5 remedii naturale pentru insomnie

  • Publicat:
5 remedii naturale pentru insomnie

​​Somnul este o activitate foarte importantă pe care nu ar trebui să o neglijezi niciodată, mai ales pentru că este cea mai eficientă soluție pentru reducerea stresului, oboselii și a depresiei. Permite mușchilor noștri, nervilor, creierului și altor organe să se odihnească și să se regenereze. Dacă o persoană a dormit suficient, va avea mai multă energie pentru activitățile zilei următoare. 

Pe de altă parte, dacă o persoană nu doarme suficient, nu va fi doar neproductivă, ci și mai puțin activă social și mai puțin receptivă, ceea ce probabil va crea mai multe probleme și va contribui la mai mult stres și oboseală. Somnul ar trebui să fie, de fapt, întotdeauna una dintre prioritățile tale.

Cu toate acestea, există situații în care o persoană pur și simplu nu poate să doarmă chiar dacă își dorește, iar această condiție se numește insomnie. Insomnia este starea în care unei persoane îi este greu să adoarmă sau să rămână adormită. Insomnia este de obicei cauzată de mai mulți factori, printre care:

  • Reflux acid și alte probleme digestive;
  • Alergii;
  • Congestie nazală;
  • Stres și alte probleme psihologice;
  • Astm;
  • Dureri cronice – în zona gâtului, spatelui, picioarelor.

Dacă experimentezi vreunul dintre aceste simptome și ai probleme în timpul orelor de somn, atunci s-ar putea să suferi deja de insomnie. Din fericire, există multe remedii naturale pentru insomnie care te pot ajuta să ameliorezi, dacă nu chiar să elimini complet această problemă. Totuși, este mai bine să vizitezi un medic și să te faci verificat.

Iată 5 remedii naturale pentru insomnie:

Evită stresul

Cel mai important factor care contribuie la insomnie este stresul psihologic. Atunci când te confrunți cu un stres intens, organismul tău produce o cantitate mare de epinefrină și norepinefrină, ceea ce îți ține mintea foarte activă și te face să te simți foarte nervos, ca și cum ai fugi de o fantomă sau de un mistreț sălbatic. Deși acești hormoni se vor dispersa în timp, un alt hormon (cortizol) va continua să fie eliberat constant pentru a face față stresorilor de nivel scăzut. Și dacă și cortizolul se acumulează în timp, nu va contribui doar la insomnie, ci poate duce și la afecțiuni mai severe precum demența, obezitatea și schimbările de dispoziție.

Pentru a controla stresul, poți practica meditația sau yoga înainte de culcare pentru a-ți elibera mintea de tot stresul acumulat în timpul zilei. Cu ajutorul acestora, vei reuși treptat să te relaxezi și, în cele din urmă, să adormi corespunzător.

Fă exerciții fizice

Exercițiile fizice sunt benefice pentru corpul tău. Ele nu numai că te ajută să rămâi activ și sănătos, ci îți reduc și simptomele insomniei. Un stil de viață sedentar îți va cauza doar dureri cronice de spate și alte boli sezoniere precum tusea sau gripa. Și cu toții știm cât de mult poate deranja somnul o tuse persistentă, nu-i așa? Prin urmare, fă mișcare mereu și asigură-te că ești obosit fizic în momentul în care te urci în pat.

Evită cofeina

Fumatul și cofeina pot contribui semnificativ la insomnie. Nicotina, prezentă în țigări, și cofeina din cafea sunt ambele stimulente puternice și te vor ține treaz și activ. Mai mult, dacă ești un fumător înrăit, simptomele de sevraj te pot ține treaz toată noaptea, pentru că îți vei dori cu ardoare următoarea țigară.

Fă o baie călduță înainte de culcare

Păstrarea corpului tău la o temperatură scăzută înainte de a merge la culcare este o metodă foarte eficientă pentru controlul insomniei. Studiile au arătat că atunci când corpul experimentează o scădere bruscă a temperaturii, va intra automat în modul de somn sau odihnă.

Culcă-te înainte de ora 23:00

Menține întotdeauna un program fix când te duci la culcare. Conform studiilor, ora 22:00 este o oră ideală pentru mers la somn. Acest lucru se datorează faptului că ceasul biologic al corpului încearcă automat să se regenereze și să se odihnească începând de la ora 22:00, așadar, este ideal să îți setezi ora de culcare în funcție de el.

Foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân