6 probleme de sănătate provocate de sedentarism

  • Publicat:
6 probleme de sănătate provocate de sedentarism

Sedentarismul sună ca o boală misterioasă pe care ai aduce-o dintr-o vacanță exotică, dar de fapt este o afecțiune modernă cauzată de trecerea de la masa de la micul dejun la scaunul șoferului, de la birou la mașină și apoi pe canapea pentru seară, cu foarte puțină mișcare în restul timpului.

Cantitatea impresionantă de timp pe care mulți dintre noi o petrecem în stare sedentară – până la 15 ore pe zi dacă lucrăm într-un birou, conform unui studiu – poate duce la probleme foarte mari de sănătate. 

Probabil ești familiarizat cu durerile cauzate de încovoierea deasupra unui computer, dar petrecerea a prea mult timp într-un scaun sau pe canapea a fost de asemenea asociată cu mai multe afecțiuni care pun viața în pericol, inclusiv cheaguri de sânge, boli de inimă și cancer. Nici măcar creierul tău nu este cruțat: studii recente au scos la iveală o asociere între comportamentul sedentar și subțierea regiunilor creierului care sunt critice pentru formarea memoriei.

Iată câteva dintre problemele de sănătate pe care le provoacă sedentarismul:

Depresie și anxietate

Cu cât stai mai mult la birou, cu atât este mai mare riscul de depresie și anxietate, chiar dacă faci exerciții, arată un studiu apărut în revista Mental Health and Physical Activity. Pe de altă parte, alte cercetări arată că mișcarea este un factor important în starea de bine și cu cât oamenii se mișcă mai mult pe parcursul zilei, cu atât sunt mai fericiți.

Dureri de spate și de gât

Doar patru ore de ședere pot comprima un disc vertebral cheie în partea inferioară a spatelui, conform ortopezilor. O postură necorespunzătoare poate duce, de asemenea, la probleme ale vertebrelor în zona gâtului.

Cancer

Riscul de cancer de colon și endometru crește chiar și după luarea în considerare a exercițiilor fizice, posibil din cauza inflamației, creșterii în greutate și altor schimbări. Un review în Journal of the National Cancer Institute arată că pentru fiecare două ore suplimentare petrecute zilnic șezând, riscul crește cu 8% și, respectiv, 10% pentru cancerul de colon și cancerul endometrial.

Obezitate, diabet și probleme cardiace

Da, arzi mai puține calorii stând, dar și abilitatea hormonului insulină de a transfera glucoza din sânge în celule poate scădea când stai prea mult timp. Colesterolul și markerii inflamației pot crește; modul în care metabolizezi grăsimea se schimbă și funcția vasculară poate fi redusă.

Oase fragile

Exercițiile care implică suportul de greutate, inclusiv statul în picioare și mersul, îți solicită scheletul într-un mod benefic, semnalând celulelor specializate să înlocuiască țesutul osos vechi cu cel nou. Când stai prea mult, corpul înlocuiește mai puțin din ceea ce pierde, ducând la oase fragile și la un risc mai mare de osteoporoză, mai ales pe măsură ce îmbătrânești.

Cheaguri de sânge

Circulația lentă a sângelui în picioare, din cauza unui stil de viață sedentar, posibil împreună cu niveluri mai scăzute ale proteinelor care previn cheagurile, îți crește riscul de a dezvolta cheaguri. Femeile care au stat mai mult de 40 de ore pe săptămână au avut un risc de peste două ori mai mare ca un cheag să se deplaseze spre plămâni în comparație cu cele care au stat mai puțin de 10 ore.

Sursă foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân