5 lucruri pe care să le faci pentru a preveni burnout-ul

  • Publicat:
5 lucruri pe care să le faci pentru a preveni burnout-ul

Burnout-ul este un termen despre care ai auzit tot mai des în ultima vreme – și cu motiv întemeiat! Stresul intens, epuizarea și lipsa totală de motivație: toate acestea sunt semne ale acestei probleme care afectează din ce în ce mai mulți oameni.

„Stresul este dificil de gestionat și mulți oameni se luptă să îi facă față, dar burnout-ul este cu totul alt nivel; este senzația de a fi fără combustibil, de a te simți neputincios, cu o motivație diminuată și este o povară emoțională”, spune psihologul Andreea Cristea. 

În timp ce epuizarea poate părea o situație izolată, realitatea este că nu ești singur, iar munca nu este unicul factor care poate cauza epuizare; viața particulară și relațiile personale contribuie și ele în mod semnificativ. 

Indiferent în ce domeniu al vieții experimentezi burnout-ul, există pași pe care îi poți urma pentru a te simți mai bine și pentru a preveni recidiva. Iată câteva dintre modalitățile cheie de prevenire a epuizării:

Discută despre asta

A vorbi despre epuizare cu prietenii, familia sau colegii de încredere poate fi extrem de benefic. „Când nu vorbești despre epuizare, ai senzația că totul depinde doar de tine și că nu ai sprijin. Uneori, epuizarea poate fi atenuată dacă pur și simplu simți că ai mai mult suport”, explică psihologul Andreea Cristea.

Lucrează cu tine

Pe lângă vorbitul despre aceste sentimente, poți lucra și singur pentru a le depăși, prin exerciții precum meditația sau făcând liste zilnice în care scrii pentru ce ești recunoscător. Astfel, îți va fi mai ușor să te concentrezi pe lucrurile bune din viața ta, decât pe cele negative. „Poate că nu simți la început că genul acesta de lucruri vor face o mare diferență, dar dacă le integrezi în rutina zilnică, vor avea un impact semnificativ”, adaugă psihologul Andreea Cristea.

Învață să spui „nu”

„O mare parte a epuizării este datorată faptului că nu poți să refuzi nimic din ceea ce ți se cere, sau când o faci, te simți extrem de vinovat”, spune specialista noastră. „A spune «da» prea multor lucruri poate duce la preluarea unor sarcini prea mari, iar asta devine apoi copleșitor.” Amintește-ți că «nu» este un răspuns rezonabil, pe care nici măcar nu este nevoie să îl justifici. De exemplu, poți spune: „Sună bine, dar nu cred că poate fi o prioritate acum; ce părere ai să o punem pe agenda pentru mai târziu?” Poți încerca și „Nu cred că pot face asta singur, dar dacă mi-ai aduce puțin ajutor, aș putea.”

Planifică-ți perioade regulate de odihnă

O pauză este productivă deoarece te ajută să te reîncarci și să obții energie din lucrurile care îți aduc bucurie. Poți programa regulat activități distractive sau pe care să le aștepți cu nerăbdare, aducând puțină fericire și entuziasm în viața ta aglomerată.

Analizează-ți alegerile de stil de viață

Mănânci sănătos? Faci sport în mod regulat? Aceste întrebări te-ar putea face să oftezi în timp ce le citești, dar sunt factori importanți în epuizare. Concentrează-te pe adoptarea unor comportamente sănătoase de stil de viață, cum ar fi consumul de mese echilibrate, mișcarea corpului, hidratarea și obținerea unui somn bun.

Foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân