Am HPV! Ce e de făcut? Un ginecolog explică

Dr. Oana Grigorie, medic ginecolog: ”Infecția HPV la nivel genital se produce prin contact direct, fiind considerată cea mai răspândită infecție cu transmitere sexuală din lume.”
  • Publicat:
Am HPV! Ce e de făcut? Un ginecolog explică
Dr. Oana Grigorie, medic ginecolog, foto: arhiva personală

HPV sau Virusul Papiloma Uman este un virus cu aproximativ 140 de tulpini. HPV poate infecta pielea și mucoasele cauzând atât negi plantari, cât și veruci genitale. În unele situații, anumite tulpini cu risc înalt cangerigen provoacă și cancer cervical, penian, anal sau faringian. Dr. Oana Grigorie, medic ginecolog vine cu explicații pe acest subiect vorbind despre simptomele ce pot apărea în infecțiile cu HPV, tulpinile periculoase dar și evitarea riscului de noi infecții cu HPV.

 

CSÎD: Care sunt variantele HPV cu risc crescut pentru dezvoltarea cancerului cervical, cancerului faringian, cancerului penian, cancerului anal?

Dr. Oana Grigorie: Tulpinile considerate de risc înalt sunt cele cu potențial oncogen în caz de persistență îndelungată. Tulpinile 16 și 18 sunt cele mai cunoscute. Acestea sunt responsabile de 70% din cazurile de cancer de col. Însă de risc înalt sunt și tipurile HPV 31, 33, 45, 52, 58.

CSÎD: Ce semne și simptome apar de la HPV?

Dr. Oana Grigorie: Infecția HPV poate da și veruci genitale, care se manifestă ca niște creșteri de piele anormale în zona intimă. În majoritatea cazurilor, acestea pot fi rezolvate și la dermatolog.

Tulpinile HPV de risc înalt nu dau simptome sau semne, acestea apărând numai tardiv, dacă s-au produs modificări displazice cervicale.

CSÎD: Și totuși, cum să ținem sub control o eventuală infecție cu HPV tulpini de risc înalt?

Dr. Oana Grigorie: Secrețiile vaginale anormale, sângerările în afara menstruației sau după contact sexual ar trebui să grăbească o vizită la ginecolog. Rezultatele testului PAP sunt cele care dau semne clare despre sănătatea cervixului, de asemenea.

Contactul sexual cu prezervativ, limitarea partenerilor sexuali – de ajutor pentru a evita infecția cu HPV

CSÎD: Ce să facem să evităm infecția cu HPV?

Dr. Oana Grigorie: Limitarea partenerilor sexuali, restricționarea fumatului și păstrarea unei flore vaginale cât mai normală ne poate ajuta în prevenția infecției sau a progresiei. Femeile care fac infecții vaginale repetate ar trebui să caute opinia unui medic ginecolog. Probioticele vaginale pot avea un rol în prevenția unor infecții și în echilibrarea pH-ului vaginal.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân