5 semne importante care îți spun că ai suferit un atac vascular cerebral minor (atac ischemic tranzitoriu)

  • Publicat:
5 semne importante care îți spun că ai suferit un atac vascular cerebral minor (atac ischemic tranzitoriu)

Adesea, oamenii pot experimenta ceea ce este numit în mod obișnuit un „accident vascular minor”  înainte de a suferi un accident vascular cerebral ulterior. Din punct de vedere clinic, acesta este cunoscut sub numele de atac ischemic tranzitoriu sau AVC minor.

Unii experți sunt în dezacord cu acest termen, mai ales pentru că un atac ischemic tranzitoriu este la fel de serios ca un accident vascular cerebral și ar trebui tratat totuși.

Conform Asociației Americane de Cardiologie, 1 din 5 persoane care au un atac ischemic tranzitoriu  vor avea un accident vascular cerebral complet în termen de 90 de zile.

„Simptomele atacului ischemic tranzitoriu sunt asemănătoare cu cele ale accidentului vascular cerebral și durează în general câteva minute din cauza unei întreruperi a aprovizionării cu sânge a unei părți a creierului”, a spus dr. Larry Goldstein, co-director al Institutului de Neuroștiințe din Kentucky, pentru huffpost.com.

Experții împărtășesc semnele de avertizare timpurii ale unui atac ischemic tranzitoriu și ce să faci dacă experimentezi următoarele simptome:

Dificultăți în echilibru și slăbiciune

Unul dintre cele mai comune semne ale unui atac ischemic tranzitoriu este dificultatea în echilibru și slăbiciune. De obicei, aceasta poate apărea pe o parte a corpului, a spus dr. Hardik Amin, profesor de neurologie la Spitalul Yale New Haven.

Pierderea vederii

Indivizii pot experimenta, de asemenea, „pierderea vederii într-unul sau ambii ochi sau vederea dublă”, a spus Goldstein.

Aceasta nu înseamnă neapărat să nu vezi nimic. Vederea dublă, cunoscută și sub numele de diplopie, apare atunci când poți vedea două imagini ale unui singur obiect în timp ce te uiți la el.

Ptoza feței sau amorțeala

Un alt simptom este ptoza feței sau pierderea controlului muscular pe o parte a feței. Poți experimenta amorțeală, poate fi dificil să zâmbești sau să miști părți ale gurii. Acest lucru poate arăta similar cu paralizia facială Bell, o afecțiune care cauzează același tip de paralizie facială. Chiar dacă un accident vascular cerebral va duce în mod tipic și la alte simptome, este totuși important să te prezinți imediat la control, chiar dacă aceasta este singura problemă pe care o ai.

Slăbiciune în brațe

Potrivit lui Goldstein, slăbiciunea în brațe este un alt posibil semn de avertizare a unui atac ischemic tranzitoriu. Ridicarea obiectelor și menținerea brațelor ridicate pot părea sarcini dificile, mai ales când nu ai avut probleme în a face aceste lucruri înainte. Acest simptom apare, de asemenea, de obicei, pe o parte a corpului.

Anomalii ale vorbirii

Persoanele pot experimenta dificultăți în emiterea vorbirii sau găsirea cuvintelor potrivite, a spus Amin. Cuvintele pot fi rostite neclar sau amestecate, spre surprinderea vorbitorului și a celor care îl știu.

Un atac ischemic tranzitoriu este o urgență, iar oricine îl experimentează ar trebui să primească imediat îngrijire medicală. Vestea bună este că „riscul de a suferi un accident vascular cerebral poate fi redus dramatic cu un tratament țintit”, a explicat Goldstein.

Sursa foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân