre pacienți uită că au proteză”

În stadiile avansate ale coxartrozei, o singură opțiune de tratament este realmente eficientă: protezarea prin tehnică minim-invazivă sau artroplastia totală de șold prin abord minim invaziv.
Artroplastia de șold, o intervenție necesară tot mai des chiar și la pacienți tineri:  ”Peste 95% dintre pacienți uită că au proteză”
Artroplastia de șold, o intervenție necesară tot mai des chiar și la pacienți tineri: ”Peste 95% dintre pacienți uită că au proteză”

Să te alegi cu o coxartroză este, poate, unul dintre ultimele lucruri pe care ți le-ai dori, în special dacă ai un stil de viață foarte activ, sportul face parte din viața ta, ești energic și îți plac drumețiile. Și dacă, totuși, ți s-a întâmplat și nu ai reușit să previi această boală, te ajutăm să știi totul despre tratamentul chirurgical al coxartrozei dat fiind că, inevitabil, majoritatea pacienților ajung, până la urmă, pe masa de operație. Vestea bună este că, odată cu progresul tehnologic, chirurgia șoldului nu mai este deloc înfricoșătoare.  În stadiile avansate ale coxartrozei, o singură opțiune de tratament este realmente eficientă: protezarea prin tehnică minim-invazivă sau artroplastia totală de șold prin abord minim invaziv.

Dr. Robert Apostolescu, medic primar ortoped, specializat în chirurgia şoldului şi a genunchiului, îi asigură însă pe pacienți că această intervenție nu îi va condamna la o viață sedentară și plină de restricții. Și da, din păcate, deși mai rar, afecțiunea degenerativă a șoldului nu este rezervată doar seniorilor, ci poate să apară și la tineri. Doar în ultimii ani, dr. Apostolescu a efectuat un număr ridicat de operații la șold la pacienți aflați în jurul vârste de 40 de ani. Și majoritatea pacienților declară că viața li s-a schimbat în urma procedurii.

„Artroplastia de șold este spectaculoasă și este urmată de o recuperare rapidă, ajută pacientul să își recapete mobilitatea și să se bucure din nou de activitățile plăcute. Nivelul de confort și calitatea vieții pacientului, după protezarea șoldului, sunt extrem de ridicate. Între 95-97% dintre pacienți îmi spun că uită, efectiv, că au o proteză de șold”, evidențiază dr. Robert Apostolescu.

Artroza șoldului este o afecțiune care duce la degradarea progresivă a articulației șoldului. Cartilajul articular se erodează, se distruge treptat, apar ciocurile osoase, degradare care se traduce într-o limitare dramatică a mobilității articulare și a libertății de mișcare. Coxartroza transformă fiecare pas într-un chin, de aceea persoanele care caută o ameliorare pot să apeleze la diverse metode de tratament care, deși sunt eficiente pe moment, într-o etapă avansată de boală nu mai dau rezultatele dorite.

dr. Robert Apostolescu.
dr. Robert Apostolescu.

Ce face artroplastia de șold atât de specială?

Dacă, în fazele incipiente ale bolii, pacienților li se recomandă să evite efortul prelungit, să ia medicație antiinflamatoare, să piardă în greutate și să facă exerciții ușoare și kinetoterapie pentru a-și menține mobilitatea șoldului, în momentul în care tratamentul nechirurgical eșuează, operația de protezare minim-invazivă a șoldului este singura soluție rămasă.

„Când recomand artroplastia de șold, recomand o procedură diferită de abordul  chirugical clasic. Artroplastia minim invazivă de șold are avantaje considerabile, comparativ cu metoda tradițională: incizia la piele este mult mai mică, cel mult 8-10 cm, agresiunea asupra părților moi este mult mai mică. Se pătrunde printre mușchi, nu se secționează niciun mușchi sau ligament. Astfel, sângerarea este mai mică. Un avantaj major pentru pacienți este perioada de recuperare mult mai redusă, care face o diferență enormă.”, explică dr. Apostolescu.

Protezarea înseamnă, mai exact, înlocuirea șoldului deteriorat cu o articulație artificială, compusă din două componente, una pentru bazin şi una pentru femur. Ca urmare a acestei proceduri, durerea este ameliorată iar pacientul își recapătă libertatea de mișcare.

Conduită post-operatorie

Așa cum a fost evidențiat, protezarea minim-invazivă de șold are avantaje majore. Însă, pentru ca rezultatele să se mențină pe termen lung, este foarte important ca pacientul să facă mici ajustări în stilul său de viață. Dr. Robert Apostolescu recomandă evitarea sporturilor de impact după protezarea șoldului. În această categorie intră jogging-ul, săriturile, tenisul de câmp, anumite arte marțiale, fotbalul și alte sporturi care creează un impact între componentele protezei și un impact la nivelul articulației.

„Recomand pacienților mei evitarea sporturilor de impact, pentru că, deși pe moment nu se întâmplă nimic și proteza rezistă, scade semnificativ supraviețuirea implantului în timp, adică durata lui de viață.”, avertizează ortopedul. Dar, pentru că exercițiile fizice ușoare sunt foarte importante în recuperarea post-operatorie, pacienții pot face fără probleme activități precum plimbările în aer liber și sporturi cu impact redus asupra articulațiilor, precum înot, ciclism sau yoga.

Foto: shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Dr. Robert Apostolescu - Medic primar ortoped specializat în chirurgia şoldului şi a genunchiului
Dr. Robert Apostolescu este medic primar ortoped, absolvent al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti. Şi-a continuat studiile de rezidenţiat în Ortopedie-Traumatologie la Spitalul Clinic de Urgenţă Bagdasar-Arseni şi la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân