Artroplastia de resurfațare de tip Birmingham – șansa persoanelor active la o viață dedicată sportului

Unul dintre cele mai cunoscute cazuri în acest sens este cel al britanicului Andy Murray, un jucător de tenis de talie mondială, care a fost nevoit să își întrerupă cariera din cauza multiplelor accidentări.
  • Publicat:
Artroplastia de resurfațare de tip Birmingham - șansa persoanelor active la o viață dedicată sportului
Dr. Vlad Predescu

Pentru a putea avea rezultate excepționale, sportivii profesioniști din ziua de astăzi au parte de antrenamente extrem de dificile, atât la nivelul complexității, cât și la nivelul intensității. Din acest motiv, uzura fizică este, de foarte multe ori, una la cel mai înalt nivel. Nu puține sunt cazurile în care o carieră ce se anunța promițătoare a fost întreruptă de o accidentare sau de o problemă medicală cauzată de forțarea organismului. Unul dintre cele mai cunoscute cazuri în acest sens este cel al britanicului Andy Murray, un jucător de tenis de talie mondială, câștigător de Grand Slam, care a fost nevoit să își întrerupă cariera din cauza multiplelor accidentări, multe dintre ele fiind provocate de funcționarea necorespunzătoare a articulației șoldului. Practic, Murray avea nevoie de o operație de protezarea a șoldului, însă acest lucru ar fi însemnat finalul carierei sale sportive profesioniste- Artroplastia de resurfațare de tip Birmingham.

Din fericire, salvarea acestuia a venit în anul 2019, de la un compatriot al lui Murray, medicul ortoped Dereck McMinn, care l-a operat pe sportiv printr-o metodă inovatoare, inventată chiar de acesta. În esență, doctorul McMinn a realizat prima proteză modernă de șold “metal pe metal”, precum și o tehnică de implantare extrem de conservatoare cu țesutul osos, fiind singurul implant de acest tip acceptat, la nivel global, în momentul de față, de către medicii ortopezi și insituțiile abilitate în domeniu.

Pentru a afla mai multe despre această metodă revoluționară de operație, precum și avantajele multiple pe care le oferă, vom sta de vorbă cu medicul chirurg Vlad Predescu, unul dintre cei mai experimentați oprtopezi din România, specializat în protezarea șoldului și a genunchiului, inclusiv în protezarea asistată robotic și în tehnici minim invazive de intervenție.

Artroplastia de resurfațare de tip Birmingham: candidatul ideal pentru operație

În primul rând, trebuie să stabilim cui se adresează acest tip de proteză. Artoplastia de resufațare de tip Birmingham, căci așa este denumirea medicală a procedurii, este recomandată, în special, persoanelor tinere și foarte dinamice, așa cum sunt cele care practică sporturi la diferite nivele de performanță. Dintre aceștia, cei mai vizați sunt persoanele care practică fotbal, lupte, tenis, baschet sau schi, iar candidatul ideal este bărbat, cu vârsta sub 60 de ani și care nu prezintă diformități extreme ale capului femural sau ale acetabulului.

“Vorbim și de alte condiții care trebuie să fie îndeplinite astfel încât pacientul să fie eligibil pentru acest tip de protezare și anume să nu fie cazul despre o necroză extrem de avansată a capului femural, precum și despre lipsa osteoporozei, o afecțiune care fragilizează osul în ansamblul său.”, susține doctorul Predescu.

Diferențele față de protezarea clasică

La fel ca în cazul intervențiilor clasice, reusurfațarea este o procedură medicală prin care se înlocuiesc suprafețele articulare afectate. Cât privește procedura în sine, vorbim despre o cu totul altă abordare fața de intervențiile considerate clasice în prezent. În primul rând, la protezarea de tip Birmingham, suprafețele de contact sunt ambele realizate din metal, spre deosebire de cele clasice, acolo unde există fie o frecare metal pe polietilenă, fie ceramică pe polietilenă. Din punct de vedere istoric, artroplastia metal-metal a fost la mare căutare în urma cu 15 ani, când toți producătorii au avut acest concept în portofoliul de protezare. 

Îngrijorarea a apărut din cauza faptului că acest cuplu de frecare a început să elibereze o cantitate mare de ioni de crom și cobalt în sânge, cu efect necunoscut asupra organismului. De asemenea, au fost cazuri de hipersensibilitate la metale, cu efect local, la nivelul osului protezat, care au dus la distrugerea rapidă a acestuia, motiv pentru care a fost necesară schimbarea precoce a acestei proteze.

