Dr. Adina Trandafir: O analiză corporală prin bioimpedanță e foarte importantă

Analiza corporală ar trebui făcută la un consult la medicul nutriționist.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Dr. Adina Trandafir: O analiză corporală prin bioimpedanță e foarte importantă

Stilul de viață accelerat și rutina ne fac mai puțin atenți la corpul nostru, ceea ce poate amâna vizita la medicul nutriționist sau o analiză corporală. Ne impacientăm abia atunci când numărul de kilograme crește simțitor și vedem acest lucru pe măsurile de la haine. Însă de cele mai multe ori rămâne o problemă pur estetică și rareori una medicală. Dr. Adina Trandafir, doctor în genetică, consilier în nutrigenomică, consilier nutrițional și specialist în siguranță alimentară ne-a explicat ce spun oscilațiile de greutate despre sănătatea noastră și cât de importantă este analiza corporală prin bioimpedanță..

De obicei, vizita la medicul nutriționist este în coada listei de priorități pentru cei mai mulți dintre noi și este asociată adesea cu probleme majore de greutate precum obezitatea sau anorexia. „În realitate însă, vizita la medicul nutriționist ar trebui să facă parte din lista controalelor anuale preventive pentru că nu este de folos doar celor care vor să slăbească sau să crească în greutate”, e de părere medicul Adina Trandafir care a explicat în ce ar trebui să constea orice vizită la medicul nutriționist.

Orice vizită la medicul nutriționist începe cu o analiză corporală prin bioimpedanță, o analiză non-invazivă esențială care, pe lângă greutate, determină câtă grăsime avem în corp și cum este distribuită, cât de dezvoltată este masa musculară, ce densitate osoasă avem, cât de hidratat este corpul, ce vârstă metabolică avem și care este indicele de masă corporală. Analiza prin bioimpedanță ține cont de vârstă, înălțime, sex și intensitatea activității fizice practicate de fiecare, aceștia fiind factorii principali în funcție de care sunt stabilite intervalele de normoponderalitate.

O analiză corporală prin bioimpedanță îți poate oferi informații despre:

Grăsimea viscerală, una dintre informațiile indicate de această analiză, este cea stocată la nivelul organelor din zona abdominală. Invizibilă cu ochiul liber, dar foarte periculoasă pentru sănătatea noastră. Un nivel ridicat al grăsimii viscerale poate determina un risc crescut de diabet, boli cardiovasculare sau cancer colorectal. La femei, este asociată și cu un risc crescut de cancer la sân sau cu afecțiuni la nivelul colecistului.

Starea de hidratare, intracelulară și extracelulară, reprezintă un indicator al bunei funcționări a organismului. Toate procesele fiziologice și metabolice au nevoie de apă, așadar un nivel scăzut de hidratare poate arăta că toate procesele prin care organismul folosește energia sunt încetinite. Printre acestea se numără digestia, respirația, dar și creșterea masei musculare ori depozitarea grăsimilor. Așadar, o urmărire riguroasă a nivelului de hidratare este cheia către un organism sănătos.

Masa musculară reprezintă greutatea totală a mușchilor organismului și are o importanță deosebită în sănătatea noastră. Corpul este format din trei tipuri de mușchi: muschii cardiaci, cei de la nivelul inimii, responsabili de pomparea sângelui în corp, mușchii netezi, cei care asigură contracția ritmică esențială pentru controlul funcțiilor vitale precum extinderea plămânilor în momentul respirației sau transportul alimentelor la nivelul esofagului și mușchii scheletici, cei direct implicați în ceea ce numim masă musculară. Aceștia contribuie semnificativ la construirea unui organism puternic, precum și la modelarea armonioasă a acestuia.

Așadar, vizita la nutriționist te ajută să slăbești, dar, mai ales să afli dacă nu cumva anumite kilograme nu ascund și probleme de sănătate. Un astfel de control poate ajuta să prevenim agravarea unor probleme, sau chiar apariția lor pentru că medicul nutriționist este un ghid spre un nou stil de viață, stil care are la bază o alimentație echilibrată, personalizată pentru nevoile fiecăruia.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”