Astfeldin cauza acestor efecte nedorite, toate modelele au fost retrase, mai puțin modelul Birmingham. Acesta are o tehnologie secretă de fabricație, care a dus la evitarea acestor probleme, fiind, în momentul de față, singura proteză metal-metal care mai poate fi implantată.

Artroplastia de resurfațare de tip Birmingham permite o mișcare mai amplă a șoldului

Unul din marele avantaje al acestei intervenții chirurgicale este faptul că mare parte din stocul osos al pacientului este salvat, în condițiile în care atât capul cât și colul femural nu sunt îndepărtate, fiind vorba de doar câțiva milimetri de os care sunt afectați de procedură. Apoi, capul femural trece printr-un proces complex de prelucrare, astfel încât să poată fi inserată o proteză metalică foarte apropiată de forma anatomică a acestuia.

Mai mult, componenta femurală nu dispune de o coadă în interiorul osului, cum se întâmplă în cazul artroplastiei clasice de șold, ci doar o extensie care se fixează, în colul femural, iar capul protetic se cimentează. Astfel, structura nou formată are o rezistență superioară și poate face față tensiunilor din timpul unor activități sportive intense.

“Revenind la conformația protezei, trebuie subliniat faptul că celaltă parte a structurii, componenta acetabulară, nu se cimentează. Acolo, suprafața de contact cu osul pacientului este poroasă și, astfel, se stimulează cresterea de țesut osos nou, pentru o mai bună integrare. În această nouă articulație, cuplul de frecare este metal pe metal, ceea ce se traduce printr-o rezistență excepțională la traumatisme. Totodată, experiența medicului chirurg este decisivă în succesul operației, întrucât, prin refacerea precisă a raporturilor anatomice, această proteză de tip Birmingham devine extrem de stabilă și permite o mai mare aplitudine de mișcare a articulației șoldului”, precizează doctorul Predescu.

Recuperarea, mult mai rapidă

O teamă aparte a pacienților protezați clasic este dată de faptul că, dacă suferă traumatisme puternice, în special prin cădere, atunci proteza se poate luxa. În cazul protezei de tip Birmingham, rata de luxație este mult mai mică, astfel încâîn cazul unor accidentări curente, din sfera sportivă, acest lucru nu este îngrijorător, ceea ce face să fie preferată în cazul sporturilor de contact. 

De asemenea, recuperarea postoperatorie este rapidă, după aproximativ 4-6 săptămâni pacientul își desfășoară normal activitățile curente și după două luni se poate întoarce progresiv la cele sportive. În funcție de sporturile practicate, unele pot fi începute mai repede, cum este în cazul tenisului, mersului pe bicicletă, însă la altele ceva mai târziu, având exemplul aici fotbalul.

Artroplastia de resurfațare de tip Birmingham- reviziile sunt mai facile

Ca orice fel de proteză de șold cu o perioadă de folosință îndelungată, și artoplastia de resurfațare de tip Birmingham va avea nevoie, la un moment dat, de înlocuire. Marele avantaj al acestui tip de intervenție este faptul că, atunci când va trebui schimbată, operația va fi una standard de protezare, în format clasic, deci nu va fi nevoie de o “revizie” a celei vechi, întrucât stocul osos de la nivelul articulației este aproape intact.

Din acest motiv, complicațiile la acel moment sunt minime, cu beneficii maxime și recuperare rapidă pentru pacient. Chirurgul are avantajul că stocul osos este bine prezervat și acest lucru permite folosirea unei proteze obișnuite fără a fi nevoie de protezele speciale de revizie care necesită o tehnică mult mai dificilă de implanatre.

Din păcate, acest tip de protezare nu poate fi folosit în toate cazurile de artroză. Atunci când pacientul vine în ultimul stadiu, cu piciorul scurtat și cu capul femural extrem de deformat, unica oiune este cea clasică. Protezarea de tip Birmingham nu permite alungirea semnificativă a piciorului și are nevoie de o anatomie normală a șoldului, în care distrucțiile osoase să nu fi compromis ireversibil forma acestuia.”, concluzionează doctorul Predescu.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân